Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om pågående FoU-projekt, kommande konferenser, pågående upphandlingar samt några axplock från omvärlden.
 
 
Pågående FoU-projekt
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och landstingens fastigheter.
 
Lyckad workshop i projekt Kompetensförsörjning
 
Den 4 oktober hölls en lyckad workshop där kompetensförsörjning diskuterades ur fyra synvinklar: Ledarskap och Styrning, Relationsbyggande och Samverkan, IT och Digitalisering och Arbetsgivarvarumärke. Områdena har identifierats från ett antal intervjuer som genomförts inför workshopen. Senare i höst presenteras projektets resultat.

Inom fastighetsgruppen ansvarar Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, för projektet. 
 
Landstingens och regionernas Fastighetsnyckeltal
 
Nu finns äntligen de enhetsvisa nyckeltalen i Kolada, d.v.s. det går nu att jämföra t.ex. ett sjukhus nyckeltal med alla andra sjukhus i landet. Lathund för hur du tar fram dessa i Kolada finns längst bak i sammanställningen Fastighetsnyckeltal 2017.

Inom fastighetsgruppen ansvarar Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, för dessa frågor
 
 
Workshop och konferens
 
Workshop för kommuner: Inför Boverkets nya vägledning för förskolor och skolor – lokaler och utemiljöer
 
SKL och Boverket arrangerar en workshop i Stockholm måndagen den 5 november 2018 kl. 10-14. Boverket kommer att ge en lägesrapport över hur arbetet med uppdraget att utarbeta en vägledning går och kommunerna ges möjlighet att bidra till vägledningen med erfarenheter och kunskap.

Flertalet kommuner är representerade bland de anmälda. Vi söker nu speciellt kommunrepresentanter från exploatering, landskap, stadsbyggnad samt pedagogisk verksamhet inom förskola och skola.

Anmäl dig senast onsdag 31 oktober

Kontakta Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, för att få mer information. Begränsat antal platser.
 
Arena Bygga Skola 20 november i Malmö
 
SKL arrangerar konferensen och mötesplatsen för alla som på olika sätt är inblandade i att planera, bygga, använda och förvalta skolor. Ta del av aktuell forskning och beprövad erfarenhet om olika lärmiljöer samt hur vi tillsammans kan skapa bra skolor.

Läs mer och anmäl dig
 
 
Mer information från SKL
 
Två skrifter från SKL om barns rättigheter
 
Prövning av barnets bästa – Ett verktyg för styrning och ledning
FN-kommittén för barnets rättigheter slår fast att prövningar av barnets bästa ska göras inför beslut och åtgärder som rör barn. Det finns emellertid en stor osäkerhet om vad det innebär för offentliga organisationer och verksamheter. I den här skriften görs en prövning av barnets bästa för att visa hur det kan gå till och hur de som ska göra prövningen kan tänka. Det är inte så svårt som det verkar, men det är viktigt att våga börja och verkligen göra det.

Läs eller ladda ner Prövning av barnets bästa
Läs eller ladda ner Barnrättsperspektiv
 
Energieffektivisering sparar 200 miljoner kronor
 
 
Regioner och landsting minskade användningen av energi i sina lokaler med 13 procent 2009-2017. Utöver reducerad klimatpåverkan innebär det 200 miljoner kronor i sparade kostnader per år.

Inom fastighetsgruppen ansvarar Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, för dessa frågor.

Påbörjade upphandlingar – SKL Kommentus Inköpscentral
 
Under september har upphandlingar påbörjats avseende ”Hyresmoduler 2018”. Upphandlingen ska ersätta Förhyrning av lokaler 2014 som löper ut 2019-09-20 och omfattar Kontorslokaler, Bostäder, Skola/förskolor, Dusch/omklädningsmoduler, Eventuellt särskilt boende eller äldreboenden. Avtalsstart är satt till kvartal 3 2019.

Upphandling ”Eldningsprodukter och drivmedel i bulk 2018” har även påbörjats. Upphandlingen ska ersätta Eldningsprodukter och drivmedel i bulk 2015 som löper ut 2019-10-11 och omfattar ett brett sortiment av Fossila uppvärmnings- och drivmedelsprodukter, Fossila produkter med varierande inblandning av förnyelsebara komponenter och Rena bioprodukter. Avtalsstart beräknas bli kvartal 2 2019.

Upphandlingen "Avfallskärl och avfallspåsar 2018" är annonserad. Det kommande ramavtalet ska ersätta Avfallskärl 2014 som löper ut maj 2019. Upphandlingen omfattar Avfallskärl i olika storlekar, Papper och plastpåsar för matavfall, Avfallspåsar för optisk sortering, Solcellskomprimerande skräpkorgar och Sopsorteringsmoduler för offentlig utomhus miljö.
 
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Vinnova  öppnar en ny utlysning för cirkulär och biobaserad ekonomi

Vinnova vill stärka förutsättningarna för att kunna ta reella steg mot en hållbar ekonomi. Vinnova finansierar projekt som kan identifiera, förstå och utreda hinder som möjliggör en omställning till en cirkulär och/eller biobaserad ekonomi och de vänder sig till konstellationer av aktörer som tillsammans har förmågan att identifiera och utreda policyer och andra faktorer. Det kan vara beteenden som hindrar eller underlättar omställningen till en cirkulär och biobaserad ekonomi eller så kan det kan handla om faktorer som påverkar beteenden på både individuell och organisatorisk nivå, i en nationell eller internationell kontext. Det kan alltså röra sig om vitt skilda faktorer som behöver belysas och utvärderas, exempelvis standarder, lagar, regelverk, certifieringar, affärsmodeller, arbetsorganisationer- och processer, incitamentsstrukturer, konsumentbeteenden eller styrmedel.

• Sista ansökningsdag 15 november
• Krav på minst tre olika organisationer som medverkar
• Finansieringen täcker upp till 80 % av projektkostnader och max 1 mkr

Läs mer på Vinnovas webbplats

Riksantikvarieämbetets nya rapport: Kulturvärden försvinner i byggprocessen

Riksantikvarieämbetet har undersökt hur kulturvärden hanteras i byggprocessen genom ett flertal intervjuer och en systematisk genomgång av över hundra bygglovsärenden i 25 kommuner. Den övergripande slutsatsen är att det finns stora brister i hur kulturvärden uppmärksammas och hanteras i samband med ändringar av byggnader.

Läs mer på Riksantikvarieämbetets webbplats

Ny MSB-rapport: Åtta rekommendationer till landstingens arbete med informationssäkerhet

I juni 2017 fick MSB i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera informationssäkerhetsarbetet inom landstingens hälso- och sjukvårdsverksamhet. Uppdraget har genomförts i samverkan med eHälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting.

Resultatet av detta regeringsuppdrag presenteras i form av rapporten ”En bild av landstingens informationssäkerhetsarbete 2018” som nu finns tillgänglig för nedladdning.  Du kan också ta del av webbsändning där MSB och SKL kommenterar rapporten.

Inom fastighetsgruppen ansvarar Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, för dessa frågor.

Pågående aktiviteter inom civilt försvar

MSB har lanserat en webbsida där pågående aktiviteter inom civilt försvar samlats.

Inom fastighetsgruppen ansvarar Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, för dessa frågor.

Forskning om brand i bostadsmiljö

Tre forskningsprojekt avslutas under 2018, där syftet är att ta fram ny kunskap om varför det brinner i bostäder och ta fram ett bättre underlag för arbetet med den enskildes brandsäkerhet i bostadsmiljön.

Läs mer Forskning: Brand i bostadsmiljö och Studier och rapporter inom nationella strategin.   

Inom fastighetsgruppen ansvarar Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, för dessa frågor

Ny riksarkitekt

Boverket har utsett Helena Bjarnegard till Sveriges riksarkitekt från januari 2019.

Läs mer på Boverkets webbplats

Boverket: Ny vägledning – CE-märkning av fönster och dörrar

Fönster och ytterdörrar omfattas av den harmoniserade standarden SS-EN 14351-1. De ska alltså ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att få säljas inom EU.

Läs mer på Boverkets webbplats

Nytt LCC-verktyg för modulbyggnader

Upphandlingsmyndigheten har tagit fram ett LCC-verktyg (livscykelkostnader) för beräkning av totalkostnaderna vid upphandling av tillfälliga modulbyggnader. Verktyget fokuserar på modulbyggnader för skolverksamhet.

Läs mer på Upphandlingsmyndighetens webbplats där även andra LCC-verktyg återfinns.
 
 
SKL:s webbutik
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se