Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om nya publikationer, kommande konferenser, några pågående FoU-projekt samt några axplock från omvärlden.
 
 
Nya publikationer
 
Fastighetsnyckeltal 2017 – landsting och regioner
 
Landstingen och regionerna samlar varje år in nyckeltal inom fastighetsområdet. Nyckeltalen beskriver storleken på landstingens fastighetsbestånd, fastighetsinvesteringar, kostnaderna för driften av lokalerna och mediaanvändningen. Insamlingen är frivillig och landstingen och regionerna står själva för innehållet i sina nyckeltal.

I denna skrift redovisas och kommenteras ett utdrag av dessa nyckeltal. Syftet är att ge information och kunskap om fastighetsbestånden både på en övergripande nivå för att se nationella trender och på lokal nivå för att se hur landstingen och regionerna skiljer sig åt.
Du hittar skriften i SKL:s webbutik

Inom fastighetsgruppen är Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, kontaktperson för dessa frågor.
 
 
 
Pågående FoU-projekt
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och landstingens fastigheter.

Nytt projekt – Stöd för implementation av effektivare granskningsprocess

Syftet med detta projekt är att underlätta för verksamheter att implementera tillämpning av den nya effektivare granskningsmetodik, som är gemensamt framtagen av branschen (genom branschföreningen BEAst i samverkan med BIM Alliance). Observera att detta projekt är  mer ”hands-on” än våra traditionella FoUprojekt, då såväl metodik och verktyg redan är framtagna och beprövade.

Målgrupper är fastighetschefer, strateger, förvaltare, projektledare, projekteringsledare, projektörer och specialister, kvalitetsansvariga samt ombud.

Status: Projektplanering och förberedelser sker under hösten. Genomförande under januari-november 2019. 

Efterlysning: Vi söker både dig som vill agera ambassadör för införande i din egen organisation och dig som vill vara med i projektets styrgrupp. Första styrgruppsmöte (av totalt tre) är inbokat den 24 oktober kl. 10-13 och det går bra att delta antingen på plats i Stockholm eller via Skype. Kontakta Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, om du vill delta eller veta mer.

Nytt projekt – Upphandling av inhyrningsavtal för externa lokaler

SKL publicerade rapporten LOU i lokalanskaffningsprocessen 2014. SKL kommer under 2018-2019 att uppdatera och förtydliga rapporten med en praktisk handledning för att underlätta för kommuner och landsting när externa lokaler ska hyras in för offentliga verksamheternas behov.

Efterlysning: Har din kommun eller ditt landsting utarbetat en tydlig process för upphandling av inhyrningsavtal för olika verksamhetsbehov? Kontakta då gärna Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, inom fastighetsgruppen.
 
 
Konferenser och seminarier
 
Branschdagarna 2019 i Stockholm 10-11 april – Save the date
 
SKL:s årligen återkommande nätverkskonferens för beslutsfattare och politiker inom fastighetsfrågor i kommuner går av stapeln på Clarion Hotel Sign i Stockholm den 10-11 april. Konferensen syftar till att verka som katalysator för effektivt nätverkande och kunskapsutbyte. Officiell inbjudan och anmälningslänk kommer att publiceras i oktober, men reservera gärna tiden i din kalender.
 
Arena Bygga Skola 20 november i Malmö
 
Missa inte SKL:s konferens och mötesplats för alla som på olika sätt är inblandade i att planera, bygga, använda och förvalta skolor. Ta del av aktuell forskning och beprövad erfarenhet om olika lärmiljöer samt hur vi tillsammans kan skapa bra skolor.

Läs mer och anmäl dig här
 
Kunskapsdagar i Karlstad 17-18 oktober – lunch-lunch
 
Karlstad kommun bjuder in till kunskapsdagar i Samhällsbyggnadshuset på temat ”Hur kan vi förbättra insikten om kommunikation mellan geodata och BIM”. Träffen syftar till att öka insikten och kunskapen om hur nationella och kommunala geo- och byggnadsdata ska kunna överföras mellan de olika miljöerna på ett smidigare sätt än idag. Medverkande från SKL, Lantmäteriet, BIM Alliance, Karlstad och Falu kommun. Kunskapsdagarna är öppen för dig som jobbar i samhällsbyggnadsprocessen, ca 40 platser fördelas enligt först till kvarnprincipen.

Kontakta Lennart Moberg, lennart.moberg@karlstad.se, för officiell inbjudan samt program.
 
 
Inspiration från en medlem
 
Göteborgs stad arbetar med barn och ungas delaktighet

Inspiration kan hämtas från Göteborgs stad, som arbetar med arkitekturpedagogik bl.a. enligt modellen REBUS för att barn och unga ska bli delaktiga i utvecklingen av närmiljön på förskolor och skolor. REBUS finansierades av EU med representanter för Sverige, Norge och Danmark.

Göteborgs stad om arkitekturpedagogik

EU-projektet och nedladdningsbar dokumentation om REBUS och processen
 
 
Ny vägledning om krisberedskap och upphandling
 
I en ny vägledning ger MSB, Upphandlingsmyndigheten och SKL stöd till kommuner, landsting och regioner som upphandlar varor och tjänster till samhällsviktig verksamhet.

Upphandlingsvägledning
 
 
 
Information om klimatrisker och krisberedskap
 
Klimatförändringarna skapar nya utmaningar för krisberedskapen. SKL samlade för några år sedan några exempel på hur kommuner och landsting/regioner kan arbeta med klimatrisker. Dessa är fortfarande aktuella och du kan läsa mer här eller i skriften Klimatrisker och krisberedskap som finns i SKL:s webbutik.

Inom fastighetsgruppen är Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, kontaktperson för dessa frågor.
 
 
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 

Strålsäkerhetsmyndigheten bjuder in till en dag om radon

Den 1 oktober 2018 anordnar Strålsäkerhetsmyndigheten i samverkan med  Arbetsmiljöverket, Boverket, Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Swedac en dag om radonarbetet i Sverige.

Läs mer om seminariet, som även kommer webbsändas

Ny forskningsrapport – Metod för optimal rengöring av värmeväxlare

Inom ramen för forskningsprogrammet E2B2 – Energieffektivt byggande och boende har Lunds Tekniska Högskola tagit fram kunskap om när rengöring av inneklimatsystem behövs, utvecklat en modell som bedömer hur effektiv rengöringen är och tagit fram en process för implementering. Du kan läsa mer i projektets resultatblad och slutrapport.

E2B2 Forskning och innovation för energieffektivt byggande och boende är ett program där akademi och näringsliv samverkar för att utveckla ny kunskap, teknik, produkter och tjänster.

Slutrapport från Boverket – Klimatdeklarationer av byggnader

Boverket har nu färdigställt slutrapporten avseende klimatdeklarationer av byggnader. Krav på klimatdeklarationer föreslås gälla uppförande av alla byggnader och deklaration ska göras för hela byggskedet. Läs mer om förslaget på SKL:s fastighetssidor

Boverket gör bedömningen att de nya lagarna ska kunna börja gälla från och med den 1 januari 2021 och du kan läsa mer om förslaget här.

Inom fastighetsgruppen är Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, kontaktperson för dessa frågor.
 
Biståndsbedömt trygghetsboende

Riksdagen väntas ta beslut under november 2018 om en ny lag, som ska gälla från och med den 2 april 2019. Enligt lagförslaget kommer kommuner ha möjlighet, men inte skyldighet, att erbjuda en ny särskild boendeform, så kallat biståndsbedömt trygghetsboende.


Läs mer:
Regeringens proposition
Pressmeddelande (2018-06-14)

Investeringsstöd
Regeringen införde 2016 ett nytt investeringsstöd för att bygga bort den brist på äldreboenden som funnits i många kommuner. Totalt har regeringen avsatt 850 miljoner kronor. Investeringsstödet kommer enligt lagförslaget också att kunna användas för att bygga den nya boendeformen. Boverkets information

Inom fastighetsgruppen är Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, kontaktperson för dessa frågor.
 
 
SKL:s webbutik
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se