Ordna en frågesport/quiz eller en tipspromenad! Färdiga frågor finns att ladda ned för både vuxna och barn! Läs sista-minuten-tipsen inför Svenska kyrkan i utlandets insamlingsperiod.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kära kollegor,
 
I mötet sker något Gudomligt…. Det är få förunnat att få vara med om möten med änglar så som de ofta beskrivs i Bibeln. Jag tänker på ängeln som går bakom Israels folk på deras vandring genom öknen, ängeln som skyddar Daniel i lejongropen, Jakob som i en dröm ser änglar gå upp och ner på en stege, Marias möte med ängeln Gabriel eller Herdarnas möte med en hel här som sjunger ute på ängen i Betlehem.  
 
Beskrivningarna i Bibeln om änglarna är många - änglarna talar med människor, de ger råd, de sjunger fantastiskt vackert, de ropar högt, de uppträder med kraft, i eld, i storm men också mer stillsamt.  Änglarnas uppdrag är att vaka, skydda, lämna meddelanden, uppmana, uppmuntra och att vara förmedlare mellan Gud och människor.
 
Jag tror att öppnar vi ögonen så kan vi se Guds änglar lite varstans. Det kan vara det där lövet som ligger på gatan med en hälsning om att du inte skall vara rädd….. det kan vara molnformationen som ser ut som änglavingar, det kan vara mötet med någon annan människa när era ögon möts.
 
Jag önskar er alla en härlig höst med många möten med änglar!
 
I en värld full av kosmiska under
ser barnet det vi inte ser.
Ett löv som en vindpust gjort sönder
blir en ängel som dansar och ler. Sv ps 745:1

Här kan du ladda ned en tipspromenad för barn med änglatema!

Johanna Holmlund Lautmann 
Verksamhetschef Sverige
 
Foto: Johanna Holmlund Lautmann
Foto: Johanna Holmlund Lautmann
En ängel på dopfunten. Foto: Albin Hillert/ikon
 
Nu börjar insamlingsperioden!
 
Söndag 30 september börjar Svenska kyrkan  i utlandets årliga insamlingsperiod. Du vet väl att det betyder fantastiskt mycket att du pratar för kollekten?! Rikskollektdagarna i år är 30 september och 4 november.

Den 30 september går kollekten till barn- och ungdomsarbetet i Svenska kyrkan i utlandet. Bilden till höger är från New York. Där finns en mamma som berättat hur mycket det betyder för henne att gå till kyrkans barngrupp. Hon kallar gruppen "veckans höjdpunkt".
(Foto: Michael Skoglund/Ikon)

Det finns en färdig tipspromenad som berättar om Svenska kyrkan i utlandet förr och nu. Den är enkel att använda. Skriv ut 13 blad med tipsfrågor och häng upp ute eller inne. 

Vill du hellre göra en frågesport eller ett quiz så finns samma frågor på en powerpointpresentation att visa vid kyrkkaffet eller i kyrkans grupper.

Kanske vill du visa en powerpointpresentation med bilder från verksamheten i Svenska kyrkan i utlandets verksamhet? Den finns på intranätet. Bilder från tipsfrågorna/quizet:
Anders Bronsek som 17-årig sjöman 1970. Läs hans berättelse!
Foto: privat
En rullgardin spelade en viktig roll när Erik Perwe, här med sin familj, räddade människor från nazismen. 
Amiralskeppet Amaranthe lämnade Göteborg 1677. Fanns det en präst ombord?
Foto: Sjöfartsmuséet Gbg
 
Ta upp församlingskollekt till ett insamlingstema!
 
Nu kan församlingen välja ett av fyra insamlingsteman att öronmärka kollekten till när ni tar upp församlingskollekt till Svenska kyrkan i utlandet. Öronmärk kollekten så att den går till exempel till de mobila prästerna genom att välja det i kollekt- och betalningssystemet KOB.

Läs mer om möjligheten att ta upp församlingskollekt till ett tema
 
Ingen bilaga om Svenska kyrkan i utlandet 
 
Tyvärr blir det ingen bilaga om Svenska kyrkan i utlandet i Kyrkans tidning under oktober månad som vi tidigare aviserat. Vi hoppas kunna ge ut bilagan längre fram och återkommer med information.
 
Tipsa en kollega om nyhetsbrevet
 
Har du någon kollega som inte får detta nyhetsbrev och gärna vill ha det? Klicka på Prenumerera längst ned i nyhetsbrevet och fyll i deras e-postadress!
 
Handla i webbshopen!
 
I webbshopen hittar du informationsmaterial av olika slag. Där finns också presenter som hängsmycket i silver för 396 kronor inklusive kedja och gravyr.

Här hittar du Svenska kyrkan i utlandets webbshop.
 
Kontakta oss
 
  • Har du frågor, synpunkter eller idéer? Hör gärna av dig till Svenska kyrkan i utlandet via mejl.
  • Vill du prata om hyllnings- och minnesgåvor? Hör gärna av dig till Givarservice via mejl eller ring 018-16 96 00.
  • Sprid möjligheten att ge via Swish: 9016031
  • Plusgironummer: 90 16 03-1
  • Bankgironummer: 901-6031