Hur man skall tänka när börsen går ner
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kommer vi att få räntehöjningar?
 
Efter en bitter oktober månad så levererade november ett mindre dystert resultat. Det har fortsatt varit turbulent för de amerikanska teknikaktierna och politiska händelser som Brexitförhandlingen och handelskrig har skapat ökad volatilitet. Överlag så har dock världens marknader klarat sig bra under månaden och rört sig upp och ner runt nollan.

För svensk del så såg vi fastighetspriserna sjunka och börsen fortsätta nedåt. Enligt Finansinspektionen så börjar riskerna som tidigare varit associerade med bostadsmarknaden, nu även märkas på hela fastighetsmarknaden. En höjd reporänta i december kan få konsekvenser för högt belånade fastighetsbolag. Räntebeskedet är högst oklart från Riksbanken som tidigare varnade för höjningar i december. Det är en 50/50 chans om det kommer att ske nu i december eller senare i februari. Då vi befinner oss långt in i konjunkturcykeln så blir det dock svårt för både den svenska Riksbanken och Europeiska ECB att höja räntorna allt för mycket.
 

Läs hela vår fondkommentar här
I detta nummer
 
 
 
God Jul & Gott Nytt År
Bara ett par veckor återstår av året nu och vi håller på att summera året 2018. Vi kan konstatera att vi hade en stark vår och att hösten blev betydligt svagare och nu återstår att se hur mycket som kan återhämtas innan vi stänger 2018.

Vårt analysteam håller för fullt på att gallra fram de nominerade till Årets Fonder 2018, ser man till hur resultaten ser ut hittills kan man konstatera att det generellt är de fonder som har en lägre risk än kategorisnitten som över året lyckats bäst.

Håll utkik, snart publiceras våra vinnare!
 
 
 
Månadens bästa fonder
 
Månadens bästa hedgefond
RPM - Galaxy +5,09%
 
Månadens bästa räntefond
INVESCO - Global Real Estate Securities Fund +3,40%

Avkastning per 2018-12-10, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
 
Nya artiklar

Fondspararna köpte breda globalfonder i november medan de sålde småbolagsfonder. Aktiviteten var lägre än under den turbulenta oktobermånaden. Det framgår av statistik från Fondmarknaden.se.

Läs mer
Oktober och november har varit skakiga månader på världens börser. I Stockholm tappade storbolagsindexet OMXS30 9 procent och var den sista november ner 4 procent för året. Nedgångar är aldrig roliga, men de utgör ändå bra tillfällen att utvärdera sitt sparande.

Läs mer

Temperaturen i det pågående handelskriget mellan USA och Kina ökade flera grader under torsdagen när Kanada grep en person ur den kinesiska makteliten på uppdrag av USA. Något som ledde till omedelbara protester från Kina.

Läs mer
Fondbolagen blir allt mer aktiva när det gäller granska sina investeringar med hållbarhetsglasögon. Gröna obligationer har exempelvis varit väldigt hett på den svenska marknaden under året.

Internationellt talar man mycket om Environmental and Social Governance (ESG). Översatt till svenska blir det "miljömässig och social styrning". Det hänger också samman med bolagsstyrning.


Läs mer
Det har varit en turbulent höst på världens finansiella marknader med kraftiga börsras under oktober månad och fortsatt osäkerhet under november.

I denna miljö brukar investerare söka sig till trygga hamnar såsom hedgefonder. Men hedgefonder har inte alls lyckats under senare tid, tvärtom. Nu höjs kritiska röster som påtalar fondernas oförmåga att skapa avkastning och som samtidigt sätter de relativt höga avgifterna under lupp.


Läs mer
 
 
 
Våra fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.