Nationella kvalitetsregister i Öppet forum 8 oktober – Jämlik vård vid astma/KOL utifrån patientens behov
– Processtöd till Nationella programområden utsett – Ny beredningsgrupp nu på plats 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Jämlik vård vid astma/KOL utifrån patientens behov
 
En nyckelfaktor i att skapa en god och jämlik vård är att utgå från patientens behov och vårdprocess. Då behöver flera professioner och vårdnivåer samverka. Till stöd för detta har den Nationella arbetsgruppen för astma/KOL (tidigare Nationellt programråd för astma/KOL) tagit fram förslag på hur interprofessionell samverkan och diagnostik vid asmta och KOL kan göras.
Ni hittar stöden på webben:
 
 
 
Nationella kvalitetsregister i Öppet forum 8 oktober kl. 13.15
 
Denna gång samlas vi kring temat hur Nationella programområden och Nationella kvalitetsregister kan göra störst nytta tillsammans.

Se webbsändningen och ställ dina frågor i livechatten här

Vi kommer bland annat att ta upp: 
•    framgångsfaktorer och betydelsen av att koppla kvalitetsregister till vården och utvecklingsarbete
•    uppgiften som Nationella programområden har kring medskick om register kopplade till området.

Med oss i studion finns Marie Lawrence, samordnare för Nationella kvalitetsregister och SKL:s arbete med Landsting och regioners system för kunskapsstyrning.

Läs mer om Nationella kvalitetsregister
 
 
Ta del av erfarenheter från RCC i samverkan
 
Missade du Öppet forum med erfarenheter från RCC i samverkan? Ingen fara, du kan se sändningen i efterhand! Gunilla Gunnarsson, f.d. cancersamordnare, och Bo Alm, nationell samordnare kommunikation, delar med sig av framgångsfaktorer i uppbyggnaden av ett nationellt gemensamt arbete kring cancerområdet (cirka 20 min). Sändningen är kapitelindelad, så välj de delar som intresserar dig mest i filmen nedan!
Mer i Öppet forum i höst
 
Stärkt uppföljning och analys
Fredag den 26 oktober kl. 11.00
Se webbsändningen och ställ dina frågor i chatten här

Kunskapsstöd till nytta för patienter, professioner och hälso- och sjukvårdsledning
Fredag den 16 november kl. 13.15 
Se webbsändningen och ställ dina frågor i chatten här

Öppet forum, onsdag 12 December kl. 11.00
Skicka gärna förslag på teman till 
kunskapsstyrning-vard@skl.se
 
 
Webbaserad vägledning ska hjälpa personer med diabetes typ 2 att göra hälsosamma val
 
"Att leva med diabetes" är en webbaserad vägledning för personer med diabetes typ 2. Syftet är att förmedla kunskap om sjukdomen och ge personen förutsättningar att göra val som förbättrar hälsan. Utbildningen finns på svenska och på arabiska, och är framtagen av det tidigare Nationella programrådet för diabetes, numera Nationell arbetsgrupp för diabetes.
Vägledningen på webben
 
 
Nya versioner av åtta nationella rekommendationer i Nationellt kliniskt kunskapsstöd
 
Vecka 42 publiceras de första åtta reviderade rekommendationerna i Nationellt kliniskt kunskapsstöd. Dessa är: 
  • Celiaki hos barn
  • Gastroenterit hos barn
  • Primär nokturn enures hos barn
  • Urinvägsinfektion hos barn
  • Diabetesretinopati
  • Herpes zoster oftalmicus
  • Rött öga med smärta
  • Rött öga utan smärta
De reviderade rekommendationerna har genomgått en medicinsk och redaktionell kvalitetssäkringsprocess som bland annat innehåller en remiss till landsting och regioner.

Ni hittar kunskapsstöden här

För att underlätta för landsting och regioner att planera arbetet med tillägg om vårdnivå, samverkan och remissrutiner publiceras nya versioner vid fasta tidpunkter. I höst sker publiceringar vecka 42, vecka 46 och vecka 50. Vilka rekommendationer som är klara för publicering meddelas landstingen och regionernas kontaktpersoner fyra veckor i förväg.
 
 
Fullspäckad agenda vid senaste styrgruppsmötet
 
Det var många frågor på agendan vid det senaste mötet i Strygruppen för kunskapsstyrning i samverkan (SKS) den 21 september. Här i filmen berättar ordförande Mats Bojestig kort om några beslut som togs.
 
 
Processtöd fördelat för befintliga Nationella programområden
 
Vid styrgruppsmötet (SKS) i Landsting och regioners system för kunskapsstyrning den 21 september beslutades om sjukvårdsregionalt värdskap för flera Nationella programområden som är under uppstart, samt om vilande sjukvårdsregionalt värdskap för Nationella programområden och Nationellt primärvårdsråd som för närvarande har värdskap vid Sveriges Kommuner och Landsting.
 
Beslutet innebär att alla befintliga Nationella programområden har tilldelats en sjukvårdsregional värd för stöd till programområdet i dess uppgifter och utveckling av vården inom området.

Läs mer på webben --> Det innebär värdskap/vilande värdskap --> Så fördelas vädskap

Så är de nya värdskapen fördelade
 
 
Klart i oktober med ledamöter i nya Nationella programområden
 
Ledamöterna i de Nationella programområdena för äldres hälsa, medicinsk diagnostik respektive rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin fastställs i oktober. Sista dagen för nominering av ledamöter var den 30 september.
 
 
Nationellt programområde för reumatologiska sjukdomar
 
Det bildas ett programområde för reumatologiska sjukdomar, som tidigare har ingått i Nationellt programområde för rörelseorganens sjukdomar. Beslutet togs vid styrgruppens septembermöte. Vid etablering av systemet har det funnits en medvetenhet om att vissa justeringar av områden skulle kunna bli aktuella för att det gemensamma arbetet kring kunskapsstyrning ska vara så ändamålsenligt som möjligt.
 
Västra sjukvårdsregionen är fortsatt värd för rörelseorganens sjukdomar. Information om intresseanmälan för värdskap samt nominering av ledamöter för reumatologiska sjukdomar kommer att skickas ut inom kort.
 
 
Ny beredningsgrupp på plats – första mötet den 15 oktober
 
Den nya beredningsgruppen består av en ordinarie ledamot och en ersättare från respektive sjukvårdsregion. Representanterna är:
  • Norra - Monika Johansson (ordinarie) och Susanne Waldau (ersättare)
  • Sthlm/Gotland - Johannes Blom (ordinarie) och Björn Wettermark (ersättare)
  • Sydöstra - Karl Landergren (ordinarie) och Susanne Yngvesson (ersättare)
  • Södra - Christer Lindbladh (ordinarie) och Sven Oredsson (ersättare)
  • Uppsala/Örebro - Marianne Van Rooijen (ordinarie), ersättare vakant
  • Västra - Lars Rex (ordinarie) och Ann-Sofi Isaksson (ersättare)
  • Stödfunktionen vid SKL - Marie Lawrence ordförande (ordinarie) och Sophia Björk (ersättare)
Tidigare har NSK regiongrupp (NSK-R), i vilken det sitter representanter från respektive landsting och region, varit beredningsgrupp till Styrgruppen för kunskapstyrning i samverkan (SKS). Det finns både behov av att bereda olika frågor och av att utbyta erfarenheter kring den sjukvårdsregionala och lokala uppbyggnaden av kunskapsstyrning. 

För att få bästa förutsättningar för båda delarna delas uppdraget kring beredning respektive erfarenhetsutbyte nu upp tydligare. NSK-R har därmed övergått till att bli ett nätverk för utveckling och utbyte av erfarenheter och lärdomar.
 
 
Stöd i Nationella programområdens uppgift om Nationella kvalitetsregister
 
En mall för Nationella programområdens uppgift att lämna synpunkter och göra medskick kring Nationella kvalitetsregister ligger på projektplatsen. I dokumentet finns också bakgrundsinformation, tidplan för uppgiften och stödinstruktioner för hur ni använder mallen.

Du hittar den här 

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta marie.lawrence@skl.se.
 
 
Verksamhetsplan för Nationella programområden
 
Nu finns en mall för verksamhetsplan för Nationella programområden på projektplatsen.

Du hittar den här i mappen för mallar och rutiner.

Ifylld mall skickas till kunskapsstyrning-vard@skl.se senast den 7 november. Eventuella frågor skickas till samma adress.
Verksamhetsberättelse för tidigare Nationella programråd
 
En mall för verksamhetsberättelse för tidigare Nationella programråd, som nu arbetar som Nationella arbetsgrupper, finns nu på projektplatsen.
 
Du hittar mallen här.

Skicka ifylld mall senaste den 14 december till kunskapsstyrning-vard@skl.se, samt där relevant till processledare och ordförande för det Nationella programområde er arbetsgrupp eventuellt tillhör. Frågor som dyker upp skickas till samma adress.
 
 
Lägg upp era möten och se alla planerade på projektplatsen
 
Under fliken "möten" på projektplatsen kan du se kommande möten i styrgrupp, beredningsgrupp och NSK regiongrupp. Där lägger du även in andra möten som sker inom ramarna för Landsting och regioners system för kunskapsstyrning på nationell nivå, till exempel i Nationella programområden eller Nationella samverkansgrupper.
En instruktion för hur ni lägger till möten finns här på projektplatsen
 
 
Du är väl anmäld till lärandeträffen den 21 november!
 
Varmt välkommen till den andra av två heldagsträffar som ordnas nationellt under hösten för att underlätta uppstarten av Nationella programområden och Nationella samverkansgrupper. Vi stödjer varandra i hur vi kan ta oss an de initiala uppgifterna för grupperna och fortsätter bygga upp samarbeten. Allt med syfte att skapa en god, jämlik och kunskapsbaserad vård!

Tid och plats
21 november 2018, Münchenbryggeriet
Torkel Knutssonsgatan 2, Stockholm, lokal: Mälarsalen

Anmäl dig här!
Se inbjudan här (i projektplatsen)
Lärandeträffar i systemet våren 2019 den 13 mars och 15 maj
 
Vi fortsätter med två heldagsträffar under våren 2019, den 13 mars och 15 maj. Inbjudan kommer att gå ut under hösten, men bocka gärna för dagarna i din kalender redan nu!
 
 
Om utskicket
 
Detta utskick riktar sig till dig som har ett uppdrag i Landsting och regioners system för kunskapsstyrning, samt till dig som arbetar med närliggande frågor. Syftet med sammanhållen kunskapsstyrning är att skapa en god, jämlik och kunskapsbaserad vård där bästa tillgängliga kunskap användas i varje möte mellan vårdpersonal och patient. 

Prenumerera på utskicket och arkiv
Om du inte får utskicket direkt till din e-postadress idag men skulle vilja få det, 
registrera dig här! Via sidan hittar du även arkivet med tidigare utskick.

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa — tillsammans gör vi varandra framgångsrika!
Läs mer om kunskapsstyrning på webben