Utjämningssystemsförslaget behöver bred remissrunda
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Utjämningssystemsförslaget behöver bred remissrunda
 
Betänkandet om ändrat kostnadsutjämningssystem har lämnats till regeringen. Det nuvarande systemet behöver ses över och uppdateras.

– Utjämningssystemen är centrala för att skapa likvärdiga villkor i kommuner, landsting och regioner. Vi tycker därför att det är bra att kostnadsutjämningen har setts över och utredningen bör nu skickas ut på en bred remissrunda, så att våra medlemmar får goda möjligheter att lämna synpunkter, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
 
 
Vd-krönika
Fakta och kunskap utvecklar skolan
 
 
Fler elever lämnar nian med gymnasiebehörighet. Det är glädjande att se att utvecklingen går åt rätt håll. Samtidigt visar statistiken på fortsatt stora skillnader mellan elever, till exempel kopplade till föräldrarnas utbildning. En påminnelse om att arbetet för en likvärdig skola alltid måste vara i fokus.
 
 
Det här behövs för att gymnasielagen ska fungera
 
"Kommunerna behöver tydliga besked om att de kommer att få ersättning för kostnader under ansökningstiden och att staten tar ansvar för situationer som kan uppstå framöver". Det skriver Lena Micko och Anders Knape i en debattartikel.
Debattartikel
 
Valdeltagandet har ökat för fjärde valet i rad
 
Nu är valresultaten fastställda i samtliga kommuner, landsting och regioner. I 198 kommuner får inget av de traditionella blocken egen majoritet jämfört med 162 efter 2014 års val.
SKL:s sammanställning av valresultaten
 
 
Mer från SKL
 
Vårdbloggen om statistik
Data som SKL publicerar ska vara kvalitetssäkrad och relevant. Men ibland väljer vi att redovisa data som är behäftad med olika brister. Hans Karlsson, avdelningschef på SKL, skriver om detta i Vårdbloggen.
Vårdbloggen
 
 
Kollegialt stöd förebygger utmattning och stress
En ny studie visar att stress och utmattning hos anställda går att förebygga genom kollegialt stöd. Resultaten visar lägre grad av utmattning och mindre depressiva symtom, stress och ångest.
Studie av Linnéuniversitetet på uppdrag av SKL
 
 
Jobbet för att bli oberoende av hyrpersonal i vården fortsätter
SKL:s chefseknonom Annika Wallenskog skriver om landstingens vilja att bryta beroendet av hyrpersonal i vården: "Bättre kontinuitet för patienterna, en god arbetsmiljö och stabilare kostnadsutveckling är de tre huvudskälen. Många verksamheter har nu bromsat kostnadsutvecklingen väsentligt."
Ekonomibloggen
 
 
Ny rapport uppmärksammar skador inom psykiatrisk vård
I en ny rapport från SKL, baserad på journalgranskningar, redovisas för första gången skador, vårdskador och kvalitetsbrister inom allmän vuxenpsykiatri och rättspsykiatri. I 17 procent av de slumpvis utvalda journalerna inom allmän vuxenpsykiatrisk vård identifierades skador. Skadenivån liknar den inom somatisk vård.
Närmare hälften bedömdes vara undvikbara skador
 
 
Åtta råd för landstingens informationssäkerhetsarbete
I en ny rapport presenterar MSB åtta rekommendationer om hur landstingen ska arbeta systematiskt med informationssäkerhet. SKL välkomnar rapporten som ger efterlängtade klargöranden om vad som krävs för ett bra systematiskt arbete med frågan. Nu tar SKL nästa steg i arbetet med att stödja medlemmarna.
Mer om rapporten och om en kommande webbsändning
 
 
 
Ny studie ser på förändringar för biblioteken
I en ny studie har SKL och Högskolan i Borås tittat på varför kommuner väljer att lägga ner biblioteksfilialer och om kommunerna samtidigt utvecklar annan biblioteksverksamhet.
Antalet biblioteksenheter har successivt minskat över tid
 
 
SKL:s framtida lokalbehov
Planerna för ett nytt hus för SKL fortsätter. SKL:s dotterbolag Slussgården har en option att köpa fastigheten Snäckan 8 i Stockholm när den står klar, efter rivning av nuvarande byggnad och nybyggnation. Ambitionen med nya lokaler är att samla hela SKL:s verksamhet under samma tak. Det gäller SKL:s kansli med en omfattande kurs- och konferensverksamhet, samt dotterbolag som idag är spridda på olika platser.
SKL:s framtida lokalbehov
 
 
Funktionshinderkonferens i tiden
Den 8–9 november i Stockholm är det dags för konferensen Funktionshinder i tiden. Årets tema är delaktighet. Konferensen bjuder på ny forskning och goda exempel från verksamheter inom funktionshinderområdet. Boka din plats nu.
Sista anmälningsdag 8 oktober
 
 
Nytt från omvärlden
 
Fler elever behöriga till gymnasiet
Andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasieskolan har ökat med nästan två procentenheter sedan förra året. 84,4 procent av eleverna som gick ut grundskolan i våras blev behöriga jämfört med 82,5 procent 2017. Det visar ny statistik från Skolverket.
Statistiken går att dela upp på skolor, kommuner och län

Svenskt Näringslivs rankning av kommunernas företagsklimat 2018
Svenskt Näringsliv har publicerat 2018 års rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankningen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag.
Lokalt företagsklimat Rankning 2018