Det kan byggas nästan 160 000 bostäder med gällande detaljplaner i 160 av landets kommuner, visar nya Öppna jämförelser från SKL.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
160 000 bostäder i färdiga detaljplaner
 
Det kan byggas nästan 160 000 bostäder med gällande detaljplaner i 160 av landets kommuner, visar nya Öppna jämförelser från SKL.
 
– Kommunerna ser till att det finns mycket planlagd mark för företagen att bygga på. Det är bra. En god beredskap med detaljplaner gör det möjligt för marknaden att upprätthålla en hög och jämn byggtakt över tid, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på SKL.
 
 
Vd-krönika
En investering för framtiden
 
 
Öppen förskola har unika möjligheter att fånga upp och möta behoven hos utrikes födda kvinnor. Många får hjälp att bryta sin isolering genom språkstöd och andra insatser. Idag har över hundra kommuner en sådan verksamhet. Och det lär blir fler. Det är en investering som alla tjänar på.
 
 
Bättre skolresultat i många kommuner
 
Andelen elever som är behöriga till gymnasieskolan har ökat med nästan två procentenheter. Även det genomsnittliga meritvärdet har ökat. Det visar rapporten Öppna jämförelser - Grundskola.
Nytt för i år: unika kommunrapporter
Fakta om välfärdens medarbetare
 
Kommuner, landsting och regioner har 1,2 miljoner anställda. Nu finns fakta och statistik om personalen samlat och överskådligt presenterat.
Fakta om välfärdens medarbetare
 
 
Mer från SKL
 
Ekonomirapporten presenteras via webbsändning 17/12
Måndagen 17 december presenterar SKL en av årets viktigaste rapporter, Ekonomirapporten. Rapporten belyser den ekonomiska situationen i kommuner, landsting och regioner nu och framöver. Följ livesändningen klockan från klockan 10.00.
Ekonomirapporten - hösten 2018
 
Region- och landstingsstyren klara efter valet 2018
I 13 landsting och regioner skiftar styret. Både blocköverskridande styren och alliansstyren kommer att öka, medan de rödgröna styrena minskar.
Region- och landstingsstyren efter valet 2018
 
 
Kraftsamling krävs för vårdens digitalisering
Lagstiftning hindrar utvecklingen mot en smartare välfärd. Information måste tillåtas att följa individen och göras tillgänglig för dem som behöver den. Inte låsas in i olika organisationer. Det skriver SKL och Inera i en debattartikel.
Debattartikel
 
Landsting och regioner har full koll på pensionerna
SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog skriver på Ekononomibloggen: "Skandias rapport ger inte hela bilden. Den tycks helt bortse från det faktiska läget: Den gamla pensionsskulden minskar och landsting och regioner har kontroll."
Ekonomibloggen
 
 
Välfärdens kompetensförsörjning viktig för högskolan
"Högskolans styrning och resurstilldelning behöver ta större hänsyn till samhällets och välfärdens kompetensbehov." Det skriver Caroline Olsson på Arbetsgivarbloggen, apropå ett kommande utredningsförslag.
Arbetsgivarbloggen
 
Nationell statistik kan förebygga skolfrånvaro
Skolor och huvudmän behöver få hjälp att bättre hantera situationen kring så kallade hemmasittare, elever som inte kommer till skolan. Ett sätt är att ta fram statistik och titta på de kommuner som hittat vägar framåt. Det skriver SKL med flera i en debattartikel.
Debattartikel
 
Nytt från omvärlden
 
Jobbstressen är störst bland 30- till 49-åringar
Nära tre av tio sysselsatta säger att de haft besvär till följd av arbetet det senaste året. Fler kvinnor än män har besvär av arbetet. Sysselsatta i åldern 30 till 49 år är den grupp som har mest besvär med ångest, minne, koncentration och sömnstörningar. Det framgår av Arbetsmiljöverkets undersökning.
Vanligt att besvären beror på för hög arbetsbelastning