Nytt dokument från SKL som klargör vad som gäller för landsting som vill dela program med varandra.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lina Sarv
Bättre dialog med elektronisk vårdplan
 
Nu finns snart Min vårdplan Cancer i elektronisk form i alla sex sjukvårdsregioner. Den elektroniska Min vårdplan Cancer är ett interaktivt verktyg för att skapa delaktighet, trygghet och förståelse hos patienter och närstående. Planen ska fokusera på och utgå från patientens behov, tydliggöra mål och skrivas tillsammans med patienten.
– Det är behandlaren som tillsammans med patienten väljer vilken information och vilka formulär som ska synas för patienten, baserat på patientens behov, sägerLina Sarv, projektledare på SKL.
Till nyheten
 
Nu finns en interaktiv demoversion av Stöd och behandling.
Stöd till landsting vid utveckling av program
 
Landsting och regioner kan få olika stöd när de utvecklar program till plattformen Stöd och behandling. Inera erbjuder utvecklare och designers stöd via ett designnätverk. Nätverket erbjuder till exempel dokument, verktyg, utbildning och erfarenhetsutbyte.
– Man ska inte känna sig ensam som designer. Därför har vi ett aktivt digitalt forum. Man ska våga ställa frågor där när den egna supportorganisationen inte räcker till. Här är det lätt att ta kontakt med andra och nätverka, samarbeta och lära, det ger en höjd kunskapsnivå för alla, säger Anneli Uusitalo, samordnare vid Inera.
Till nyheten
 
Cecilia Björkelund
Evidens viktigt även för stödprogram
 
Gränserna mellan internetbaserade stödprogram respektive behandlingsprogram kan vara flytande. Nationella kompetensgruppen för internetbaserat stöd och behandling arbetar med att ta fram en mall för granskning av stödprogram. I uppdraget ingår även att definiera vad stödprogram är.
– Det är viktigt att påpeka att vi endast tar fram en mall för granskning av de stödprogram som används i hälso- och sjukvården och som finansieras av allmänna medel, säger Cecilia Björkelund, ordförande för kompetensgruppen.
Till nyheten
 
Juridiskt dokument klargör hur program får delas
 
Hampus Allerstrand
Sveriges Kommuner och Landsting har tagit fram ett juridiskt dokument som klargör hur vårdgivare kan dela stöd- och behandlingsprogram med andra kommuner, landsting och regioner.
– En del vårdgivare vill dela med sig av de stöd- och behandlingsprogram som de själva har tagit fram till andra vårdgivare. I något fall har SKL dessutom erhållit program från forskare på universitet och fått rätt att sprida dem till sina medlemmar. Frågan har då uppkommit om vilka juridiska möjligheter det finns att dela stöd- och behandlingsprogram med varandra, säger Hampus Allerstrand, förbundsjurist vid SKL.
Till nyheten
 
Åsa Wallin
Workshop om appar i vården
 
Appar kan vara vägen framåt för en mer tillgänglig vård för patienten. Det blev en av slutsatserna efter SKL:s och Ineras workshop om appar i hälso- och sjukvården.
– Nästan alla tycker att appar är vägen framåt för en mer tillgänglig vård, både för patienter och vårdpersonal, och att det bör finnas en tvåvägskommunikation. Många tycker att appar både ska byggas centralt och att innehållet bör tas fram centralt, säger Åsa Wallin, projektledare vid SKL.
Till nyheten
 
Prenumerera på nyhetsbrevet om Stöd och behandling
 
När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du nyheter om vad som är på gång inom plattformen Stöd och behandling.
Anmälan nyhetsbrev
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom internetbaserat stöd och behandling i landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Anette Cederberg. Läs mer om SKL:s arbete med internetbaserat stöd och behandling.