Välkomna till vårt nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Vi har haft full fart den senaste tiden och beklagar att vi inte hållit så högt tempo i utgivningen av vårt nyhetsbrev, bättring utlovas.

Vi har startat två nya professionsnätverk, ett för samverkan med civilsamhället och ett för medborgardialog och medskapande.

Vi är mycklet glada för det stora intresset att delta! Det går fint att ansluta sig om du inte hunnit med ännu, ser mer info nedan.
Vi passar på att puffa för Demokratidagen 2019 som är planerad till den 3 april, välkomna!

Den 17 december 2018 är det tillfälig flaggdag för att uppmärksamma hundraårsjubiléet av rösträttsreformen.

Har du något att tipsa om som vi skall ta upp här i nyhetsbrevet: kontakta anders.nordh@skl.se

Lena /Anders/ Anna-Karin/ Malin och Nils
 
 
 
SKL: Medborgardialog i komplexa frågor - integration
 
Projektet Medborgardialog inbjuder kommuner och regioner att delta i nätverk för utvecklingsinsatser kring Medborgardialog för att förebygga och hantera komplexa samhällsfrågor kring integration

Nätverket riktar sig till kommuner och regioner som står inför en situation med en komplex fråga kring integration och vill arbeta med medborgardialog för att hantera den på en inkluderande sätt.

Vi erbjuder er att delta i ett nätverk för att fortsätta att pröva och utveckla SKL:s modell för medborgardialog i komplexa samhällsfrågor med särskilt fokus på integration.

För mer info och anmäla intresse kontakta:

Lena.langlet@skl.se
 
 
 
SKL: Professionsnätverk för tjänstemän som ansvarar för att  utveckla medborgardialogen 2018-2022
 
Sveriges Kommuner och Landsting inbjuder tjänstepersoner i kommuner, landsting och regioner till att delta i professionsnätverk för tjänstepersoner som har ett särskilt ansvar för att hantera och utveckla system för medborgardialog. Varje kommun, landsting och region har möjlighet att delta med två personer.
 
Nätverket är ett professionsnätverk där du som tjänsteperson får ta del av forskning inom området, goda internationella och nationella exempel, får möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra samt stöd i det lokal utvecklingsarbetet genom expert- och kollegiestöd. 
Nätverket kommer att träffas fysiskt två gånger Nätverket kommer också att erbjudas webbinarier inom olika teman.

Kommande träff 2019 i Stockholm blir den 28maj. 

Kostnad för att delta i nätverket är 2 600 kr/år/person. I detta ingår webbseminarier, individuellt stöd, nätverksträffar inklusive lunch och kaffe, dokumentation samt tekniska kostnader. Deltagarna bekostar resor och eventuella övernattningar.
Frågor:  lena.langlet@skl.se  anders.nordh@skl.se  
 
 
 
 
SKL: Professionsnätverk för tjänstemän som ansvara för att stärka och utveckla kommunens, landstingets eller regionens samverkan med civilsamhället 2018-2022
 
Nätverket tar utgångspunkt i SKLs kartläggningar och studier, relevant forskning, omvärldsspaningar, erfarenheter och insikter i samverkansarbetet lokalt och regionalt. Som deltagare skapar du nytta för din kommun/ landsting/region genom att delta i nätverkets utvecklingsarbete. SKL bidrar med kunskapsstöd, metod- och processtöd under nätverkets aktiviteter samt dokumentation
Nätverket syftar till att stödja utveckling av:
  • Samverkan med civilsamhället med utgångspunkt i lokala
    och regionala behov och Agenda 2030.
  • Lokala och regionala strategier, metoder och lösningar för samverkan.
  • Styr- och ledningssystem för samverkan.
Kommande träff 2019 i Stockholm blir den 20 mars.

Kostnaden debiteras vid anmälan och gäller per halvår (1500 kr exkl. moms), alternativt per verksamhetsår (3000 kr exkl. moms). I kostnaden ingår nätverksträffar inklusive lunch och kaffe, dokumentation samt tekniska kostnader. Deltagarna bekostar resor och eventuella övernattningar.
Frågor: nils.munthe@skl.se     malin.svanberg@skl.se
 
 
 
 
Uppsala: Engagera dig och påverka
 
DiI Uppsala kommun kan du göra din röst hörd på många sätt. Bland annat kan du ge synpunkter på projekt innan politikerna fattar besluten.

På så sätt kan du vara med och utveckla och förbättra Uppsala kommun.
 
 
 
 
Linköping: "Vill vara med och göra skillnad"
 
Den 5 december firas Internationella frivilligdagen. En dag med syfte att lyfta fram och hylla allt ideellt arbete som görs världen över. Linköpings kommun vill i samband med dagen rikta ett stort tack till alla medborgare som gör en frivillig insats.


– Tack vare alla frivilliga krafter blir vårt samhälle starkare. Därför känns det väldigt bra att få uppmärksamma alla Linköpingsbor som ger av sin tid och erfarenhet. Till dem vill jag rikta ett särskilt tack, ni är viktiga, säger Mikael Sanfridson (S).
 
 
 
 
Avesta: Träffpunkt Avestabygd
 
Träffpunkt Avestabygd kallas de öppna dialogmöten som kommunfullmäktiges ordförande och kommunstyrelsens ordförande bjuder in till i de olika kommundelarna.
 
Varje år besöks cirka 5-6 olika platser i Avesta kommun.
Platserna är allmänna samlingslokaler runt om i kommunen och de som bjuds in är de som bor eller är verksamma i närområdet. Syftet är att kunna sprida information om det som är på gång från kommunens sida i det området direkt till dem som bor där, men också att det ska vara en dialog. Vad tycker ni om detta? Finns det andra saker ni tycker är viktiga och vill att kommunen ska prioritera?
 
 
 
 
 
Knivsta: Tack för deltagande i dialog om kvarteret Segerdal
 
Tack till dig som kom och besökte vårt Öppet hus den 28 november med anledning av samråd för detaljplanen för del av kvarteret Segerdal. Det var trevligt att träffa dig och få ta del av dina tankar om förslaget.
 
Delar av materialet som visades sitter uppe tillsammans med planförslaget i kommunhuset för dig som inte kunde delta eller om du vill titta på det igen.
 
 
 
Tierp: Trygghetsvandring i Karlholm
 
  • Tisdagen den 4 december är det trygghetsvandring i Karlholm. Tierps kommun, lokalpolisen och ortsbor ska under en gemensam promenad hitta platser som kan upplevas som otrygga och där bättre belysning eller andra åtgärder kan skapa ökad trygghetskänsla.
    Vandringen inleds klockan 18.00 på Björkängsskolan. Representanter för lokalpolisen pratar om säkerhet och säkerhetsskapande arbete och kommer även att redovisa aktuell, lokal brottsstatistik. Därefter gås kvällens förutbestämda rutt igenom, innan det är dags att kränga på reflexvästar, greppa ficklampor och gå ut i Karlholm.
 
Doktorandprojekt söker medborgardialoger med unga/ungdomar
 
Simon Magnusson doktorand i svenska vid Södertörns högskola, skriver en avhandling om medborgardialoger utifrån ett intresse för hur dialogens design påverkar vilket slags deltagande som möjliggörs utifrån ett språkvetenskapligt perspektiv.
Han söker medborgardialoger att observera där unga bjudits in. Han är jag intresserad att se vad som faktiskt fungerar bra i interaktionen och designen och resonera kring detta med utförare.
Simon är tacksam för alla slags tips på kommande dialoger och möts gärna och informerar mer om mitt projekt och tillvägagångssätt.
simon.magnusson@sh.se
 
 
 
SKL: ny rapport - Utveckla idéburet offentligt partnerskap
 
Under 2017 har SKL tillsammans med engagerade kommuner, landsting/regioner och samverkande organisationer i civilsamhället skapat lokala och regionala partnerskap (IOP) för samarbete kring komplexa samhällsutmaningar. 

Denna rapport beskriver steg för steg hur partnerskaps-samarbete kan byggas upp i dialog med civilsamhällets organisationer. Förhoppningen är att den kan tjäna som inspiration och stöd för hur lokala och regionala partnerskap kan utformas. 

Utveckla idéburet offentligt partnerskap i gruppen Upphandling hos SKL Fastigheter och Service AB (7585-630-8)
 
 
SKL: Facebook grupp för medborgardialog
 
Medborgardialogprojektet har en facebookgrupp. Gruppen har skapats för att bolla frågor, tankar och idéer som rör arbete med medborgardialog i offentlig sektor. Alla som är intresserade av att bidra eller lära och lyssna är välkomna. Tanken är att vi tillsammans drar lärdomar för en bättre offentlig sektor.