Skärpt lagstiftning för brott mot förtroendevalda behövs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Skärpt lagstiftning för brott mot förtroendevalda behövs
 
Hot, hat och våld mot förtroendevalda ska aldrig accepteras. SKL välkomnar regeringens förslag på skärpt lagstiftning och anser att lagändringar behöver genomföras skyndsamt.

– Hot, hat och våld mot förtroendevalda utgör ett allvarligt hot mot vårt demokratiska system.  SKL har länge efterfrågat  straffrättsliga sanktioner och det är angeläget att det nu genomförs skyndsamt, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
Lagändringen föreslås träda i kraft 1 juli 2019
 
 
Vd-krönika
Vårt uppdrag bygger på förtroende
 
 
Idag arbetar 1,2 miljoner av Sveriges befolkning inom välfärden. Varje dag bidrar de till att vår vardag fungerar. Jag tycker att det talas alldeles för lite om allt det positiva som välfärdens verksamheter bidrar till. Som trygga barn, nöjda elever och friskare äldre.
 
 
Bostadsbehoven bedöms bäst lokalt
 
Strategi missar bibliotekens potential
 
Kungliga biblioteket har presenterat ett utkast till nationell biblioteksstrategi. SKL menar att utkastet saknar en gemensam övergripande plan för framtidens biblioteksverksamhet.
Förslag begränsar det kommunala självstyret
 
 
Mer från SKL
 
Ny vägledning om krisberedskap och upphandling
I en ny vägledning ger MSB, Upphandlingsmyndigheten och SKL stöd till kommuner, landsting och regioner som upphandlar varor och tjänster till samhällsviktig verksamhet.
Upphandlingsvägledning
 
 
Hälso- och sjukvård för asylsökande
Landstingen har skyldighet att erbjuda sjukvård för asylsökande och personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd. SKL har sammanställt lagar, regler och rapporter på området.
Hälso- och sjukvård för asylsökande
 
 
Värna självstyret i kommunutredningen
"En parlamentarisk tillsatt kommitté utreder just nu hur kommunernas förmåga att hantera välfärdsuppdraget kan stärkas framöver. Det är nödvändigt – liksom att det lokala självstyret består och gärna också stärks." Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog på Ekonomibloggen.
Ekonomibloggen
 
 
Nödvändigt att vi jobbar längre
Riksdagens blocköverskridande pensionsgrupp föreslår att pensionsåldern successivt ska höjas, från 67 år till 69 år. Agneta Jöhnk skriver på Arbetsgivarbloggen: "Att flytta fram pensioneringen och förlänga arbetslivet är nödvändigt för att klara välfärdens kompetensförsörjning.".
Arbetsgivarbloggen
 
 
Krav på språkundervisning i årskurs sex – en utmaning
En undersökning från Sveriges Radio visar att många kommuner har problem att rekrytera behöriga lärare i moderna språk. Per-Arne Andersson skriver på Skolbloggen om de nya kraven på språkundervisning i årskurs sex och problematiken med ambitionshöjningar som inte går hand i hand med tillgången på lärare.
Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Uppsala utsedd till världens bästa klimatstad av Världsnaturfonden
Uppsala kommun har utsetts till årets globala klimatstad i WWF:s internationella stadsutmaning One Planet City Challenge. Uppsala tilldelas utmärkelsen för sitt ambitiösa arbete med breda samhällsövergripande satsningar och ett starkt fokus på hållbara transporter.
Utmärkelsen togs hem i konkurrens med 132 städer från 23 länder