Välkomna till vårt nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Nu har hösten gjort sitt intåg, nattfrost och snö på sina håll och dessutom norrsken om man har tur.. 

Vi har hållit värmen med flera intressanta seminarier; om övernskommelser med det civila samhället, demokratikritetier i bidragsgivning och medborgardialog i komplexa frågor. Vi har också haft ett par utbildningsdagarm medborgardialog i komplexa frågor som varit fulltecknade.
Vi passar på att puffa för Demokratidagen 2019 som är planerad till den 3 april, välkomna!

Har du något att tipsa om som vi skall ta upp här i nyhetsbrevet: kontakta anders.nordh@skl.se

Lena /Anders/ Anna-Karin/ Malin och Nils
 
SKL: Medborgarbudget
 
Medborgarbudget är inte en metod utan ett system för att involvera medborgare i prioritering av lokala resurser. Genom att ge medborgarna inflytande främjas deras engagemang att utveckla och ta ansvar för den lokala miljön.

Seminariet riktar sig till dig som är nyfiken eller är i startgroparna och vill ha konkreta tips kring medborgarbudget. Efter seminariet kommer du att ha fått både teori, praktik och tagit del av både svenska och internationella aktuella exempel.

 
 
SKL: Professionsnätverk för tjänstemän som ansvarar för att  utveckla medborgardialogen 2018-2022
 
Sveriges Kommuner och Landsting inbjuder tjänstepersoner i kommuner, landsting och regioner till att delta i professionsnätverk för tjänstepersoner som har ett särskilt ansvar för att hantera och utveckla system för medborgardialog. Varje kommun, landsting och region har möjlighet att delta med två personer.
 
Nätverket är ett professionsnätverk där du som tjänsteperson får ta del av forskning inom området, goda internationella och nationella exempel, får möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra samt stöd i det lokal utvecklingsarbetet genom expert- och kollegiestöd. 
Nätverket kommer att träffas fysiskt två gånger Nätverket kommer också att erbjudas webbinarier inom olika teman.

Första träffen i nätverket sker den 16 november 2018 i Stockholm. Detta första tillfälle ingår i avgiften för år 2019.

Kostnad för att delta i nätverket är 2 600 kr/år/person. I detta ingår webbseminarier, individuellt stöd, nätverksträffar inklusive lunch och kaffe, dokumentation samt tekniska kostnader. Deltagarna bekostar resor och eventuella övernattningar.
Frågor:  lena.langlet@skl.se  anders.nordh@skl.se   Nils.munthe@skl.se
 
 
SKL: Professionsnätverk för tjänstemän som ansvara för att stärka och utveckla kommunens, landstingets eller regionens samverkan med civilsamhället 2018-2022
 
Nätverket tar utgångspunkt i SKLs kartläggningar och studier, relevant forskning, omvärldsspaningar, erfarenheter och insikter i samverkansarbetet lokalt och regionalt. Som deltagare skapar du nytta för din kommun/ landsting/region genom att delta i nätverkets utvecklingsarbete. SKL bidrar med kunskapsstöd, metod- och processtöd under nätverkets aktiviteter samt dokumentation
Nätverket syftar till att stödja utveckling av:
  • Samverkan med civilsamhället med utgångspunkt i lokala
    och regionala behov och Agenda 2030.
  • Lokala och regionala strategier, metoder och lösningar för samverkan.
  • Styr- och ledningssystem för samverkan.
Första träffen i nätverket sker den 23 oktoberi Stockholm

Kostnaden debiteras vid anmälan och gäller per halvår (1500 kr exkl. moms), alternativt per verksamhetsår (3000 kr exkl. moms). I kostnaden ingår nätverksträffar inklusive lunch och kaffe, dokumentation samt tekniska kostnader. Deltagarna bekostar resor och eventuella övernattningar.
Frågor: anna-karin.berglund@skl.se anders.nordh@skl.se
 
 
Köping: Välkommen att tycka till om Kristinelunds sportfält i framtiden
 
Din åsikt är viktig - Tillsammans skapar vi vår framtid
Just nu pågår en utredning kring Kristinelunds sportfält. En viktig del i utredningen är att fånga upp invånarnas åsikter kring vad man vill se på sportfältet i framtiden vid en eventuell satsning på ombyggnad.

Idag är sportfältet en plats för det traditionella föreningslivet och det ska det fortsätta vara. Samtidigt finns ytor som inte används optimalt, där det finns möjlighet att skapa aktiviteter för fler. 80% av besökarna är män och 20% kvinnor. 90% är i åldersspannet 11-25 år. För att skapa en öppen och jämställd mötesplats måste det finnas saker som tilltalar en bred målgrupp.
 
Mora: Morapanelen
 
Ett sätt att påverka utvecklingen i Mora kommun är att delta i kommunens medborgarpanel.
Morapanelens deltagare ska vara 16 år eller äldre, bo i kommunen och inte vara aktiva i någon av kommunens politiska nämnder eller kommunfullmäktige.
 
 
Stockholm: Gå med i stadens medborgarpanel
 
Vill du vara med i utvecklingen av ditt närområde? Gå med i stadens nya medborgarpanel. Vi startar upp i områdena Skarpnäck och Enskede-Årsta-Vantör. Som medlem i panelen kommer du få 4-8 kortare frågeomgångar via mail per år.
Frågorna till paneldeltagarna kan handla om allt från byggande av nya bostäder och skolor till upprustningar av parker och torg.
 
 
Stockholm - Spånga Tensta: Var med och påverka tryggheten i din stadsdel
 
Som en del i det trygghetsskapande arbetet i Spånga och Tensta, kommer stadsdelsförvaltningen under hösten genomföra en rad olika lokala aktiviteter och insatser som ska bidra till ökad trygghet i samtliga stadsdelar.

En av dessa insatser är medborgardialoger, som arrangeras i samverkan med Polisen. Vid dessa tillfällen har du som medborgare möjlighet att ge dina synpunkter och åsikter som rör viktiga trygghetsfrågor.
 
Karlskoga: Vision Karlskoga
 
Karkskoga har sedan tidigare Vision 2020. Nu tar vi sikte på framtiden och vill i det arbetet ompröva nuvarande vision och ta fram en målbild för staden & platsen Karlskoga.

Vi vill utveckla en stad som du trivs med och är stolt över. För att kunna ta fram en gemensam bild över framtidens Karlskoga är det viktigt att vi som bor, arbetar och verkar i staden formar våra egna bilder. Din medverkan är värdefull för oss! Var med och skapa Vision Karlskoga! Fram till 7 december kan du vara med och påverka genom webbfrågan.
 
Kristinehamn: Kristinehamnsförslag (e-förslag)
 
Kristinehamnsförslag (e-förslag) kan, precis som synpunkter, gälla allt som rör kommunens verksamhet. Skillnaden är att Kristinehamnsförslag hanteras politiskt. Förslaget kommer att hanteras politiskt om det har fått fler än 50 gilla-röster.
Synpunkter av mer vardaglig karaktär behöver du inte lämna som e-förslag, utan det gör du istället via vår synpunktshantering.
 
Örebro: Här listar vi de dialoger, enkäter och öppna möten som är aktuella just nu.
 
  • Medborgardialog om mountainbikeleder i Örebro kommun 
     
  • Öppet möte: Örebro växer - vår stad är din stad 
     
  • Tyck till om Kulturkvarterets innehåll 
 
eMedborgarveckan 8-14 oktober
 
eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka där e-tjänsternas tillgänglighet är i fokus. Kampanjen är en chans att samordna insatser som främjar ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet. Digidelnätverket samordnar kampanjveckan. 
Syftet med eMedborgarveckan är att:
  • öka den digitala delaktigheten
  • öka användningen av och kunskapen om e-tjänster, med särskilt fokus på de offentliga
  • skapa ett tillfälle för dialog mellan e-tjänsteutvecklare och de som möter användarna
En ständigt aktuell och allt viktigare fråga är att öva ett kritiskt förhållningssätt med mer kunskap om källkritik och hur en kan söka, hantera och bedöma trovärdigheten i information och nyheter på nätet
 
SKL: ny rapport - Utveckla idéburet offentligt partnerskap
 
Under 2017 har SKL tillsammans med engagerade kommuner, landsting/regioner och samverkande organisationer i civilsamhället skapat lokala och regionala partnerskap (IOP) för samarbete kring komplexa samhällsutmaningar. 

Denna rapport beskriver steg för steg hur partnerskaps-samarbete kan byggas upp i dialog med civilsamhällets organisationer. Förhoppningen är att den kan tjäna som inspiration och stöd för hur lokala och regionala partnerskap kan utformas. 

Utveckla idéburet offentligt partnerskap i gruppen Upphandling hos SKL Fastigheter och Service AB (7585-630-8)
 
 
SKL: Facebook grupp för medborgardialog
 
Medborgardialogprojektet har en facebookgrupp. Gruppen har skapats för att bolla frågor, tankar och idéer som rör arbete med medborgardialog i offentlig sektor. Alla som är intresserade av att bidra eller lära och lyssna är välkomna. Tanken är att vi tillsammans drar lärdomar för en bättre offentlig sektor.