En fjärdedel av kommunerna saknar idag ett lokalt arbetsförmedlingskontor, och flera kommuner vittnar om otillräckligt stöd trots många arbetssökande.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sämre service när Arbetsförmedlingen lägger ner kontor
 
En fjärdedel av kommunerna saknar ett lokalt arbetsförmedlingskontor, och flera kommuner vittnar om otillräckligt stöd trots många arbetssökande.

– Kommuner tar idag ett stort ansvar för arbetssökande och för nyanlända i etableringsprogrammet. Trots att det enligt dagens ordning är Arbetsförmedlingen som har det formella ansvaret för arbetsmarknadspolitiken, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.
 
 
Vd-krönika
Delad erfarenhet främjar välfärden
 
 
Samverkansportalen Dela Digitalt firar två år. Idag har den 9 500 användare, från 770 organisationer varav minst en anställd från varje kommun. En bra bas.
Men vi borde kunna bli många, många fler.
 
 
 
 
Inrapportering av skattesats senarelagd
 
Skatteverket ändrar, efter dialog med SKL, slutdatumet för inrapportering av skattesatser till 11 december. En första preliminär skattesats behövdes dock rapporteras senast 30 november.
Välkommet besked med nytt slutdatum
 
EU:s regionalpolitik ska svara mot regionala behov
 
Prioriteringar och insatser kring EU:s sammanhållningspolitik formas utifrån regionala förutsättningar och behov. Nu öppnar regeringen för att överge denna princip i kommande förhandlingar.
Debattatikel från SKL
 
 
Mer från SKL
 
Kombinationsanställningar - en lösning för deltidsbrandmän
Flera av landets räddningstjänster har under senare år upplevt att det har blivit svårare att rekrytera deltidsbrandmän. Arbetsgivare måste aktivt arbeta med rekryteringsfrågan och försöka hitta alternativa lösningar. Kombinationsanställningar kan vara en.
Jeanette Hedberg skriver på Arbetsgivarbloggen

 
 
Digitaliseringsläget på förskolor och skolor – hur ser det ut?
Per-Arne Andersson skriver på Skolbloggen om LIKA-verktygen: "Konkreta verktyg som ger kommuner ett bra stöd och en inblick i vilka utmaningar som finns när det gäller skolans digitalisering."
Skolbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Skolverkets granskning av statsbidraget för mindre barngrupper i förskolan
77 procent av kommunerna och ansvariga för fristående förskolor anser att bidraget för att minska barngruppernas storlek har påverkat deras ambitioner att göra barngrupperna mindre.
Drygt hälften anser också att Skolverkets riktmärken för gruppstorlekar påverkar. Det visar Skolverkets utvärdering av statsbidraget.
Antalet anställda per barngrupp har också minskat

Konkurrensverket: motivera varför upphandlingen inte delas
Fler än hälften av granskade kommuner har brister i hur de motiverar att inte dela upp kontrakt så att fler små och medelstora företag kan lägga anbud, visar en kartläggning av Konkurrensverket. Enligt upphandlingsreglerna ska det motiveras varför större upphandlingar inte delas upp.
Lagkrav om att motivera skriftligen infördes 1 januari 2017