Nyheter från SKL
 
 
Vi måste komma så nära noll när det gäller blufffakturor som möjligt
 
Det är ett nederlag varje gång en organisation blir lurad av en oseriös firma eller utsatt för ett försök till korruptionsbrott. Och tyvärr händer det såväl i kommuner, landsting och regioner som i privata företag, i statens verksamheter och för privatpersoner.
Korruption och mutförsök är något som ständigt behöver bekämpas och kommuner, landsting och regioner är väl medvetna om de risker som finns i verksamheten
 
Ägar- och ledningsprövning - nya krav för enskilda att bedriva fristående förskola
 
Den 7 juni 2018 fattade riksdagen beslut om nya bestämmelser i skollagen liksom motsvarande lagar för andra välfärdssektorer. Beslutet innebär att det införs skärpta krav på insikt, lämplighet och ekonomiska förutsättningar för enskilda att bedriva verksamhet.
Detta cirkulär ger en övergripande beskrivning av vad de skärpta kraven innebär för kommunens godkännandeprövning och tillsyn
 
Med tillit växer handlingsutrymmet
 
SKL ser positivt på att styr- och ledningsfrågor ytterligare belyses genom Tillitsdelegationens diskussioner om tillit i styrningskedjan. Tillitsbaserad styrning är inte en enhetlig styrmodell, utan kan snarare ses som ett förhållningssätt. En väl fungerande styrning och ledning måste bygga både på ordning och reda, det vill säga kontroll på ekonomi och kvalitet, och på tillit till de som utför välfärdstjänsterna. Det innebär en styrning med inslag av flera olika styrmodeller/principer.
SKL samtycker till delar av Tillitsdelegationens förslag
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Tillsyn av välfärdsteknik i två kommuner
IVO har gjort tillsyn av kvalitetsarbete gällande välfärdsteknik i äldreomsorgen i Ekerö och Sävsjö kommun. Tillsynerna är en del i den förstudie som IVO gör för att ringa in vad som är angeläget att granska inom området.
Välfärdsteknik ett prioriterat tillsynsområde - IVO
 
 
Upphandla informationssäkert: en vägledning
Varje år genomförs tusentals upphandlingar runt om i Sverige. Gemensamt för upphandlade varor och tjänster är att de är beroende av att information hanteras på ett tillräckligt säkert sätt. Den här vägledningen ger stöd i att ställa tydliga informationssäkerhetskrav så att informationen hanteras på ett säkert sätt under upphandlingsarbetet och så att informationen som hanteras av den vara eller tjänst som upphandlas får lämpligt och bibehållet skydd.
Vägledningen kan användas vid alla typer av upphandlingar - MSB
 
 
"Privata bromsar, idéburna gasar"
Under åren 2012-2016 ökade offentliga sektorn sina inköp varje år från privata företag med 7-9 procent. Men ökningen bromsade in för de privata vinstdrivande företagen under 2017, och landade på jämförelsevis blygsammare 2,5 procent.
Är ökningen ett trendbrott, eller bara ett hack i kurvan? - Debattartikel från Famna
 
 
Värmlandsläkare ratar hyrmodell
Intresset var svalt för Landstinget i Värmlands nya modell med upphandlade läkare och psykologer från egna enmansbolag. Endast ett giltigt anbud har lämnats in och landstinget avbryter därför upphandlingen.
Värmlandsmodellen var tänkt som en medelväg som alternativ till anställning eller uppdrag som hyrläkare för större vårdföretag - Upphandling 24
 
 
"En myt att mer resurser löser välfärdens problem"
Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
Redan nu märks svårigheterna att möta de ökande behoven genom personalbrist och därmed försämringar, som växande köer i sjukvården - Debattartikel från Svenskt Näringsliv
 
 
"Chockhöjda avgifter hotar privat välfärd – kallar till massupprop"
Nästa år chockhöjs ansökningsavgifterna för privata vårdbolag att bedriva sina verksamheter. ”Det handlar om astronomiska summor”, säger en av de påverkade, LSS-chefen Erika Björkholm. Nu svarar hon och andra branschföreträdare med att gå ut i massupprop mot de nya reglerna.
Vad hände med konkurrensneutraliteten? - Debattartikel från Svenskt Näringsliv
 
 
Tillståndskrav: Tuff batalj väntar vårdföretag
Tuffare granskningar, utdragna handläggningstider och högre serviceavgifter. Det blir verkligheten för tusentals vårdföretag när IVO inför striktare tillståndskrav nästa år, enligt Sabina Joyau på Vårdföretagarna. ”Det kommer att bli tufft att ta sig igenom myndighetens nålsöga”, säger hon.
Den stora skillnaden nu är att reglerna både kommer att omfatta fler bolag och innehålla skarpare krav - Svenskt Näringsliv
 
 
Principer för digitala vårdtjänster ska bidra till säker vård
Socialstyrelsen har inom ramen för ett regeringsuppdrag tagit fram fyra principer som ska uppfyllas för att vård och behandling ska lämpa sig för digitala vårdtjänster. Att vårdgivaren har tillräcklig information om patienten är en viktig faktor i sammanhanget. Målsättningen är att principerna ska bidra till en god och patientsäker vård.
Området utvecklas snabbt - Socialstyrelsen