Hälften av landets landsting och regioner har minskat sina kostnader för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Minskade hyrpersonalkostnader för många landsting
 
Hälften av landets landsting och regioner har minskat sina kostnader för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården.

– Utvecklingen går åt rätt håll och vi ser många goda exempel på framgångsrikt arbete. Kostnaderna för inhyrd personal ökar inte lika snabbt längre. Men det är en bit kvar för att nå målet att bli oberoende av inhyrd personal i vården, säger Fredrik Lennartsson, avelningschef på SKL.
 
 
Vd-krönika
Alla mår bra av ett rörligare samhälle
 
 
Enligt en ny GIH-studie har nära hälften av Sveriges arbetande befolkning hälsofarligt dålig kondition. Det bekräftar en utveckling som pågått länge, där vi rör oss mindre i vardagen. Det behövs ett samordnat arbete för fysisk aktivitet på nationell, regional och lokal nivå.
 
 
Nya deltagare i satsning för bättre jämställdhetsarbete
 
Nu är det klart vilka som kommer att delta i den nya omgången av Modellkommuner och Modellregioner, SKL:s satsning för att sprida och utveckla jämställdhetsarbetet i styrning och ledning.
Deltagande kommuner och regioner

 
Ta del av hur kvaliteten ser ut i din kommun
 
Hur ser kvaliteten och effektiviteten ut i din kommun? Och hur står den sig jämfört med andra kommuner? 23 januari 2019 presenteras Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK).
Det här är KKiK
 
 
Mer från SKL
 
Information angående influensavaccin
SKL, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket hade den 23 november ett möte om tillgången på influensavaccin. Anledningen är signaler om att brist på vaccin kan komma att uppstå senare.
Rekommendationer vid brist på influensavaccin
 
Samordnad individuell plan behövs i förskolan och skolan
"Förskolan och skolan möter barn och elever som behöver insatser från flera olika samhällsaktörer. I dagsläget är socialtjänsten och hälso-och sjukvården skyldig att ta initiativ till samordning av insatser, däremot inte skolan. Det är dags att införa en bestämmelse om samordnad individuell plan (SIP) i skollagen."
Per-Arne Andersson skriver i Skolbloggen
 
Var en del av den digitala utvecklingen av ekonomiskt bistånd
SKL bjuder in kommuner att delta i ett utvecklingsprojekt för automatisering av handläggningsprocessen av ekonomiskt bistånd. Ansök senast 15 januari.
Få stöd i översynen av processer, kommunikation, riktlinjer etc.
 
Nu är God revisionssed uppdaterad
SKL har uppdaterat ett av revisionens viktigaste stöd - God revisionssed i kommunal verksamhet. Skriften tydliggör revisionens uppdrag samt vilka goda principer och föredömliga tillvägagångssätt som ska råda i den kommunala revisionen från 2019 och framåt.
God revisionssed i kommunal verksamhet 
 
Nytt från omvärlden
 
Förslag för bättre samverkan mellan hälso- och sjukvården och sjukförsäkringen
Regeringens särskilda utredare har presenterat förslag för att skapa en förbättrad samordning mellan hälso- och sjukvården och sjukförsäkringen. Bland annat föreslås upp till två miljarder kronor årligen i statligt stöd till landsting och regioner för att samarbeta för minskad sjukfrånvaro.
Ny lag ska höja kvaliteten i sjukskrivningsprocessen

234 kommuner får stöd till ökat bostadsbyggande
234 kommuner får dela på 1,395 miljarder kronor i stöd till ökat bostadsbyggande. Det är en ökning från 2017 då 204 kommuner ansökte om stöd. 
Lista på vilka kommuner som fått bidrag