Styrena i kommuner och landsting/regioner klarnar
 
Nu är det klart vilka som kommer att styra i regioner och landsting den kommande mandatperioden. I tretton regioner och landsting skifter styret. Både blocköverskridande styren och alliansstyren kommer att öka, medan de rödgröna styrena minskar.

Antalet blocköverskridande styren har fördubblats jämfört med efter valet 2014, från fyra till åtta. Alliansstyrena har ökat från fem till tolv. Västerbottens läns landsting är det enda som har ett rödgrönt styre. Moderaterna innehar flest ordförandeposter, nio stycken, följt av Socialdemokraterna som har åtta. Hälften av landstingen kommer att styras i minoritet jämfört med sju under förra mandatperioden.

Regionala sjukvårdspartier ökade ju i valet och tog  73 mandat i sju fullmäktigeförsamlingar. Nu är sjukvårdspartier med i styret i fem landsting och regioner jämfört med ett under förra mandatperioden.

SKL har under hösten genomfört en enkätundersökning om vilka som styr. På kommunsidan har i skrivande stund 231 politiska styren inrapporterats till SKL. Både blocköverskridande styren och alliansstyren ser ut att öka medan de rödgröna styrena minskar. Andelen som styr i minoritet ser ut att bli något högre än efter valet 2014.

Tre partier innehar merparten av ordförandeposterna i kommunstyrelserna. Socialdemokraterna innehar flest ordförandeposter motsvarande 42,3 procent av de svarande följt av Moderaterna på 31,2 procent. Centerpartiet har en andel av ordförandeposterna på 18,8 procent.
Läs mer om styren i landsting/regioner

Läs mer om styren i kommunerna
Träffas och samtala kring de politiska processerna
 
SKL erbjuder en seminarieserie som webbsänds där ledande förtroendevalda tillsammans med ordföranden i nämnder kan delta. Lyssna till inspiratörer och fortsätt samtalet på hemmaplan.

Du som ledande förtroendevald behöver ofta göra svåra prioriteringar inför beslut. Det vill vi skapa samtal om, men också ge dig underlag att skapa strategier i de politiska processerna.
  • Hur kan du som förtroendevalda agera för att skapa tillit och förtroende i beslut där medborgare och andra i samhället tycker annorlunda?
  • Vilka strategier kan du ha för att öka din medvetenhet och undvika att ställas inför valet att censurerar dig själv
Mer information och anmälan
Professionsnätverk medborgardialog
 
Sveriges Kommuner och Landsting inbjuder tjänstepersoner i kommuner, landsting och regioner till att delta i professionsnätverk för tjänstepersoner som har ett särskilt ansvar för att hantera och utveckla system för medborgardialog. Varje kommun, landsting och region har möjlighet att delta med två personer.

Nätverket är ett professionsnätverk där du som tjänsteperson får ta del av forskning inom området, goda internationella och nationella exempel, får möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra samt stöd i det lokala utvecklingsarbetet genom expert- och kollegiestöd.

För frågor kontakta, Lena Langlet, e-post: lena.langlet@skl.se eller Anders Nordh, e-post: anders.nordh@skl.se  
För anmälan
Medborgardialog i komplexa frågor – integration
 
Projektet Medborgardialog bjuder in kommuner och regioner att delta i nätverk för utvecklingsinsatser kring Medborgardialog för att förebygga och hantera komplexa samhällsfrågor kring integration.

Nätverket riktar sig till kommuner och regioner som står inför en situation med en komplex fråga kring integration och vill arbeta med medborgardialog för att hantera den på en inkluderande sätt. Vi erbjuder er att delta i ett nätverk för att fortsätta att pröva och utveckla SKL:s modell för medborgardialog i komplexa samhällsfrågor med särskilt fokus på integration.

För mer info och intresseanmälan kontakta, Lena Langlet, e-post: lena.langlet@skl.se 
Lärdomar från valet 2018 och nyheter inför EP-valet 2019
 
SKL bjuder in valnämnder och valsamordnare till seminarieserien Ett säkert val – lärdomar och nyheter. Konferensen hålls vid fyra tillfällen i Stockholm, Göteborg och Malmö i mars.

Under seminariedagen diskuteras frågeställningar som: Vilka lärdomar tar vi med oss från valet 2018? Vad innebär förändringarna i vallagen inför valet till Europavalsparlamentet 2019? Hur kan kravet på avskärmning av valsedlar hanteras så att valhemligheten säkras? Hur kan utbildningen inför valet förbättras? Hur kan valnämnder arbeta för ett högt och jämnt valdeltagande?

Förutom inspel från SKL, Valmyndigheten och goda kommunexempel bjuder dagen framför allt på möjligheter till idé- och erfarenhetsutbyte för er som arbetar och ansvarar för valets genomförande.
Mer information och anmälan
 
Seminarieserie God revisionssed 2018
 
En förnyad och uppdaterad version av skriften God revisionssed i kommunal verksamhet har fastställts och gäller från 2019. Många avsnitt har omarbetats. Under våren arrangeras en seminarieserie där seden presenteras och diskuteras . Dagen varvas med genomgångar och samtal i mindre grupper.
För anmälan
Hot och hat påverkar det demokratiska uppdraget
 
SKL genomför en satsning för att stödja medlemmarna i arbetet mot hat och hot mot förtroendevalda bland annat genom utvecklingsarbete och utbildningar.

SKL bjuder den 7-8 februari 2019 in till konferens och work shop ”Hot och hat påverkar det demokratiska uppdraget”.
  • Konferens med fokus på digitala miljöer samt hur hot och hat kan uttryckas olika mot förtroendevalda kvinnor och män.
  • Work Shop kring riskanalyser för att kunna förebygga och omhänderta hot och hat. Inspiration och dialog för att forma hur arbetet kan se ut lokalt.
För mer information, kontakta Anna-Lena Pogulis, e-post: anna-lena.pogulis@skl.se 
För mer information och anmälan
Nationella minoriteter får stärkta rättigheter
 
Från den 1 januari 2019 träder ändringar i lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk i kraft. Ändringarna förstärker rättigheterna för urfolket samerna och de övriga nationella minoriteterna judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar. För kommuner, landsting och regioner innebär det bland annat utökad informationsskyldighet och skyldighet att anta mål och riktlinjer för minoritetsarbetet.

Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget är ansvariga myndigheter och på deras gemensamma hemsida finns mer information om den nya lagstiftningen.
 
För mer information kontakta, Björn Kullander, e-post: bjorn.kullander@skl.se  
Läs mer
Nätverk för korruptionsbekämpning
 
SKL genomför nu en satsning för att stödja medlemmarna att stärka och utveckla sitt skydd mot korruption. Korruptionsområdet omfattar i detta arbete legalt förbjudna handlingar som mutbrott eller förskingring samt grundläggande frågor om etik, värdegrund och vad som är lämpligt och olämpligt beteende i olika situationer.

SKL bjuder in till nätverksarbete för korruptionsbekämpning. Programmet syftar till att ge deltagarna kunskap och verktyg för att kunna stärka den egna kommunens, landstingets eller regionens arbete med att förebygga, upptäcka och hantera korruption.

Inbjudan riktar sig till kommuner, landsting eller regioner som har för avsikt att bedriva eller är i aktivt utvecklingsskede kring åtgärder mot korruption.

För frågor om nätverkets innehåll kontakta, Ann Sofi Agnevik, e-post: annsofi.agnevik@skl.se eller Cecilia Berglin, e-post: cecilia.berglin@skl.se
Mer information och anmälan
Sök EU-medel för demokratisk delaktighet och engagemang
 
Med EU-programmet Europa för medborgarna vill EU-kommissionen främja demokratisk delaktighet bland EU:s medborgare. Programmet ska också stimulera till reflektion om EU:s historia och framtid samtidigt som det ska visa den mångfald som finns i EU. Europa för medborgarna är uppdelat i två programområden: 1) europeisk hågkomst, med sista ansökningsdag 1 februari och 2) demokratisk delaktighet och engagemang, med sista ansökningsdagar 1 februari, 1 mars och 1 september.

Bidraget kan sökas för internationella samarbeten mellan kommuner, ideella organisationer och andra aktörer. Samarbeten kan omfatta erfarenhetsutbyte, utveckling av idéer kring samhällsengagemang, interkulturellt lärande, solidaritet och frivilligarbete på europeisk nivå.

Ansökan görs hos det centrala programkontoret EACEA i Bryssel. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har ytterligare information om programmet och stödjer organisationer i ansökningsprocessen.
Läs mer om Europa för medborgarna
 
Ta del av kvaliteten i din kommun
 
Hur ser kvaliteten och effektiviteten ut i din kommun? Och hur står den sig jämfört med andra kommuner? Den 23 januari kommer Kommunens Kvalitet i Korthet att presenteras.

För tolfte året i rad kommer Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) att presentera resultat som mäter kommuners service, kvalitet, effektivitet och medborgares delaktighet inom olika områden. Under 2018 har konceptet utvecklats och kommer leda till än mer användbara resultat som redovisas i januari.
 
KKiK är ett nationellt projektet som är unikt i världen, dels sett utifrån antal deltagande kommuner och dels utifrån att få helhetsresultat för en kommuns olika områden. Cirka 260 kommuner deltar och utmanar sig årligen genom att ta fram och jämföra en begränsad resultatkarta för att utveckla styrningen och kvaliteten på tjänsterna. KKiK har ett politiskt ägarskapoch det är kommunfullmäktiges perspektiv som avspeglas i områden och underliggande nyckeltal.
 
Under 2018 har KKiK-konceptet utvecklats i dialog med förtroendevalda och tjänstemän. Huvudområden och nyckeltal har sett över och justerats för att hitta områden och mått som på bästa sätt mäter kvalitet utifrån de utmaningar som kommunerna har idag.
Mer information och anmälan
Stöd och utbildning för nyvalda politiker
 
I samband med valet kommer SKL att lansera en portal med stödmaterial och utbildningar, för  nyvalda eller omvalda förtroendevalda, inom olika områden som rör det politiska uppdrag. Även den som är utbildningsansvarig i kommun, landsting eller region kan ta del av materialet för sin utbildningsplanering för kommande mandatperiod.

Materialet som presenteras i denna ingång är på grundläggande basnivå innehåller bland annat:
  • kostnadsfria webbutbildningar och kunskapsfilmer
  • erbjudande om grundutbildningar
  • publikationer och annat material att ladda ned eller beställa
Demokratidagen den 3 april 2019
 
Nu kan man anmäla sig till nästa års Demokratidag. Demokratidagen arrangeras den 3 april 2019 på Clarion Sign Stockholm. 
 
Demokratidagen är en mötesplats för alla med intresse och ansvar för demokratifrågor och medborgardialog. Utöver föreläsningar och panelsamtal i plenum kan du välja två av fjorton olika parallella seminarier på teman som demokratiutveckling, medborgardialog, politiskt ledarskap, revison m.m.
Mer information och anmälan