Ökat valdeltagande kommun- och landstingsvalen
 
Valdeltagandet ökade 2018 för fjärde valet i rad. I valet till kommunfullmäktige röstade 84,1 procent, i valet till landstingsfullmäktige 83,8 procent och i riksdagsvalet 87,2 procent. Sedan 2002 har valdeltagandet ökat med cirka 6 procentenheter i kommun- och landstingsvalen och cirka 7 procentenheter i riksdagsvalet. Fler väljare än någonsin tidigare valde att förtidsrösta, cirka 2,9 miljoner. Men trots ett högt valdeltagande råder det fortsatt skillnad inom kommunerna. 190 kommuner har en skillnad på mer än tio procentenheter mellan det valdistrikt med högst respektive lägst valdeltagande. 

Av de 12 687 folkvalda i kommunerna är 43,3 procent kvinnor och 56,7 procent män. Motsvarande siffra för de 1 696 folkvalda i landstingen och regionerna är 47,6 procent kvinnor och 52,4 procent män.

I 198 kommuner får inget av de traditionella blocken egen majoritet jämfört med 162 efter 2014 års val. I 135 kommuner ser Sverigedemokraterna ut att kunna bli vågmästare mellan de traditionella blocken. Det innebär att merparten kommuner, landsting och regioner kommer att styras genom blocköverskridande koalitioner, minoritetsstyren eller någon form av samarbete med Sverigedemokraterna eller ett lokalt parti.

Kommande mandatperiods styren håller på att formeras. SKL genomför just nu en enkätundersökning för att under senhösten kunna presentera vilka partier som styr i kommuner, landsting och regioner.


Mer siffror om valet
Öka kunskapen om medborgarbudget
 
Den 11 december anordnas ett seminarium om medborgarbudget som riktar sig till dig som är nyfiken eller är i startgroparna och vill ha konkreta tips kring medborgarbudget. Efter seminariet kommer du att ha fått både teori, praktik och tagit del av både svenska och internationella aktuella exempel.
 
Medborgarbudget är inte en metod utan ett system för att involvera medborgare i prioritering av lokala resurser. Genom att ge medborgarna inflytande främjas deras engagemang att utveckla och ta ansvar för den lokala miljön.
 
Medborgardbudget kan användas inom en rad olika områden. I Sverige finns många exempel där medborgarna kan utforma den fysiska miljön – men medborgarbudget används även inom landsbygdsutveckling, för att involvera unga och för att motverka segregation. Internationellt finns många fler exempel och endast fantasin sätter gränser.
Mer information och anmälan
Att leda fullmäktiges arbete
 
En ny mandatperiod har precis börjat och nya styren formeras i kommuner, landsting och regioner. Vad gäller för dig som är ordförande i fullmäktige? VIlken roll har fullmäktiges presidium? Under senhösten och vinter bjuder SKL in till konferenser som tar sikte på förutsättningar och verktyg presidiet har för att leda fullmäktiges arbete.

Dagen ägnas både åt juridiska frågor och praktiska tips och erfarenheter. En erfaren fullmäktige ordförande kommer att medverka vid varje tillfälle. Du som deltagare får också chansen att samtala och utbyta erfarenheter med andra förtroendevalda.

Utöver fokus på ordförande och presidiets roll kommer konferensen även att beröra hot och hat mot förtroendevalda, som under senare år har blivit ett allt större problem för enskilda politiker såväl som för hela demokratin. Hur kan man öka kunskapen om frågan och vilket arbete kan man göra på hemmaplan.

Konferensserien hålls på följande platser
  • 29 november Göteborg
  • 6 december Örebro
  • 10 januari Malmö
  • 15 januari Stockholm
  • 29 januari Luleå

För presidier i regioner kommer det att anordnas en särskild sammankomst under vintern 2019.

För anmälan
Professionsnätverk för tjänstemän som ansvarar för att  utveckla medborgardialogen 2018-2022
 
Sveriges Kommuner och Landsting inbjuder tjänstepersoner i kommuner, landsting och regioner till att delta i professionsnätverk för tjänstepersoner som har ett särskilt ansvar för att hantera och utveckla system för medborgardialog. Varje kommun, landsting och region har möjlighet att delta med två personer.

Nätverket är ett professionsnätverk där du som tjänsteperson får ta del av forskning inom området, goda internationella och nationella exempel, får möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra samt stöd i det lokal utvecklingsarbetet genom expert- och kollegiestöd.

Nätverket kommer att träffas fysiskt två gånger Nätverket kommer också att erbjudas webbinarier inom olika teman.

Första träffen i nätverket sker den 30 november 2018 i Stockholm. Detta första tillfälle ingår i avgiften för år 2019.

Kostnad för att delta i nätverket är 2 600 kr/år/person. I detta ingår webbseminarier, individuellt stöd, nätverksträffar inklusive lunch och kaffe, dokumentation samt tekniska kostnader. Deltagarna bekostar resor och eventuella övernattningar.

För frågor kontakta, Lena Langlet, e-post: lena.langlet@skl.se, Anders Nordh, e-post: anders.nordh@skl.se eller Nils Munthe, e-post: nils.munthe@skl.se 
För anmälan
Nordens största forum för mänskliga rättigheter
 
För nionde året i rad är SKL medarrangör till MR-dagarna som anordnas den 15-17 november på Stockholmsmässan i Älvsjö. Evenemanget engagerar ett stort antal besökare från offentlig sektor, civilsamhälle, universitet och allmänhet, och är en bra arena för att uppmärksamma kommuners, regioners och landstings arbete och sprida kunskap och erfarenheter.
SKL anordnar fyra egna seminarium:
  • Skolan kan förebygga våld! Men vem hjälper skolan?
  • När hot och hat påverkar förtroendevalda i sitt uppdrag
  • Human Rights Indicators - what´s the difference?
  • Att fråga om våld på rutin – varför och hur?
Kammarkollegiet skapar e-tjänst för insyn i hur politiken finansieras
 
Från den 1 april 2018 gäller en ny lag om ökad insyn i partiers finansiering. Nu ska inte bara politiska partier på central nivå redovisa sina intäkter utan också ledamöter, ersättare och sidoorganisationer som verkar på lokal, regional nationell och internationell nivå.

Om du berörs behöver du dokumentera dina intäkter från och med den 1 april 2018. Du redovisar under 2019.
Testa om du berörs
Kammarkollegiet förverkligar just nu en e-tjänst där medborgarna ska få insyn i hur alla politiska partier, ledamöter och sidororganisationer finansierar sin verksamhet. Den består bland annat av en redovisningsdel för de politiska aktörerna att registrera sina intäkter enligt den nya lagen och en jämföra-del där politiskt intresserade, forskare och journalister kan ta del av data.
E-tjänsten nås från Kammarkollegiet.se våren 2019 när 2018 års intäkter ska redovisas. Efter deadline den 1 juli öppnas jämföra-delen och vi kan få en bild av partiernas statliga bidrag, intäkter från lotterier, donationer och omfattningen av anonyma bidrag.

Ambitionen är dels att politiska aktörerna ska uppleva att det är enkelt och smidigt att registrera sina intäkter men även att medborgarna ska kunna jämföra den data som matats in. Ledamöter i ett parti i västra Sverige kan jämföras med ett annat i norra delen av landet.
För att göra verktyget till Europas effektivaste för insyn i partifinansiering kan man hjälpa till att testa e-tjänsten. Utvecklarna spekulerar inte hur de olika momenten kommer att fungera, de ser det utföras. Testpersonen observeras då de använder prototypen och viktiga lärdomar dras för det fortsatta utvecklingsarbetet.

Kontakta Kammarkollegiet för mer information, e-post: partiinsyn@kammarkollegiet.se
Seminarieserie God revisionssed 2018
 
En förnyad och uppdaterad version av skriften God revisionssed i kommunal verksamhet har fastställts och gäller från 2019. Många avsnitt har omarbetats. Under våren arrangeras en seminarieserie där seden presenteras och diskuteras . Dagen varvas med genomgångar och samtal i mindre grupper.
För anmälan
Den 11 december anordnas dessutom en webbsänd kort introduktion av God revisionssed 2018.
Mer information om webbsändningen
Lyssna på podd om att samarbeta över blockgränser
 
Nu har det 9:e avsnittet i SKL:s podcast om politiskt ledarskap släppts. Avsnittet tar upp vad det innebär att samarbeta över blockgärnserna.

De politiska blocken är inte lika självklara som de än gång har varit. Efter höstens val saknar de traditionella blocken majoritet i 198 kommuner. Kommuner, regioner och landsting har också en lång erfarenhet av att leda breda koalitioner över blockgränserna.

Poddens gäster samtalar om att arbeta blocköverskridande och att ta utgångspunkten i det bästa för medborgarna. Gäster är Eva Lindberg, regionstyrelsens ordförande (S), Region Gävleborg, Lars Alriksson, kommunstyrelsens ordförande (M), Gällivare kommun och Amanda Agestav, kommunalråd (KD), Västerås stad. Samtalet leds av Peter Örn. #politisktledarskap

Avsnitten finns där poddar finns och på SKL:s hemsida. Det 10:e och sista avsnittet släpps den 8 november.
Lyssna på podden
Hot och hat påverkar det demokratiska uppdraget
 
SKL genomför en satsning för att stödja medlemmarna i arbetet mot hat och hot mot förtroendevalda bland annat genom utvecklingsarbete och utbildningar.

SKL bjuder den 7-8 februari 2019 in till konferens och work shop ”Hot och hat påverkar det demokratiska uppdraget”.
  • Konferens med fokus på digitala miljöer samt hur hot och hat kan uttryckas olika mot förtroendevalda kvinnor och män.
  • Work Shop kring riskanalyser för att kunna förebygga och omhänderta hot och hat. Inspiration och dialog för att forma hur arbetet kan se ut lokalt.
För mer information, kontakta Anna-Lena Pogulis, e-post: anna-lena.pogulis@skl.se 
Nätverk för att stärka samverkan med civilsamhället
 
SKL har startat ett nytt professionsnätverk för dig som jobbar med att stärka och utveckla kommunens, landstingets eller regionens samverkan med civilsamhället. Nätverket är hela tiden öppet för nya deltagare och det kommer att pågå i fyra år, från hösten 2018 och fram till och med våren 2022.

Nätverket syftar till att stödja utvecklingen av:
  • Samverkan med civilsamhället med utgångspunkt i lokala och regionala behov och Agenda 2030
  • Lokala och regionala strategier och modeller för samverkan
  • Styr- och ledningssystem för samverkan 
För mer information kontakta, Anders Nordh, e-post: anders.nordh@skl.se 
Seminarium Intercultural cities
 
Den 28-29 november planeras ett större evenemang i Botkyrka, ”Urban citizenship – making places where everyone can belong” som Europarådet arrangerar i samarbete med Botkyrka kommun och Oslo stad.

Syftet är att sprida ökad kunskap i Sverige om det interkulturella nätverket av städer, som idag har 126 medlemmar, samt sprida kunskap om strategier och initiativ som används på olika håll i världen i syfte att  visa hur mångfald, tolerans, god integration och respekt för mänskliga rättigheter genom samverkan och dialog med kommuninvånare berikar oss själva och våra samhällen. 
Mer information och program
Överenskommelse för kompetenslyft inom digitalisering
 
SKL har ingått en överenskommelse med regeringen med syfte att höja den digitala kompetensen hos ledning i kommuner, landsting och regioner. Målgrupp är förtroendevalda, ledande tjänstemän och andra nyckelpersoner. Målet är att öka kommun- och landstingsledningars förmåga att ta tillvara digitaliseringens möjligheter och hantera dess utmaningar samt öka takten i moderniseringen av välfärden och den offentliga sektorn.
Kompetenslyftet skall bidra till ökad effektivitet och kvalitet i kommuners och landstings verksamheter samt i deras service och tjänster gentemot medborgare och företag.
SKL arbetar nu med att ta fram en handlingsplan för kompetenslyftet som ska presenteras i slutet på februari 2019. Satsningen sträcker sig till och med 2020.

För mer information kontakta, Anders Nordh, e-post: anders.nordh@skl.se
Stöd och utbildning för nyvalda politiker
 
I samband med valet kommer SKL att lansera en portal med stödmaterial och utbildningar, för  nyvalda eller omvalda förtroendevalda, inom olika områden som rör det politiska uppdrag. Även den som är utbildningsansvarig i kommun, landsting eller region kan ta del av materialet för sin utbildningsplanering för kommande mandatperiod.

Materialet som presenteras i denna ingång är på grundläggande basnivå innehåller bland annat:
  • kostnadsfria webbutbildningar och kunskapsfilmer
  • erbjudande om grundutbildningar
  • publikationer och annat material att ladda ned eller beställa
Demokratidagen den 3 april 2019
 
Boka redan nu in nästa års Demokratidag den 3 april 2019 på Clarion Sign Stockholm. Inbjudan och program kommer under hösten.