Läs om Barnkonventionsutredningen och om Anne Rambergs besök på SKL:s Barnrättsnätverk.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ingen har väl undgått beskedet att barnkonventionen blir svensk lag 1 januari 2020. Det är en spännande process fram till dess, för att inte tala om hur spännande det är att fundera över vad som kommer att förändras för barn i Sverige när det väl är klart. Under hösten samverkar vi med BRIS och medverkar på deras nätverksträffar på fem platser i Sverige. Ett syfte är att komma i kontakt med medlemmar som vi inte kommer i kontakt med annars. Redan efter andra träffen, som genomfördes i Linköping i förra veckan, stod det klart att det finns en rad oklarheter i hur barnkonventionen ska kunna efterlevas med den lagstiftning som finns idag. Därför är det särskilt viktigt att vi alla hör av oss till Barnkonventionsutredningen, som tittar på just den frågan, för att påvisa hur det ser ut. Nedan kan du läsa mer om  detta.

Elizabeth Englundh
 
 
Tipsa Barnkonventionsutredningen
 
Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen svensk lag. Vid sidan av inkorporeringen fortsätter arbetet med att transformera barnkonventionens bestämmelser inom olika rättsområden. Lagmannen Anders Hagsgård är särskild utredare för Barnkonventionsutredningen.

Utredningens uppdrag är att kartlägga och identifiera brister i den svenska lagstiftningen och praxis i förhållande till barnkonventionen. Därutöver ska utredningen redovisa hur bestämmelser om barnets bästa och rätten att komma till tals tolkas i den praktiska tillämpningen. Den 15 november 2019 ska utredningen överlämnas till regeringen. Uppdraget är omfattande och nu önskar Barnkonventionsutredningen få in synpunkter från kommuner, landsting och regioner som arbetar med barn, om vilka områden som är viktiga att undersöka närmare. Har ni synpunkter på eller erfarenheter av brister i svensk lagstiftning i förhållande till barnkonventionen kan ni meddela dessa till utredaren, Anders.Hagsgard@dom.se
 
 
Ny barnombudsman
 
Den 17 september tillträdde Sveriges nya barnombudsman, Elisabeth Dahlin, sitt uppdrag. Hon medverkade på Barnrättsnätverkets träff på SKL i oktober. Vi välkomnar Elisabeth till sitt nya uppdrag!
Intervju med Elisabeth Dahlin
 
 
Anne Ramberg på SKL:s Barnrättsnätverk
 
Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund och ordförande i Barnrättscentrum vid Stockholms universitet, besökte Barnrättsnätverkets träff på SKL i oktober. Hon pratade under rubriken  ”Barnkonventionen blir svensk lag – varför är det bra?” och reflekterade bland annat kring hur transformeringen av konventionens artiklar behöver fortsätta för att stödja inkorporeringen. För att barn ska ses som rättighetsbärare på riktigt behöver vi rusta oss genom omfattande informations- och utbildningsinsatser, annars finns det risk för att lagen bara blir en symbolhandling, menade Anne.
 
 
Stödmaterial i Kunskapslyftet
 
Barnombudsmannen har tagit fram ett skriftligt stödmaterial för beslutsfattare och tjänstepersoner. Materialet innehåller teoretisk bakgrund, steg som är viktiga att ta hänsyn till vid en prövning och förklarar och förtydligar olika begrepp. Det tar upp när en prövning av barnets bästa kan göras och hur den kan gå till på en övergripande nivå. Materialet vänder sig i första hand till personer som ska ta fram egna mer verksamhetsinriktade verktyg och modeller för hur prövningar av barnets bästa ska göras.
Läs mer

Se även Barnombudsmannens webbinarium på samma tema.
Filmade webbseminarier
 
 
SKL samarbetar med BRIS
 
Under hösten 2018 samarbetar Bris och SKL i ett antal regionala nätverksträffar. Syftet med samarbetet är både att nå ut till så många som möjligt med information om att barnkonventionen blir svensk lag 1 januari 2020 och att få kunskap om vilka frågor som är angelägna för medarbetare i kommuner, landsting och regioner i och med att konventionen inkorporeras.
Läs mer
 
 
Frukostseminarium om att samtala med barn
 
Socialstyrelsen bjuder in till ett frukostseminarium om sin nya skrift ”Att samtala med barn” Ett nytt kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården, fredag den 19 oktober i Stockholm.
Inbjudan frukostseminarium (pdf)
 
 
Ny skrift om barnrättsperspektiv från SKL
 
Under senare år har begreppet ”barnrättsperspektiv” börjat användas allt oftare. Frågan är vad det betyder, hur det ska användas och vilken relation det har till begrepp som barnperspektiv, barns perspektiv och barnets perspektiv. Syftet med den här skriften är att kortfattat sätta de olika begreppen i relation till varandra och till begrepp som barnsyn och barnkompetens.

SKL:s skrift om barnrättsperspektiv
 
 
Barnets rättigheter på skl.se
 
Har du funderingar kring barnrättsarbete? Besök våra webbsidor där du kan få stöd.
Barnets rättigheter
Webbutbildning Barnkonventionen - från teori till praktik
 
 
Så här hanterar SKL dina personuppgifter
 
Sedan den 25 maj gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR). Det innebär bland annat ett större skydd för dina personuppgifter och rätten att radera eller begränsa andras tillgång till din data. Vi på SKL eftersträvar en hög nivå av dataskydd för de personuppgifter som behandlas hos SKL.
 
Längst ned på sidan avregistrerar du dig för utskick från detta nyhetsbrev.
 
Dina rättigheter som registrerad