Förutsättningarna inför kommun och landstingsvalet
 
Den 9 september 2018 är inte bara val till riksdagen, utan också till landets 310 kommuner, landsting och regioner. Då bestäms det vem som ska styra över till exempel vården, skolan och omsorgen. SKL:s sektion för demokrati och styrning analyserar kontinuerligt valfrågor till stöd för kommuner, landsting och regioner. Det handlar till exempel om politiska styren, representation och valdeltagande.


Under sommaren och fram till nu har SKL publicerat att antal artiklar som tar upp ämnen som det lokala och regionala politiska landskapet, politisk representation, väljare och valdeltagande samt röstdelning.
Läs mer inför valet
Handbok för att möta informationspåverkan
 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i samarbete med forskare på Lunds universitet tagit fram en handbok i att möta informationspåverkan.

Handboken riktar sig främst till kommunikatörer i offentlig sektor och vill bidra till att kommunikatörer vid bevakningsansvariga myndigheter, länsstyrelser och andra aktörer i offentlig förvaltning självständigt ska kunna öka sin medvetenhet om, identifiera och möta informationspåverkan som riktas mot den egna verksamheten. 
Läs handboken
Ny forskning om koalitionsbildningsprocesser
 
Ett handlingskraftigt styre underlättar möjligheterna att forma framtidens välfärd och demokrati. I de tre senaste valen har maktbalansen i kommu­ner, regioner och landsting förändrats och formella eller informella sam­arbeten över de traditionella blockgränserna har ökat.

SKL ville lära mer om koalitionsförhandlingarna mellan partierna som genomfördes efter valet 2014 och andra former av formella eller informella överenskom­melser som på ett eller annat sätt lagt en grund för den politiska styr­ningen.

26 toppolitiker i kommuner och regioner har delat sin erfarenhets­kunskap. Johan Wänström Fil. Dr. på Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) Linköpings universitet, har genomfört alla intervjuer och skrivit rapporten. SKL:s syfte med forskningsstudien var att studera hur ledande politiker i ett nytt politiskt landskap förbereder den politiska styrningen och led­ningen av en kommun eller region under en ny mandatperiod.
För mer information och forskningsstudien
Utbildning i medborgardialog kring integration
 
Vid fyra tillfällen under hösten kommer SKL att erbjuda utbildning i medborgardialog i komplexa frågor med särskilt fokus på integration.

Under två dagar ges en introduktion till och prova på verktyg för hur medborgardialog kan användas för att hantera komplexa och konfliktfyllda frågor med målet att bidra till ett inkluderande lokalt samhälle. Utbildningen riktar sig till tjänstepersoner som jobbar med medborgardialog och eller integrationsfrågor i kommuner, region och landsting.
  • 12-13 september, Göteborg
  • 10-11 oktober, Stockholm (fullbokat)
  • 21-22 november, Malmö
  • 5-6 december, Stockholm
För anmälan
Mänskliga rättigheter i praktiken
 
Inom ramen för MR-överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen har ett material med verksamhetsnära exempel på rättighetsbaserat arbete i praktiken arbetats fram.

Tio
verksamhetsnära exempel visar på kopplingen mellan mänskliga rättigheter och det dagliga arbete som utförs i kommuner, landsting och regioner. Exemplen belyser även hur ett rättighetsbaserat arbetssätt utifrån principerna om icke-diskriminering och jämlikhet, deltagande och inkludering samt transparens och ansvar kan underlätta arbetet. 
Det digitala hatet
 
SKL genomför en serie kostnadsfria webbinarium med olika teman inom hot, hat och våld mot förtroendevalda. Sändningarna är en timme. Dessa webbinarium  ingår i den satsning som SKL genomför i samarbete med regeringen för att stödja kommuner, landsting och regioner när enskilda förtroendevalda blivit utsatta för hot och hat.

SKL erbjuder sedan tidigare telefonstöd och information på webbplatsen. 

Inbjudan publiceras på SKL:s kurser och konferens under vecka 37
 
Webbutbildning om hat och hot mot förtroendevalda
 
Det är viktigt att öka medvetenhet och kunskap om hur hot och hat sker, hur det kan förebyggas och vad som kan vara viktigt att tänka på. För att alla ska få tillgång till utbildning erbjuder SKL en webbutbildning, framtagen och inspelad av SKL:s utbildarteam.
Till webbutbildningen
Beräkna mandatfördelning med digital tjänst
 
Efter valet väljer fullmäktige själva sina styrelser och nämnder. Fördelningen av platser i styrelser och nämnder följer valresultatet och precisa regler.

Mandat är en ny digital tjänst för att beräkna mandatfördelningen i nämnder och styrelser för kommuner, landsting och regioner enligt lagen om proportionellt valsätt. Det är en fristående molntjänst som är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Mandat hanterar fördelningen av mandaten mellan grupperna. Tjänsten gör det enkelt för kommuner, landsting och regioner att beräkna hur man genom val i fullmäktige fördelar platserna mellan partierna i styrelser och nämnder.

Varje kommun, landsting och region som beställer Mandat får ett eget inlogg till tjänsten. Kostnaden
för att nyttja tjänsten fr.o.m. augusti 2018 till och med första kvartalet 2019 är 5 000 kronor per organisation. 

Mandat ägs av SKL som förvaltar och utvecklar tjänsten. Molntjänsten har tillkommit tack var stöd från 35 kommuner och sex landsting.
Läs mer om Mandat
eMedborgarveckan
 
eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka där e-tjänsternas tillgänglighet är i fokus. Kampanjen är en chans att samordna insatser som främjar ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet. Digidelnätverket samordnar kampanjveckan som i år arrangeras 8-14 oktober.

Syftet med eMedborgarveckan är att
  • öka den digitala delaktigheten
  • öka användningen av och kunskapen om e-tjänster, med särskilt fokus på de offentlig
  • skapa ett tillfälle för dialog mellan e-tjänsteutvecklare och de som möter användarna
  • En ständigt aktuell och allt viktigare fråga är att öva ett kritiskt förhållningssätt med mer kunskap om källkritik och hur en kan söka, hantera och bedöma trovärdigheten i information och nyheter på nätet
Läs mer
Stöd till kommuner för att skapa Digidelcenter
 
Internetstiftelsen i Sverige har beviljats medel från regeringen för 2018 för att fördela projektmedel till och bistå kommuner i att etablera Digidelcenter.

Digidelcenter är lätt tillgängliga och bemannade platser med goda öppettider i en kommun. En sådan plats kan till exempel vara bibliotek eller medborgarkontor. På ett Digidelcenter ska alla besökare kunna få hjälp med digitala frågor, pröva teknik och ta del av aktiviteter för att öka sin digitala kompetens för att aktivt kunna välja digitala alternativ och tjänster.
Läs mer på Digidelnätverket
Mer om projektansökan
Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism
 
I augusti lämnades betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism (SOU 2018:65) in till Justitiedepartementet. I betänkandet utreds behovet av och förslag till förändringar av de regler om sekretess och informationsutbyte som gäller för bland annat Polismyndigheten och socialtjänsten i arbetet med att motverka terrorism lämnas.

Syftet med uppdraget var att säkerställa att det finns förutsättningar för ett effektivt och rättssäkert informationsutbyte i arbetet mot terrorism.
Läs betänkandet
Samverkan med civilsamhället
 
Den 12 september arrangeras en dag för erfarenhetsutbyte och lärande om överenskommelser och stödstrukturer för samverkan med civilsamhället på lokal och regional nivå.

På seminariet får man lyssna och lära av alldeles ny forskning om civilsamhällets delaktighet i offentlig styrning och om erfarenheter av överenskommelsearbete i Malmö stad, Region Norrbotten och Västra Götalandsregionen.
Stöd och utbildning för nyvalda politiker
 
I samband med valet kommer SKL att lansera en portal med stödmaterial och utbildningar, för  nyvalda eller omvalda förtroendevalda, inom olika områden som rör det politiska uppdrag. Även den som är utbildningsansvarig i kommun, landsting eller region kan också ta del av materialet i din planering för de nyvalda politikerna.

Materialet som presenteras i denna ingång är på grundläggande basnivå innehåller bland annat:
  • kostnadsfria webbutbildningar och kunskapsfilmer
  • erbjudande om grundutbildningar
  • publikationer och annat material att ladda ned eller beställa
Webboprtalen kommer att lanseras under vecka 37 och hittas via SKL:s ingångssida.
Demokratidagen den 3 april 2019
 
Boka redan nu in nästa års Demokratidag den 3 april 2019 på Clarion Sign Stockholm. Inbjudan och program kommer under hösten.