Taligenkänning kan effektivera socialsekreterarens dokumentation 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Krönika: Åsa Furén-Thulin
 
När stressen byts mot arbetsglädje
 
Genom att använda taligenkänning för dokumentation blir socialsekreterarens arbete effektivare och mer tid kan ges till brukarna. Därför är det glädjande att vi kan underlätta upphandling av den nya tekniken.
 
 
Gästkrönika: Ove Ledin 
Den blomstertid nu borde komma…
 
 
Livet borde nu ta en ljusare vändning för de unga som får uppehållstillstånd med den nya gymnasielagen. Kommunerna behöver förutsättningar att ta emot dem, men lagstiftaren har gjort sig osynlig.
 
 
 
Digitalisering kräver så mycket mer 
 
"Om vi ska lyckas digitalisera socialtjänsten måste vi ändra beteende. Men också hur vi pratar om ordet digital”. Kalle Pettersson, handläggare SKL och utvecklingschef på socialförvaltningen i Helsingborg, skriver om lärdomar från ett forskningsprojekt i socialtjänsten. 
Läs Kalles gästkrönika på socialtjänstbloggen
 
 
Förenklad upphandling av tjänst för taligenkänning
 
Tillsammans med tre kommuner har SKL testat och sett att taligenkänning kan effektivisera socialsekreterares dokumentation. För att göra det enklare att upphandla taligenkänning finns nu tjänster att avropa från ett befintligt ramavtal hos SKL Kommentus.  
Förenklad upphandling taligenkänning
 
 
SKL:s kvinnofridsnätverk – tillsammans mot våld
 
Arbetar du med våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor eller hedersrelaterat våld och förtryck? Sedan 2008 samordnar SKL ett nationellt nätverk där du som arbetar med kvinnofridsfrågor i kommun, landsting och region kan dela kunskap och erfarenheter. Idag är cirka 370 personer med i nätverket. Vill du gå med?
SKL:s kvinnofridsnätverk 
 
 
Ny chef för vård och omsorg på SKL
 
Den 22 oktober tillträdde Fredrik Lennartsson som ny chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL. Fredrik Lennartsson var tidigare hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne. 
Fredrik Lennartsson 
 
 
Skrift om funktionsnedsättning och hälsa
 
Hälsan är sämre hos personer med funktionsnedsättning än hos andra grupper. SKL:s nya skrift ”Hur skapar vi bättre hälsa för personer med funktionsnedsättning” ger inspiration och förslag om hur ökad kunskap, samarbete och förändrade arbetssätt kan bidra till en mer jämlik hälsa. 
Skrift: Hälsa och funktionsnedsättning
 
 
Från nyanländ till nyanställd 
 
Hur kan vi ta tillvara nyanländas kompetens i välfärden? Webbplatsen ”Vägen till jobben” guidar arbetsgivare och handledare inför praktik, handledning och anställning. Den vänder sig även till nyanlända med utbildning eller arbetslivserfarenhet som behövs i vård, skola och omsorg. 
vagentilljobben.se 
 
 
Kontaktcenter startar på SKL
 
Den 19 oktober startade SKL:s nya kontaktcenter. Det betyder att när du ringer SKL:s huvudnummer, 08-452 70 00, är det kontaktcenter som tar emot ditt ärende. Du kan också kontakta SKL via info@skl.se eller via skl.se
SKL förbättrar medlemsservicen
 
 
Kurser & konferenser 
 
Ekonomiskt bistånd
 
Automatiserat ekonomiskt bistånd 
 
En heldag med konkreta tips om hur du får automatiserat bistånd att fungera. Vi lär av pionjärerna, tittar på juridik, upphandling, teknikval och funderar över vad som är viktigt ur brukarens perspektiv. Delta på plats eller via webben den 7 november. Fåtal platser kvar! 
 
 
Funktionsnedsättning
 
Funktionshinder i tiden 
 
Missa inte konferensen Funktionshinder i tiden 8–9 november. Temat är delaktighet och konferensen bjuder på en rad seminarier om välfärdsteknik, tjänstedesign, mänskliga rättigheter, kompetens och kvalitet.  Sista anmälningsdag den 4 november.
 
 
 
Gymnasielagen
 
Uppehållstillstånd för studier – och sen?
 
Den 26 november ordnar SKL en heldag om nya "gymnasielagen" och hur kommunerna kan rusta sig för att fullfölja sitt uppdrag. Migrationsverket, Stockholms universitet och sakkunniga inom socialtjänst, skola och vuxenutbildning medverkar. Delta på plats eller via webben.
 
 
 
Social barn- och ungdomsvård 
 
Onlinekurs: Förbättrad dokumentation 
 
SKL har tagit fram en webbaserad utbildning om hur du kan underlätta och effektivisera dokumentationen av barn- och ungdomsärenden. Utbildningen består av material till fyra seminarier som behandlar dokumentation av journal, beslutsunderlag och insatser. Utbildningen kan användas av flera medarbetare och ses ett obegränsat antal gånger.  
 
 
 
Arbetsmiljö
 
Arbetstyngdsmätning i socialtjänsten
 
Vad påverkar upplevelsen av arbetsbelastning och hur kan vi underlätta för socialtjänstens medarbetare? Välkommen till en kostnadsfri webbsändning om metoder och goda exempel. Sändningen kan ses direkt den 28 november kl.14–15.30 eller i efterhand. 
 
 
Uppföljning och analys
 
Systematisk uppföljning socialtjänst 
 
I vår erbjuder SKL och Socialstyrelsen på nytt en utbildning i praktisk verksamhetsuppföljning. Under två workshops, 22 januari och 21 maj, får du möjlighet att vässa dina kunskaper i systematisk uppföljning på individ,- grupp- och verksamhetsnivå. Du får också en introduktion i Socialstyrelsens webbaserade verktyg SU-pilot. Sista anmälningsdag 17 december. 
 
 
 
Nytt från omvärlden
 
Ny bok om LSS 
LSS har stor betydelse för individen, men är en omvittnat svår lag att tillämpa. Ylva Lindblom och Ellinor Englund, förbundsjurister på SKL, har skrivit boken ”LSS-boken. Stöd till beslutsfattare och yrkesverksamma”. Boken ges ut av Norstedts juridik.

Försäkringskassan ändrar fakturering för personlig assistans  
Från och med oktober går Försäkringskassan över till efterskottsfakturering för kommuner gällande assistansersättning. Faktureringen gäller de första 20 timmarna och utgår utifrån godkända timmar för föregående månad.  
Kommunernas betalningsansvar
 
 
Webbsändningar på SKL play 
 
Livesändning 27 november
 
10.00–11.00 Sociala barn- och ungdomsvården
13.00–14.00 Agenda för integration
15.30–16.30 Vård- och omsorgsnytt
 
 
Vill du medverka eller få information med länk innan sändningen? Kontakta karin.falck@skl.se