Forskning och nyheter inom specialpedagogik
Specialpedagogik
 
 Tipsa en kollega | Fler nyheter | Forskningsmagasin | Kontakt 
 
6 september

Det finns dagar då jag tänker att jag inte riktigt orkar med alla val, eller att de val jag gör inte är grundade i gedigen kunskap. Jag väljer pensionsfonder, försäkringar, elleverantör, vårdcentral, barnens skola - hur vet jag att jag väljer rätt? Det finns dagar då jag önskar att någon annan valde åt mig. Men söndagen den 9 september är inte en sådan dag. Det kan låta gammeldags och högtravande, men jag ser min medborgerliga rättighet att rösta även som min medborgerliga plikt. Hoppas att du också röstar i år, hoppas att valdeltagandet blir rekordhögt - det är en grundbult i vår demokrati, och den ska vi värna.
 
Birgitta Hartzell,
Redaktör för nyhetsbrevet Specialpedagogik/vice vd
Skolporten AB,
birgitta.hartzell@skolporten.se
 

Stöd till de allra yngsta
 
Om elevhälsan ska jobba förebyggande i första hand – varför inte börja redan i förskolan? Det gör man i Örebro kommun trots att det inte är ett krav i skollag
Specialpedagogik
Der er størst mulighed for et godt resultat, hvis behandling af børn med ADHD tilrettelægges efter det enkelte barns behov. Det viser et nyt studie med 164 børn mellem tre og syv år. Her fik deres forældre teknikker til at få en lettere hverdag med deres barn.
Folkeskolen.dk
Elever med dyslexi
 
Tre kommuner har stämts för diskriminering mot barn med dyslexi, framför allt i samband med nationella provet. Talerättsfonden mot diskriminering, som företräder barnen, planerar även att kräva skadestånd från Skolverket genom JK.
Dagens Nyheter
Att studera på Högskola och samtidigt ha läs- och skrivsvårigheter är en utmaning. Det kan Angelica Wiklund i Hudiksvall vittna om. Men akademiska studier trots dyslexi är möjligt.
P4 Gävleborg
Helping students tackle dyslexia. Dyslexia affects every instructional task a student will face in school. We are a language-based society with deeply rooted traditions that rely on reading and writing. One in five students has a language-based learning disability, the most common of those being dyslexia.
SmartBrief
Läs- och skrivutveckling
 
I stället för särskilda insatser vill specialläraren Maria Glawe utveckla tillgängliga lärmiljöer för alla i arbetet med elevers läs-och skrivutveckling. Svaret har hon hittat i ”real cases”, projekt nära knutna till arbetsliv och samhälle.
Specialpedagogik
Att förebygga elevers svårigheter
 
Professor Mara Westling Allodi vid Specialpedagogiska institutionen intresserar sig för hur lärare kan arbeta för att förbättra det sociala klimatet i klassrummet. (webb-tv)
Stockholms universitet
Lång skolfrånvaro
 
Mindre studie viser, at terapi kan gøre, at børn med op til 100 procents fravær begynder at komme i skole igen.
Videnskab.dk
Välfungerande elevhälsoarbete
 
Hur kan elevhälsan stärkas? Detta studeras i en pågående statlig utredning som ska vara klar till nästa sommar. Kerstin Hultgren är ny på posten som utredare.
Specialpedagogik
Ny rapport tecknar nulägesbild av elevhälsan. Drygt hälften av kommunerna önskar att staten ska bidra till att det utbildas fler inom de yrkesgrupper som behövs i elevhälsan. Det visar en ny kartläggning från SKL.
Sveriges Kommuner och Landsting
Rapporten bygger på en enkätundersökning till samtliga kommuner om personalsituationen inom grundskolans elevhälsa, skolhuvudmannens stöd till skolorna, kvaliteten och aktuella utmaningar. (pdf)
Sveriges Kommuner och Landsting
Rektorerna tar ett större ansvar för elevhälsan än förr, men vägen till en hälsofrämjande elevhälsa verkar lång. En del rektorer ser uppgiften som omöjlig, konstaterar forskare.
Chef & Ledarskap
Ökat samarbete, mer förebyggande arbete och bättre undervisning. Det är effekten av Kastellegårdsskolans elevhälsomöten, där elevhälsa och arbetslag samlas.
Chef & Ledarskap
Vägen mot en hälsofrämjande elevhälsa verkar vara krokig. För att få med hela skolan i elev­hälsoarbetet måste själva elevhälsan först bli ett riktigt team, anser forskare.
Specialpedagogik
Elevhälsa i särskolan
 
Eleverna har redan många vårdkontakter och de kan behöva hjälp med att uttrycka vad de vill. Dessa är några av utmaningarna för elevhälsan i särskolan.
Specialpedagogik
Grund- och gymnasiesärskola, 13-14 nov 2018
 
Grund- och gymnasiesärskola, 13-14 nov 2018
Välkommen till konferensen med fokus på undervisning, förhållningssätt och pedagogik för dig som arbetar i grundsärskolan, inriktning träningsskolan och gymnasiesärskolan. Nytt för i år: möjlighet att välja spår! På konferensen får du ta del av aktuell forskning och exempel från praktiken inom en rad olika områden som kan inspirera och utveckla dig i din yrkesroll.
Läs mer och boka plats
Elevhälsa på Komvux
 
Rektor Achilles French har infört elevhälsa på komvux i Södertälje. Den ska hjälpa elever och lärare att fokusera på undervisningen.
Chef & Ledarskap
Garantin gällande tidiga stödinsatser
 
Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten får i uppdrag att tillsammans genomföra insatser i syfte att implementera propositionen ”Läsa, skriva, räkna – en garanti för tidiga stödinsatser”. I uppdraget ingår att stärka kompetensen avseende bedömning av elevers kunskapsutveckling samt planering, genomförande och uppföljning.
Utbildningsdepartementet
Den första juli 2019 träder garantin för tidiga insatser gällande läsa, skriva och räkna ikraft. Vi på Specialpedagogiska skolmyndigheten har tillsammans med Skolverket fått i uppdrag att genomföra kompetensutvecklings- och implemen­teringsinsatser utifrån garantin i förskoleklassen, grundskolan, specialskolan och sameskolan. Det arbetet börjar nu
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Studieteknik - att få saker gjorda
 
Procrastination is painful. But setting a timer for 25 minutes, focusing deeply and then rewarding yourself can help students accomplish their goals. According to educator Barbara Oakley, ”Anyone can do 25 minutes of studying.”
Mindshift
ADHD
 
En ny rapport beskriver insatser som är möjliga att genomföra inom ramen för skolans verksamhet. Rapporten visar att det inte finns några enkla lösningar och att det därmed inte går att ta en insats rakt av och kopiera till nästa elev eller klassrumssituation.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
I den här sammanställningen sammanfattar vi forskningsöversikter och metastudier om evidensbaserade insatser i skolan för elever med adhd. Forskningsöversikterna har publicerats i internationella tidskrifter under åren 1995 till 2015. (pdf)
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Tillbaka i skolan väntar utmaningen: koncentration och stillasittande. För tusentals elever med adhd är det tufft. Ett slags träning av hjärnan kan komma att bli en hjälp.
Svenska Dagbladet
Tourettes syndrom
 
”Jeg har virkelig fået en masse metoder til at håndtere mine tics. Jeg ved, hvordan jeg stopper det,” siger Tue på 13 år, som har Tourettes.
Videnskab.dk
Traumamedveten omsorg för förbättrade resultat i skolan
 
There’s no debating that childhood trauma seriously impacts how students learn. The latest research, from the University of Wisconsin-Madison, finds that children who endure severe stress are more likely to suffer heart attacks and mental health disorders.
Chalkbeat
En konferens om språkstörning, 15 nov 2018
 
En konferens om språkstörning, 15 nov 2018
Språket är nyckeln till kunskapsinhämtning och i dagens skola ställs höga krav på språklig
och kommunikativ kompetens. Ta del av en konferens som fokuserar på språkstörning – dess orsaker, konsekvenser och utmaningar. Hur kan du som lärare och pedagog stödja elever med språkstörning för ökade möjligheter till skolframgång?
Läs mer och boka plats Obs! Ett fåtal platser kvar!
Stöd till introverta eller blyga elever
 
Designing experiences that give kids time to think on their own before sharing out to the class can go a long way in helping introverted kids feel valued and understood.
Mindshift
Att investera i genomtänkta läromedel
 
Det klassiska när man väljer läromedel är att utgå från innehåll och pe­dagogik. Men andra viktiga aspekter är tillgänglighet och flexibilitet. Hur ska skolhuvudmän, rektorer och lärare arbeta för att göra smarta inköp?
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Aktuell forskning
 
Helen Dwyer har utforskat hur specialpedagogiska reformer initieras och införs från politisk nivå till skolnivå. Resultaten visar att planering och implementering påverkas av upplevda hotbilder och samhälleliga sårbarhetsområden.
Skolporten
Stress för att inte passa in och bli accepterad av kompisar kan skapa smärta som påverkar både vardag och skola. Värst drabbade är tjejer, visar Matilda Wurm i sin avhandling.
Skolporten
Ett skolövergripande samverkansprojekt: Att skapa studiero och en trygg lärandemiljö. Syftet med den här studien är att utvärdera implementering av skolövergripande positivt beteendestöd i en skola i ett socialt utsatt område och att jämföra utfallet med en kontrollskola.
Norsk tidsskrift for atferdsanalyse