Åsa Furén Thulin: Det går att förebygga våld
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Krönika: Åsa Furén-Thulin
 
Det går att förebygga våld
 
 
Tänk om socialtjänstens mottagning för våldsutsatta kvinnor knappt hade några sökande längre. Om det skyddade boendet bara hade några få ärenden per år. Om vi såg en kraftig minskning av våldtäkter, våld och övergrepp. Låter det som en utopi?
 
 
 
Gästkrönika: Mari Forslund
290 är starkare än en
 
 
 
De statliga satsningarna för utveckling av evidensbaserad praktik är för tillfället slut. Därför är det viktigt att din kommun är med och betalar. För visst vill vi fortsätta utveckla socialtjänsten tillsammans?
 
 
 
Nytt från SKL 
 
Handlingsplan mot missbruk och beroende bland unga
SKL:s styrelse har beslutat om en handlingsplan med 43 punkter för att tidigare upptäcka och bättre ta hand om unga, 13–19 år, som hamnat i missbruk. Handlingsplanen ska underlätta samarbetet mellan huvudmän.
Satsning för att minska ungas missbruk
 
Allt färre på sjukhus i onödan
I en ny rapport från SKL granskas införandet av den nya lagen om samverkan vid utskrivning från sjukhus som trädde i kraft 1 januari 2018. Rapporten visar på stora förbättringar i utskrivningsprocessen och ger rekommendationer för fortsatt utveckling.
Allt färre på sjukhus i onödan

Få koll på kostnaderna i äldreomsorgen
SKL och RKA har tagit fram ett verktyg för chefer och strateger i äldreomsorgen. Med verktyget får du enkelt koll på kostnader i hemtjänst och särskilt boende.
Koll på äldreomsorgen

Gå med i SKL:s kvinnofridsnätverk 
Arbetar du med våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor eller hedersrelaterat våld och förtryck? SKL har ett nationellt nätverk där du som arbetar med kvinnofridsfrågor i kommun, landsting och region kan dela kunskap och erfarenheter. Vill du gå med?
SKL:s kvinnofridsnätverk

Samlat stöd för införande av välfärdsteknik
På skl.se finns nu ett samlat stöd för att införa välfärdsteknik. Stödet tar avstamp i  grundläggande frågor som juridik, informationssäkerhet och upphandling, men här finns även avsnitt om nyttorealisering och forskning. 
Införandestöd välfärdsteknik

Ny version av LIKA för socialtjänsten
Självskattningsverktyget LIKA för socialtjänsten finns nu i en ny version med omarbetade indikatorer och aktiviteter för respektive del. Verktyget visar den digitala utvecklingen inom olika verksamhetsområden och ger en handlingsplan för fortsatt utveckling. LIKA står för Ledning, Infrastruktur, Kompetens och Användning.
LIKA för socialtjänsten

Skapa värde för nyanlända barn och unga
Förnyelselabbet stödjer användardriven innovation i den sociala barn- och ungdomsvården. Just nu söker de kommuner som vill identifiera och ta sig an en utmaning gällande målgruppen nyanlända barn och unga. Förnyelselabbet startade som ett initiativ från SKL och Socialdepartementet och finansieras av Allmänna arvsfonden.
Förnyelselabbet

Framgångsfaktorer för rekrytering av familjehem
SKL och Uppdrag Psykisk Hälsa har tagit fram ett stödmaterial om hur kommuner kan starta gemensamma verksamheter som kan samverka kring rekrytering av familjehem, utbildning och handledning.
Framgångsfaktorer familjehem

Ersättning till familjehem och kontaktpersoner
SKL har tagit fram rekommendationer för ersättningar till familjehemsvård, kontaktfamiljer och kontaktpersoner enligt SoL och LSS för 2019.
Rekommendationer för ersättningar
 
 
Kurser & konferenser 
 
Styrning och ledning
 
Att leda med tillit i socialtjänsten
 
28 februari bjuder SKL in till en heldag om vad Tillitsdelegationens förslag betyder för socialtjänstens framtida ledning, styrning och organisering. Tillitsdelegationen medverkar och vi får ta del av goda exempel från kommuner.
 
 
Styrning och ledning
 
Socialtjänstens framtidsfrågor
 
Socialtjänsten innehåller några av de svåraste och mest komplexa samhällsuppdragen.
14 februari har SKL ett seminarium som ger insyn i de mest aktuella frågorna på nationell nivå. Seminariet riktar sig till sig till dig som är social- eller förvaltningschef eller politiker i socialnämnden.
 
 
Försörjningsstöd
 
Webbutbildning ekonomiskt bistånd
 
Vill du öka din kompetens i ekonomiskt bistånd? SKL har en webbutbildning om forskning på området och där flera av Sveriges främst experter föreläser. Utbildningen kan göras i egen takt.
 
 
 
Verksamhetsutveckling 
 
Att leda utvecklingsarbeten i vård och omsorg
 
I mars och maj ger SKL en utbildning om hur du förbereder, genomför och vidmakthåller förbättringar i vården och omsorgen. Utbildningarna vänder sig till dig som stödjer eller leder utvecklingsarbeten som berör flera verksamhetsområden.
 
 
Uppföljning och analys
 
Systematisk uppföljning socialtjänst - platser kvar! 
 
I vår erbjuder SKL och Socialstyrelsen på nytt en utbildning i praktisk verksamhetsuppföljning. Under två workshops, 22 januari och 21 maj, får du möjlighet att vässa dina kunskaper i systematisk uppföljning på individ,- grupp- och verksamhetsnivå. Sista anmälningsdag 10 januari.
 
 
Nytt från omvärlden
 
Rapporter om social barn- och ungdomsvård
Vårdanalys har gjort två studier i den sociala barn och ungdomsvården. Rapporterna visar på omotiverade skillnader mellan flickor och pojkar i socialtjänstutredningar och att dygnsvården för barn och unga saknar barnens perspektiv.
Lika läge för alla? – om omotiverade skillnader
Fatta läget – om uppföljning av dygnsvården

Samverkan vid utskrivning – psykiatri
Från 1 januari 2019 gäller samma regler vid utskrivning från psykiatrin som från den somatiska slutenvården. Det innebär att socialtjänsten behöver säkra arbetssätt och rutiner för att snabbare kunna möta upp personer med komplexa behov.
Lag om samverkan vid utskrivning

Förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap
Från 1 januari 2019 gäller skärpta regler mot barnäktenskap. Reglerna innebär ett förbud mot utländska barnäktenskap oavsett vilken anknytning personerna hade till Sverige när äktenskapet ingicks.
Förbud mot barnäktenskap

Statlig utredning om välfärdsteknik
Regeringen har tillsatt en utredning för att förbättra förutsättningarna för välfärdsteknik i äldreomsorgen. Utredningen ska se över rättsliga hinder, stöd till personal samt samordning mellan myndigheter. Greger Bengtsson, handläggare på SKL, deltar som expert. Utredningen ska vara klar 1 mars 2020.
Välfärdsteknik i äldreomsorgen

Statlig utredning om yrket personlig assistent
Regeringens översyn av yrket personlig assistent ska undersöka skillnader i arbetsförhållanden för personliga assistenter i kommunal, privat och ideell verksamhet samt om brukarnas bestämmanderätt respekteras. Ulrika Lifvakt, handläggare på SKL, deltar som expert i utredningen som ska vara klar 15 januari 2020.
Översyn av yrket personlig assistent
 
 
Webbsändningar – live på SKL play 
 
28 januari 
13.30–14.30 Agenda för integration
16.00–17.00 Vård- och omsorgsnytt

29 januari
10.00–11.00 Sociala barn- och ungdomsvården

Titta live eller i efterhand
Vill du medverka eller få information med länk innan sändningen? Kontakta karin.falck@skl.se