Många konkreta förslag i utredning om KomVux
 
Utbildning: Komvuxutredningen har presenterat sitt betänkande. SKL delar bilden av att kraven på komvux ökat, och välkomnar förslag som syftar till ökad flexibilitet och mindre administration.
 
Gymnasielagen får nu tillämpas
 
Integration: Migrationsöverdomstolen har i två domar meddelat att gymnasielagen får tillämpas. Migrationsverket har beslutat att häva sitt beslutsstopp i dessa ärenden, och kan börja fatta bifallsbeslut.
Kommuners rätt att reglera passiv penninginsamling prövas
 
Juridik: Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva frågan om en kommun kan reglera så kallad passiv penninginsamling genom lokala ordningsföreskrifter. SKL har beretts möjlighet att lämna ett yttrande.
Nästa Agenda för integration sänds den 1 oktober
 
Integration: Nästa webbsändning av Agenda för integration sänds den 1 oktober kl 13.30. Sändningen kommer att  ha fokus på kvotflyktingmottagande. Bland annat medverkar UNHCR, Migrationsverket och Ljusdals kommun.
Dela med er av lokala exempel!
 
Integration: Många medlemmar efterfrågar tips på arbetssätt, metoder och samverkan gällande asyl- och flyktingmottagandet, etablering och integration. Vi påbörjar nu arbetet med att se över och uppdatera idébanken där dessa finns samlade. Vi välkomnar därför nya lärande exempel från era lokala verksamheter.
Konferenser:
 
Seminarium om automatiserat ekonomiskt bistånd
 
Många känner idag behov av att hitta nya lösningar och arbetssätt, inte minst för att bevara möjligheter att fokusera på det värdeskapande när demografin förändras. Den stora frågan är - hur gör vi detta på bästa sätt? Välkonnen till ett seminarium med konkreta tips och trix.
Platser kvar till idékonferens den 22 och 26 oktober
 
Lärande exempel visar vad kommunala arbetsmarknadsverksamheter och lokala arbetsförmedlingar gör för att säkerställa god kvalitet i sina insatser. Fokus på årets konferens ligger på arbetssökande som står långt från arbetsmarknaden och som behöver förberedande insatser och extra stöd för att komma in på arbetsmarknaden.
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.