Socioekonomisk resursfördelning inom grundskolan vanligt visar ny rapport från SKL
 
Sex av tio kommuner tillämpar en socioekonomisk resursfördelningsmodell för grundskolan och många gör det också för förskolan. Det är vanligast i stora städer och kommunerna nära dem. Det visar en ny kartläggning från SKL. Ta del av rapporten i sin helhet eller läs om den på SKL:s skolblogg.
 
 
Uppdaterat cirkulär: Beslut om bidrag till fristående verksamheter
 
Senast i december varje år ska kommunen fatta beslut om bidrag till var och en av de fristående verksamheter där det går barn och elever hemmahörande i kommunen. Ta del av SKL:s uppdaterade cirkulär 18:46 om beslutens utformning och innehåll.
 
 
Seminarium - även webbsänt
 
Tillfälligt uppehållstillstånd för studier – och sen?
 
Seminarium den 26 november om vad ”gymnasielagen” innebär för de kommunala verksamheterna. Målgrupp: Politiker, chefer, strateger, verksamhetsledare och personal inom skola, vuxenutbildning, socialtjänst samt andra berörda kommunala verksamheter. Du kan anmäla dig till att delta på plats i Stockholm eller via webben, och får också en länk till seminariet att se i efterhand.
 
 
Nytt cirkulär
 
 Nya krav för enskilda att bedriva fristående förskola
 
Den 1 januari 2019 införs skärpta krav på insikt, lämplighet och ekonomiska förutsättningar för enskilda huvudmän. De skärpta kraven innebär att kommunen ska bedöma ytterligare omständigheter i sin godkännandeprövning och tillsyn av fristående förskolor. Läs mer i SKL:s cirkulär 18:41.
 
 
Öppna jämförelser: grundskola 2018 släpps i december
 
Syftet med Öppna jämförelser är att ge huvudmännen ett bra underlag för analys och utveckling av skolan. Noterbart är att i år är sista gången det sammanvägda resultatet tas fram och publiceras. Nytt för i år är att SKL tar fram digitala kommunrapporter för alla kommuner.
 
 
 
 
Utlysning av guldtrappan 2019
 
Nu är nomineringen till Guldtrappan 2019 utlyst. En kvalitetsutmärkelse som syftar till att inspirera skolhuvudmän till skolutveckling genom digitaliseringens möjligheter. 
 
 
Om nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet Skola och förskola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting. Det vänder sig till dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Följ också skoldebatten på SKL:s skolblogg.

Kontakt: hanna.sallemark@skl.se