Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om pågående FoU-projekt, kommande konferens, inspiration från några medlemmar samt några axplock från omvärlden.
 
 
Ny publikation
Framtidens äldreboende
 
 
Sveriges befolkning ökar. Befolkningen växer särskilt snabbt i de yngre och äldre åldersgrupperna. Under de närmaste fem åren kommer antalet personer över 80 år att öka med 11 procent och under de närmaste tio åren med 42 procent.

Kommunerna äger ett stort antal äldreboenden, av vilka flertalet är byggda under 1960- till 1980-talen. Hur ska kommunerna planera boenden för framtidens äldre? Vad är viktigt att ta hänsyn till i planeringen?

Författare till Framtidens äldreboende är Morgan Andersson, som är arkitekt SAR/MSA och teknologie doktor. Morgan Andersson arbetar som utvecklingsledare för FoU fastigheter inom lokalförvaltningen, Göteborgs stad, och är även gästforskare på Chalmers tekniska högskola, Institutionen för Arkitektur och Samhällsbyggnadsteknik inom dess två centrum för vårdens respektive boendets arkitektur.

Rapporten kan laddas ner i SKL:s webbutik

Inom fastighetsgruppen ansvarar Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, för arbetet med framtidens äldreboende.
 
 
Pågående FoU-projekt
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och landstingens fastigheter.
 
Nedräkning nytt kunskapsnav
 
Vi arbetar för fullt med att färdigställa nya webbplatsen för Offentliga fastigheter. Syftet med webbplatsen är att stödja, sprida och inspirera inom ämnen som rör offentliga fastigheter. Inledningsvis kommer sidorna framför allt innehålla tidigare projektresultat men vi räknar med att utveckla den successivt med mer material.

Inom fastighetsgruppen ansvarar Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, för detta arbete.
 
 
Konferenser
 
Branschdagarna 2019 i Stockholm – Anmälan öppen
 
Sveriges Kommuner och Landsting anordnar genom FoU-fonden för kommunernas fastighetsfrågor årligen en exklusiv mötesplats för er som arbetar strategiskt med fastighetsfrågor inom kommunal verksamhet, inklusive fastighetsbolag. Branschdagarna 2019 äger rum på Clarion Hotel Sign i Stockholm den 10-11 april.

2019 års konferens består av gemensamma föreläsningar och parallella spår där du kan välja fritt mellan spännande presentationer, workshops och paneldiskussioner. I år kommer vi även att ägna tid åt att tillsammans diskutera och påverka FoU-verksamhetens framtida inriktning.

Early Bird-erbjudande fram till och med den 17 december 2018: 5 200 kronor exklusive moms – förutom 2 dagars konferensprogram ingår även måltider och hotellrum för en natt på Clarion Hotel Sign. Från och med 18 december 2018: 6 000 kronor exklusive moms.

Mer information samt anmälningsformulär finner du här

Inom fastighetsgruppen ansvarar Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, för Branschdagarna 2019.
 
SKL:s konferens Arena Bygga Skola i Malmö
 
Stort tack till föreläsare och deltagare för er medverkan under konferensen i Malmö den 20 november!

Tillfälle gavs till att omvärldsspana utifrån olika perspektiv av framtidens skolmiljöer samt att träffa kollegor både från kommunala och externa organisationer, vilka alla på olika sätt är involverade i planering, byggande, ägande och användning av lärandemiljöer.

Föreläsarnas presentationer kan läsas och laddas ner här
 
 
Inspiration från medlemmar
 
GrowSmarter – smarta urbana lösningar
 
GrowSmarter är ett EU-projekt som Stockholms stad leder. I projektet samarbetar Stockholm, Köln och Barcelona med företag för att testa och utveckla smarta lösningar för hållbar urban tillväxt.

12 smarta lösningar för energi, infrastruktur och transporter testas i Årsta och Slakthusområdet och utvärdering pågår. Fem följestäder planerar att genomföra utvalda lösningar. Målet med projektet är energieffektivisering och minskad klimatpåverkan samtidigt som fler jobb skapas.

Läs mer på EU-projektets webbplats där du bl.a. hittar faktablad om alla lösningar.

Boka ditt studiebesök här: Stockholm stads webbplats
 
Prisad förskola i Karlstad för hållbart byggande
 
Föreningen Hållbart Byggande i Värmland utsåg i år förskolan Lotsen inom Karlstads kommun som vinnare av Grundstenen 2018. Förskolan är byggd i massivträ och är uppförd enligt reglerna för Miljöbyggnad Silver.

Läs mer

Föreningen Hållbart Byggande i Värmland
 
Allaktivitetshus
 
På allaktivitetshusen i Lindängeskolan och Hermodalskolan i Malmö kan barn, ungdomar och vuxna som bor i området gratis delta i olika aktiviteter. Hör Said Mekahal, sektionschef Kulturförvaltningen i Malmö stad, berätta om vad som är bra att tänka på vid uppstart av ett allaktivitetshus och hur man får med tjejer i verksamheten.
 
Årets Miljöbyggnad
 
Locum, Stockholms läns landstings fastighetsbolag, tilldelades första priset för Årets Miljöbyggnad 2018 i samband med Sweden Green Building Councils galakväll i slutet av oktober. Locum fick priset för ett av nybyggnadsprojekten som pågår vid Södersjukhuset i vilket ambitionen är att uppnå nivå Miljöbyggnad Guld.

Läs mer på Locums webbplats
 
 
Mer information från SKL
 
Underlag för exploateringsavtal
 
SKL har tagit fram ett underlag för exploateringsavtal som kan användas som stöd när en kommun tillsammans med en byggherre/exploatör utarbetar och förhandlar fram ett genomförandeavtal kopplat till ett detaljplanearbete.

Läs mer här
 
Påbörjad upphandling
 
SKL Kommentus Inköpscentral har påbörjat upphandling av järnhandelsvaror inklusive skyddsutrustning 2018

Behovet av ett brett och djupt sortiment av järnhandelsvaror är ofta stort och beständigt. Därför upphandlas ett ramavtal med syfte att göra det enkelt för kunderna att avropa. Ramavtalet beräknas vara klart för avrop i april 2020. Läs mer här

Det går även att vara med och bidra med din kompetens genom att vara med i avtals-/referensgruppen.

Här kan ni kontrollera att ni är avtalsberättigade
 
Hyreshöjning från 1 januari 2019 för lokaler med avtal knutna till konsumentprisindex, KPI
 

SKL ger årligen ut ett cirkulär om konsumentprisindex för oktober månad som underlag för uppräkning av hyresförhållanden tecknade med SKL Kommentus avtalsblankett Hyreskontrakt för lokaler (art.nr 271 135).

SKL:s cirkulär 18:49

Inom fastighetsgruppen ansvarar Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, för frågor som rör cirkuläret.
 
 
SKL-publikation
Nära vård i Borgholm
 
 
Borgholms Hälsocentral har format ett arbetssätt utifrån patientens upplevelse och behov. Det är en sömlös vård där vårdkedjan hålls ihop och där patienten kan känna trygghet i att vården är nära. Arbetssättet har fått namnet Borgholmsmodellen. I den här skriften berättar verksamhetschef Åke Åkesson om arbetssättet som har resulterat i både tryggare patienter och en bra arbetsmiljö.

Nära vård i Borgholm kan läsas och laddas ner i SKL:s webbutik

Inom fastighetsgruppen ansvarar Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, för frågor som rör verksamhets-utveckling med koppling till förändrade lokalbehov.
 
 
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Nätverket Best Service har lanserat sin nya webbplats
 
Best Service är ett frivilligt nätverk för landstingens serviceorganisationer som syftar till att utveckla servicefrågor inom hälso- och sjukvården. Alla landsting och regioner är medlemmar i nätverket. Nätverket har nyligen lanserat sin nya webbplats www.bestservice.se.

Inom fastighetsgruppen ansvarar Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, för samverkan med nätverket Best Service.
 
Den 1 januari införs primärenergital i energideklaration av byggnader
 
Byggnaders energiprestanda kommer efter ändringarna att uttryckas i primärenergital istället för specifik energianvändning. Även kravet vid uppförande av en ny byggnad uttrycks i primärenergital. Energiklassen kommer att baseras på primärenergitalet istället för den specifika energianvändningen. Specifik energianvändning kommer dock fortfarande att finnas med som tilläggsinformation i energideklarationens sammanfattning.

Läs mer på Boverkets webbplats där du även hittar föreskrifter och allmänna råd

Inom fastighetsgruppen ansvarar Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, för dessa frågor.
 
Obligatoriskt att CE-märka dörrar och portar med brandegenskaper
 
Den 1 november 2019 blir det obligatoriskt att CE-märka dörrar och portar med brandegenskaper. Genom att CE-märka tar tillverkaren ansvar för produkttypens prestanda, dvs. den kombination av dörr och beslag som tillverkaren marknadsför. När CE-märkning är obligatorisk upphör andra bedömningssätt att gälla.

Läs mer på Boverkets webbplats

Inom fastighetsgruppen ansvarar Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, för dessa frågor.
 
Riksdagsbeslut om kommuners möjlighet att erbjuda biståndsbedömt trygghetsboende
 
Riksdagen har tagit beslut om att kommuner från den 2 april 2019 har möjligheter att inrätta biståndsbedömt trygghetsboende, en särskild boendeform, för äldre människor som främst behöver stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service och som därutöver har behov av att bryta oönskad isolering.

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård i särskilda boendeformer ska inte omfatta biståndsbedömt trygghetsboende. Kommunen ska däremot få erbjuda hemsjukvård. Landstinget ska få överlåta sin skyldighet att erbjuda hemsjukvård i dessa boenden till en kommun om landstinget och kommunen kommer överens om det. Det ska krävas tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg för att få bedriva yrkesmässig verksamhet i form av biståndsbedömt trygghetsboende.

Läs mer på riksdagens webbplats

Inom fastighetsgruppen ansvarar Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, för dessa frågor.
 
Att bygga skola 2019 – en utbildning arrangerad av Forum Bygga Skola
 
Att beställa en skola är ett stort samhällsansvar och en stor investering. För att möta kraven på höjda studieresultat, ökad likvärdighet och förbättrad elevhälsa, behövs tillgång till relevanta forskningsresultat, erfarenheter och rätt verktyg. Forum Bygga Skola och Paradis Produktion anordnar en holistisk och vetenskapligt baserad utbildning, som ger know-how inför anpassning av befintliga skolor och utformning av nya skolor. Med föreläsningar från forskare, studiebesök på både nybyggda och äldre skolor och praktiknära workshops, får deltagarna kunskaper, nätverk och praktiska verktyg för att arbeta med långsiktigt hållbara lärmiljöer. En viktig nyckel för att lyckas, är att veta hur de långsiktiga behoven ser ut och behoven definieras bäst av olika kompetenser och roller tillsammans.

Inbjudan finns här

Inom fastighetsgruppen ansvarar Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, för SKL:s samverkan med företaget Forum Bygga Skola.
 
 
SKL:s webbutik
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se