Höstens Ekonomirapport visar dämpad tillväxt av skatteunderlaget, ökade välfärdsbehov och stora utmaningar. SKL vill ha en samsyn med staten kring hur välfärdens finansiering ska hanteras.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Höstens Ekonomirapport: nu ökar behoven av välfärd
 
Höstens Ekonomirapport visar dämpad tillväxt av skatteunderlaget, ökade välfärdsbehov och stora utmaningar. SKL vill ha en samsyn med staten kring hur välfärdens finansiering ska hanteras.
 
– Den stora arbetskraftsbristen är vår största utmaning framöver. Vi behöver rekrytera fler, men framför allt utmana traditionella arbetssätt, införa heltid som norm och förlänga arbetslivet, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
 
 
Vd-krönika
Viktigast i välfärden
 
 
Kommuner, landsting och regioner har 1,2 miljoner anställda. Det är de som får vård, skola och omsorg att fungera. För mig har de Sveriges viktigaste jobb. Och vi som arbetsgivare har en skyldighet att ge dem de bästa förutsättningarna att utföra det.
 
 
Satsning för att minska ungas missbruk
 
Nu inleder kommuner och regioner i Sverige en stor satsning för att minska missbruk av alkohol och narkotika bland barn och unga vuxna, 13-29 år.
Handlingsplan med 43 punkter
Nu finns chans till nystart för heltid
 
Nu är hög tid att bryta deltidsnormen i kvinnodominerade branscher. För att öka jämställdheten på arbetsmarknaden och säkra kompetensförsörjningen i välfärden behöver heltidsarbete bli norm.
Debattartikel från SKL och Kommunal
 
 
Mer från SKL
 
Komvux blir en allt viktigare del av utbildningssystemet
SKL ställer sig bakom tydligare mål och nya urvalsgrunder för komvux och instämmer i behovet av konkreta utvecklingsförslag för den kommunala vuxenutbildningen.
Komvux behöver vara öppen för en bredare målgrupp
 
Gemensam kunskapssatsning ska stärka socialtjänsten
Socialtjänstens medarbetare ska alltid ha tillgång till den bästa kunskapen. SKL rekommenderar alla kommuner att gemensamt finansiera viktiga förutsättningar för att arbeta evidensbaserat.
Rekommendation om gemensam finansiering
 
Insatser för unga kräver ekonomiska förutsättningar
Utredningen om samordning av insatser för unga som varken arbetar eller studerar innehåller flera angelägna förslag. SKL anser att den nya regeringen skyndsamt bör överväga och behandla förslagen som en helhet.
SKL inrättar kunskapscentrum för arbetet mot studieavbrott
 
Preliminär överenskommelse om karensavdrag
SKL och Sobona har nått en preliminär överenskommelse för hanteringen av det nya karensavdraget med samtliga fackförbund inom kommuner, landsting och regioner.
Mer om den preliminära överenskommelsen

 
 
Bra att klimatdeklarera byggandet
Den som uppför nya byggnader ska bli skyldig att göra klimatdeklarationer som visar vilken påverkan byggandet har på klimatet, föreslår Boverket. SKL välkomnar förslaget.
Ska öka medvetenheten om byggprocessens klimatpåverkan
 
Nu är rättsläget klart om passiv penninginsamling
Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har prövat Vellinges fråga om en kommun kan reglera så kallad passiv penninginsamling genom lokala ordningsföreskrifter. HFD har avgjort frågan och ger Vellinge kommun rätt. SKL menar att det är bra att rättsläget är klargjort.
SKL kommenterar HFD:s dom
 
Förhandlingar med Stim fortsätter efter årsskiftet
SKL:s förhandlingar med Stim om kommuners, landstings och regioners musikanvändning fortsätter efter årsskiftet. SKL arbetar för att ha nya normalavtal tillgängliga så snart som möjligt. Förbunndet presenterar nu en möjlig tillfällig lösning för enskilda medlemmar i väntan på att det fastställs vad som är en korrekt ersättning för musikanvändningen.
Avtal kan skrivas under protest
 
Nytt från omvärlden
 
Trenden fortsätter – fler elever tar gymnasieexamen
För femte året i rad ökar andelen elever som får gymnasieexamen inom tre år på nationella program. Störst är ökningen på de högskoleförberedande programmen. Skolverkets statistik över betygen inom gymnasieskolan finns även på läns-, kommun- och skolnivå.
Betygsstatistik på läns-, kommun- och skolnivå

Stora skillnader i bostadsbyggande mellan olika kommuner
Antalet påbörjade bostäder minskar med cirka 20 procent i år, då 54 500 bostäder börjas byggas enligt Boverkets senaste prognos. Indikatorerna visar också att det är stora skillnader runt om i landet.
Stora skillnader mellan olika kommuner

Skolverket utvärderar fritidshemmen
Skolverket har utvärderat hur kommuner och fristående skolor har implementerat den nya läroplanen, där bland annat undervisningsuppdraget tydliggjorts. Utvärderingen visar att det finns stora utmaningar och att fritidshemmen idag inte har tillräckliga förutsättningar för att förverkliga innehållet i läroplanen.
Skolverkets utvärdering