Nyhetsbrev
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
God Jul önskar Uppdrag Psykisk Hälsa!
 
Test av Vård- och insatsprogram
 
Nu kan du vara med och testa det första nationella vård- och insatsprogrammet (VIP) för schizofreni- och schizofreniliknande tillstånd. Mellan den 11 december 2018 och den 1 februari 2019 pågår en testperiod för att säkerställa sakinnehållet och användbarheten. Alla är välkomna att bidra till utvärderingen.

Läs mer här
Elevhälsobaserad modell
 
Under året har tio kommuner med respektive landsting arbetat med att utveckla elevhälsobaserade modeller. Modellerna innebär att skola, elevhälsa, socialtjänst och hälso- och sjukvård arbetar tillsammans för att erbjuda förebyggande och tidiga insatser med elevhälsan som gemensam arena.
Tre nya filmer har tagits fram som beskriver olika arbetssätt som hjälper skolledning, pedagoger och elevhälsan att utveckla skolans kompensatoriska uppdrag.

Läs mer om projektet här
Filmerna finns att se här
Nytt material om SIP för äldre
 
Som en del av höstens satsning på SIP tar SKL fram material med särskilt fokus på äldre. Materialet finns samlat för olika målgrupper och finns att hitta här.
Unik satsning för hälsofrämjande arbetsplatser och minskad sjukfrånvaro
 
Botkyrka och Örnsköldsviks kommun satsar under tre år för förbättrad arbetsmiljö och minskade sjukskrivningar bland medarbetarna. Målet är att antalet frånvarodagar för korttidssjukskrivning per medarbetare ska minska med minst 12 procent. För ändamålet investerar kommunerna totalt 40 miljoner kronor.

Läs mer om projektet här
Rapportlansering Röda Korset
 
Den 23 januari 2019 lanserar Svenska Röda Korsets lanserar rapporten ”Kunskap och vägledning, en förutsättning för god vård - Röda Korsets kartläggning av landstingens information till vårdpersonal om vård till papperslösa personer”. Välkomna att delta på lanseringen! Anmäl er senast den 17 januari till sara.fridlund@redcross.se
Åldras och må bra
 
Med det kommande projektet ”Åldras och må bra" vill NSPH bidra till ökad öppenhet kring psykisk ohälsa bland äldre. Projektet genomförs under tre år i samarbete med kommunerna och landstinget i Sörmland och ska ge äldre med egen erfarenhet av psykisk ohälsa större möjligheter att påverka vården och omsorgen.

Mer om projektet
Inför 2019
 
Vi får många frågor om en överenskommelse för psykisk hälsa 2019. Att det blir en statlig satsning på psykisk hälsa är beslutat men hur den utformas och vad som kommer att ingå vet vi ännu inte. Vad som än händer kommer UPH:s webbplats och allt material som tagits fram inom utvecklingsarbetet att fortsätta vara tillgängligt.