Vi behöver en långsiktig strategi för nära vård
 
Omställningen till nära vård ska möta hälso- och sjukvårdens utmaningar och invånarnas förändrade behov och förväntningar. Det framhåller SKL i sitt remissvar till utredningen God och nära vård – en primärvårdsreform.

– Det är angeläget att stat, kommuner och landsting tillsammans kan enas om en långsiktig strategi för att förverkliga omställningen till nära vård. Det arbetet behöver komma igång snarast, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
 
 
Vd-krönika
Välfärden ingen tillfällig utgift
 
 
Det osäkra politiska läget med övergångsregering och övergångsbudget får direkta konsekvenser för budgetplaneringen i kommuner, landsting och regioner. Det sätter dessutom fokus på frågor om välfärdens finansiering och vikten av klara förutsättningar för en långsiktig planering.
 
 
Besvärligt läge med avskalad övergångsbudget
 
Förändra strandskyddet för landsbygden
 
SKL föreslår att regeringen ska förändra strandskyddet. Syftet är att kommuner enklare ska kunna utveckla landsbygden genom att skapa attraktiva boendemiljöer.
Så vill SKL att lagstiftningen förändras
 
 
Mer från SKL
 
Höjd skattesats efter november leder till restskatt
Trots dröjsmålet med regering och regeringsbudget måste skatten beslutas i kommuner, landsting och regioner senast sista november. Skatteverkets besked är att det också kommer att bli den preliminärskatt, som kommer att tas ut nästa år. Skulle skattesatsen höjas under december leder det till restskatt.
Skatteverket ändrar inte skattesatsen
 
Utmärkt att Skolverket vill tillåta mer fjärrundervisning
Per-Arne Andersson skriver på Skolbloggen om att Skolverket vill att regeringen tillåter fjärrundervisning i flera ämnen: "Nu är det viktigt att den kommande regeringen skyndsamt lyssnar på sin myndighet och kraven från skolans huvudmän."
Skolbloggen
 
Utveckla er verksamhet med Suntarbetslivs resursteam
Suntarbetslivs resursteam ger stöd till kommuner, landsting och regioner som vill skapa en friskare organisation. Det kan till exempel handla om att få hjälp med att kartlägga och analysera sjukfrånvaron i organisationen, eller hur chefernas förutsättningar ser ut.
Mer om resursteamet och hur man ansöker
 
Snart obligatoriskt att ta emot elektroniska fakturor
Riksdagen har beslutat att det från och med 1 april 2019 blir obligatoriskt för kommuner, landsting, regioner, kommunala bolag och myndigheter att ta emot elektroniska fakturor. Leverantörer till dessa ska skicka e-fakturor. Vissa undantag finns.
Mer info och stödmaterial från SKL
 
Hur ser era framtida kompetensbehov ut?
Behoven av välfärdstjänster ökar och kommuner, landsting och regioner måste möta behoven med rätt arbetskraft och kompetens. Arbetsgivare kan ansöka om medel för att genomföra tidiga omställningar som ska stärka de anställdas kompetens med syfte att i god tid möta verksamhetens förändrade behov.
Niclas Lindahl skriver på Arbetsgivarbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
EU-kommisionen prisar Sunne för Europas bästa bredbandsprojekt
EU-kommisionen har tilldelat första priset i European Broadband Awards till Telias och Sunne kommuns samarbetsprojekt "Hjärta Sunne" – om att göra Sunne till Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun .
Vann i kategorin Cost reduction and co-investment in a future-proof infrastructure

Få elever tar gymnasieexamen i komvux
Endast var fjärde gymnasieelev som missar examen med ett fåtal kurser går över till komvux och enbart var tjugonde elev tar examen där. Det visar en studie från Skolverket. 
Fler kvalificerar sig för examen än som tar ut den