Tema funktionsnedsättning 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Krönika: Åsa Furén-Thulin
 
Konferensen Funktionshinder i tiden är viktigare än någonsin
 
Vi står vi ett vägskäl när det gäller funktionshinderområdet. Institutionalisering och färre händer i omsorgen? Eller teknikutveckling och breddad kompetens? Det krävs samtal för att inte ta ett steg tillbaka. 
 
 
Gästkrönika: Freddot Carlsson-Andersson   
Som om diagnoserna skulle ha raderat mitt CV
 
 
Diagnoser är som de är. Flipp och flopp. Av samhället får du habilitering, boendestöd och insatser från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Men också en stämpel som ständig praktikant. 
 
 
 
Vem vinner på att göra en brukarundersökning?
 
En kunskapsbaserad socialtjänst bygger på flera olika kunskapskällor, där brukarnas åsikter är en viktig del. SKL har utvecklat nationella brukarundersökningar för fler områden inom socialtjänsten som en del av arbetet med öppna jämförelser. Se SKL:s film om vikten av att jobba med systematisk uppföljning och fråga dem det berör. 
Film: Nationella brukarundersökningar
 
 
Våldsförebyggande arbete i skolor
 
SKL och regeringen har kommit överens om ytterligare 5 miljoner kronor till våldsförebyggande insatser som bidrar till jämställhet i förskola och skola.
SKL ska samla framgångsfaktorer från skolors arbete 
 
 
Enklare att bekräfta föräldraskap
 
En digital lösning föreslås ersätta den utredning som nyblivna ogifta föräldrar idag genomgår. Förslaget innebär att nyblivna föräldrar kan bekräfta föräldraskap digitalt istället för vid ett fysiskt möte. SKL har bidragit i utredningen och kommer inom kort svara på remissen. 
Förslag om enklare föräldraskap överlämnat till regeringen 
 
 
Stöd att mäta arbetstyngd i barn- och ungdomsvården 
 
Med ”Göteborgsmodellen” kan chefer följa hur socialsekreterare i barn- och ungdomsvården upplever sin arbetssituation. SKL har tagit fram två filmer som stöd för att använda modellen. 
Filmer om arbetstyngd 
 
 
Samordnad individuell plan – extra satsning 
 
Hösten 2018 gör SKL en särskild informations- och utbildningssatsning om SIP, samordnad individuell plan. Arbetet har fokus på äldre och multisjuka och leds av SKL:s projekt Uppdrag psykisk hälsa. 

Utbildning: SIP och samverkan vid utskrivning 
SKL ger en kostnadsfri SIP-utbildning med utgångspunkt i nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Utbildningen riktar sig till dig som själv ska utbilda om samverkan och SIP på hemmaplan.  

Utbildningsmaterial: SIP för äldre  
SKL har tagit fram material för dig som vill hålla en grundutbildning i SIP för personal som möter äldre. Materialet består en Powerpoint, talmanus samt gruppövningar. Upplägget passar för personal med liten eller ingen förkunskap om SIP.

Verktygsbank: dela goda exempel 
I nystartade verktygsbanken kan du söka och själv dela med dig av material, kunskap och arbetssätt som rör SIP, oavsett målgrupp.   
 
 
Kurser & konferenser 
 
Funktionsnedsättning
 
Konferens: Funktionshinder i tiden 
 
8–9 november är det dags för Funktionshinder i tiden – mötesplatsen för dig som vill diskutera framtidens funktionshinderomsorg. Temat är delaktighet och konferensen bjuder på en rad seminarier om hälsa, teknik, tjänstedesign, mänskliga rättigheter, kompetens och kvalitet. 

Medverkar gör Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till ”Hjärnstark”, Tatia Hirivikoski, docent och psykolog vars forskning berör konsekvenser av upplevt utanförskap, Harriet Wallberg, särskild utredare reglering av yrket undersköterska, Agneta Aldor, expert digitalisering i socialtjänsten, Mosaikteatern med flera. 
 
 
 
Barn och unga 
 
Barnets röst i det sociala arbetet
 
Barnets bästa ska vara vägledande i socialtjänstens arbete. Men hur vet vi att det vi gör är det bästa för barnet? 24 oktober håller SKL ett heldagsseminarium om verktyg för att öka barns delaktighet och hur resultaten kan integreras i socialtjänstens utveckling. Seminariet kan följas på plats eller via webben.
 
 
 
Kompetensförsörjning
 
Fler vägar in – breddad rekrytering
 
Hur kan vi tänka utanför boxen och rekrytera personer vi vanligtvis inte är så bra på att anställa? 26 september bjuder SKL på ett seminarium om EFS-projektet Fler vägar in och nya sätt att klara kompetensförsörjningen. Anmälan senast 12 september.
 
 
 
Uppföljning och analys 
 
Introduktion – nyckeltal i socialtjänsten 
 
Vilken nationell data finns och hur kan den användas för verksamhetsutveckling? 1 oktober håller SKL och RKA (Rådet för främjande av kommunala analyser) introduktionsutbildning om nyckeltal i socialtjänsten. Det finns platser kvar för dig som vill delta via webben.
 
 
Nytt från omvärlden
 
Assistansersättning – prenumerera på information
Nu kan du prenumerera på information från Försäkringskassan om assistansersättningen. Du kan få notiser både via sms och e-post. Försäkringskassan använder sms-notifiering vid akuta händelser och e-post för löpande information om assistansersättningen.
Senaste nytt om assistansersättning

Utredning om välfärdsteknik i äldreomsorgen 
16 augusti beslutade regeringen att tillsätta en utredning om välfärdsteknik i äldreomsorgen. Utredningen ska bland annat se över rättsliga hinder och lämna förslag på åtgärder som kan öka kvaliteten för äldre och underlätta för personalen. Uppdraget ska redovisas 1 mars 2020. 
Välfärdsteknik i äldreomsorgen 

Utredningen av socialtjänstlagen utvidgas och förlängs 
19 juli beslutade regeringen att utvidga utredningen om socialtjänstlagen. Utredningen förlängs till 1 juni 2020 och ska även se över konsekvenser av barnkonventionen, eventuell särrelgering för äldre samt möjligheten att delegera beslutanderätt vid LVM och LVU.  
Framtidens socialtjänst
 
 
Webbsändningar på SKL play 
 
Livesändning 1 oktober
 
10.00–11.00 Sociala barn- och ungdomsvården
13.30–14.30 Agenda för integration
16.00–17.00 Vård- och omsorgsnytt
 
 
Vill du medverka eller få information med länk innan sändningen? Kontakta karin.falck@skl.se