Läs om en viktig rikskollekt, om fantastiska kyrkoherdar och ombud och glöm inte att beställa fler reflexänglar!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kära kollegor,
 
Dagarna blir allt kortare och kortare. Mörkret verkar emellanåt så kompakt. Mitt i den mörka årstiden kommer påminnelser om ljuset. Allhelgonahelgen är en sådan.

Vi tänder ljus på köksbordet, i fönstret, i kyrkan, på anhörigas och vänners gravar eller kanske virtuella ljus på Svenska kyrkans bönewebb. Vi minns nära och kära som gått före oss - de som nu vilar hos Gud. 

Svenska kyrkans uppdrag var vi än finns i världen är att sprida tro, öppenhet och hopp i alla de möten vi har. Ljuset är en påminnelse om hoppet. Vårt uppdrag är att visa på ljuset som lyser i mörkret.

Har du tänkt på att ett endaste litet bloss i en mörk natt gör natten väldigt ljus? Låt oss tillsammans sprida ljuset och hoppet i allahelgonatid!

Som ombud är du viktig för att Svenska kyrkan fortsatt skall kunna ha församlingar i utlandet. Jag önskar dig lycka till under vår insamlingsperiod och påminner om rikskollekten lördagen den 3 november. Det betyder mycket om du läser upp kollektvädjan i kyrkan!

På intranätet finns tips på aktiviteter som du kan göra i din församling. Hör gärna av dig om du som ombud behöver stöd från oss i Uppsala.
 
Var inte rädd för mörkret ty ljuset vilar där. Vi ser ju inga stjärnor där intet mörker är.
I ljusa irisringen du bär en mörk pupill ty mörkt är allt som ljuset med bävan längtar till. Var inte rädd för mörkret ty ljuset vilar där, var inte rädd för mörkret som ljusets hjärta bär. (Sv ps 797)

 
Hälsningar
Johanna Holmlund Lautmann
Verksamhetschef Sverige
 
Viktig rikskollekt till diakoni på Alla helgons dag den 3 november
 
– Människor som lever i stor utsatthet kontaktar oss. Ibland hör deras anhöriga hemma i Sverige av sig via konsulat eller ambassad.

– Vi i diakonigruppen i församlingen hjälps åt att se vad vi kan göra. Om barn är inblandade då handlar vi snabbt, eller om någon har blivit utsatt för brott.

– Det jag ofta får höra av dem som söker oss i uppenbar nöd är att ”Det är så tryggt att ni finns där.” Vi inte en myndighet, vi är ett sammanhang, vi är en kyrka utomlands. Det skapar trygghet i väldigt många människors liv.

Det berättar Eva-Stina Sjöberg, bilden, diakon i Svenska kyrkan i Torrevieja i Spanien.

Ladda ned kollektvädjan att läsa upp i kyrkan lördagen den 3 november!
 
Änglar, tipspromenad, Facebook-quiz  och film i höstinsamlingen
 
Fram till den 3 november pågår Svenska kyrkan i utlandets höstinsamling. Men även senare behöver Svenska kyrkan i utlandet få synas i församlingen. Här är några tips: 

Dela ut eller sälj reflexänglar! De fina reflexänglarna köper församlingen för tio kronor styck.

Sälj gärna reflexänglarna till förmån för diakoni i Svenska kyrkan i utlandet! Glöm då inte att säga till den som registrerar i kollekt- och betalsystemet i församlingen att öronmärka till diakoni. 

Kanske kan församlingen köpa in reflexänglar och dela ut dem till församlingens barn, unga eller äldre? En fin gest av omtanke! Då syns de bra i mörkret och glömmer inte heller Svenska kyrkan i utlandet. Beställ reflexänglarna från Svenska kyrkan i utlandets webbshop. 

Sprid Facebook-quizet. På Svenska kyrkan i utlandets Facebook-sida finns ett quiz, en frågesport. Det ökar kännedomen om Svenska kyrkan i utlandet och är en bearbetad version av tipspromenaden (se nedan). Dela Facebook-quizet på församlingens Facebook-sida. Här hittar du Facebook-quizet.

Visa film! I fem korta filmer berättar församlingsbor och volontärer i församlingen i Torrevieja om vad Svenska kyrkan i utlandet betyder för dem. Visa för arbetskretsen eller andra av församlingens grupper.  Du hittar filmerna på intranätet.

Ordna en tipspromenad eller en frågesport! Färdiga frågor för både barn och vuxna finns att ladda ned på intranätet. Barnens frågesport handlar om änglar. De vuxnas om Svenska kyrkan i utlandet. Här hittar du tipspromenad och frågesport.

Tipsa om en tematräff för konfirmander. Berätta för den som håller i konfirmand-undervisningen att det finns färdigt material till en tematräff om Svenska kyrkan i utlandet för konfirmanderna. Materialet för temakvällen hittar du på intranätet.
Bild ur barnens frågesport om änglar. Illustration: Kajsa Nordenstam.
Dessa ungdomar finns med i Facebookquiz och tipspromenad. Foto: Siv P Rang
 
Flaggan i topp för 25 år med basar i Trollhättan!
 
För 25:e året i rad ordnade församlingen i Trollhättan i början av oktober en basar till förmån för Svenska kyrkan i utlandet. En grupp på 15 personer har arbetat med basaren, några av dem har liksom kyrkoherde Lars-Åke Petersson varit med alla 25 åren!
- Vi var helt överens om att vi slutade med flaggan i topp, sa Lars-Åke Petersson. 

Läs mer om basaren i Trollhättan och se fler bilder!
Gunnel Wadell och Märta Tofeldt vid årlotteriet med dess fina vinster i Trollhättan. 
 
Borås och Berlin hyllade kyrkoherdarna som kämpade för förtryckta under nazitiden i Tyskland
 
Kyrkoherdarna i svenska Victoriaförsamlingen i Berlin gjorde stora insatser för krigsfångar och flyktingar under 1930- och 1940-talet. Två av dem var Birger Forell och Erik Perwe.

Under september och oktober har de hyllats på olika sätt både i Sverige och i Tyskland. I Borås firade omkring 200 personer, varav nära 60 ombud, nyligen minnet av prästen och antinazisten Birger Forell. Han föddes för 125 år sedan.

I Berlin har svenska Victoriaförsamlingen uppmärksammat både Birger Forell och Erik Perwe. 

Läs den spännande historien om de svenska kyrkoherdarnas arbete under kriget på Svenska kyrkan.se

Till höger kyrkoherde Birger Forell. Foto: Svenska kyrkan i Berlin 
 
Se till att fler får nyhetsbrevet
 
Har du någon vän som är ombud för Svenska kyrkan i utlandet men som inte får detta nyhetsbrev? Då är han eller hon förmodligen inte rätt registrerad som ombud i Kyrksam. Prata med den som arbetar med Kyrksam i församlingen! 

Om någon som inte är ombud vill ha nyhetsbrevet skickar vi det gärna! Klicka på Prenumerera längst ned i detta nyhetsbrev och fyll i deras e-postadress!
 
Handla julklappar i webbshopen
 
I webbshopen hittar du informationsmaterial av olika slag. Där finns också uppskattade julklappar, som hängsmycket i silver för bara 396 kronor inklusive kedja och en namnbricka med gravyr.

Här hittar du Svenska kyrkan i utlandets webbshop.
 
Ingen bilaga om Svenska kyrkan i utlandet 
 
Tyvärr blir det ingen bilaga om Svenska kyrkan i utlandet i Kyrkans tidning under oktober månad som vi tidigare aviserat. Det beror på att vi inväntar ytterligare material. Vi hoppas kunna ge ut bilagan längre fram.
 
Mer information