Vid årsskiftet ändrades vårdgarantin så att alla patienter ska kunna få en första medicinsk bedömning inom tre dagar.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Förstärkt vårdgaranti ökar primärvårdens tillgänglighet
 
Vid årsskiftet ändrades vårdgarantin så att alla patienter ska kunna få en första medicinsk bedömning inom tre dagar.
 
– Tanken med den förstärkta vårdgarantin är inte bara att korta tiden till första besöket, det handlar också om att patienterna snabbare ska få en medicinsk bedömning av någon med kompetens inom det område patienten söker vård för, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för SKL.
 
 
Vd-krönika
Så möter vi välfärdens utmaningar
 
 
Ett nytt år ligger framför oss. Det börjar i ett fortsatt osäkert politiskt läge nationellt. Det är oerhört viktigt för kommuner och regioner att vi så snart som möjligt får en regering på plats för att förutsättningarna ska klarna och för att vi tillsammans ska utveckla en samsyn om vilka utmaningar vi ser och hur vi ska möta dem.
 
 
 
Satsningar kommer att ske i vårdens första linje
 
Förväntningarna på den svenska hälso- och sjukvården ökar. Det kräver att vi arbetar på helt nya sätt med hjälp av forskning, digital teknik och betydande satsningar på första linjens vård.
Debattartikel
Lägesbild kommunstyren efter valet
 
Nu är 231 politiska styren inrapporterade till SKL. Blocköverskridande och alliansstyren ser ut att öka medan rödgröna minskar. Andelen minoritetsstyren ser ut att bli något högre än 2014.
Politiska styren i siffror
 
 
Mer från SKL
 
Alla landsting är nu regioner
Vid årsskiftet blev de sista sju landstingen regioner. Därmed har samtliga regioner tagit över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelserna. Landsting som namn fasas ut.
Alla landsting är nu regioner

Debattartikel: Regionreformen är gynnsam för hela landet
 
Så påverkar statsbudgeten kommuner och regioner
Riksdagen har röstat om anslagen till de olika utgiftsområdena för 2019. SKL har sammanställt de förändringar som har skett jämfört med övergångsregeringens budgetproposition.
Verksamhetsområden som berör kommuner och regioner
 
Avtalsrörelse med fokus på kompetensförsörjning
SKL och Sobona har överlämnat mål och inriktning inför avtalsrörelsen 2019 med OFR Hälso- och sjukvård. Nuvarande avtal med Vårdförbundet löper ut den 31 mars 2019.
Berör omkring 90 000 medarbetare
 
SKL upphandlar förskolebyggnader
Behovet av nya förskolor är stort i landets kommuner. SKL Kommentus Inköpscentral annonserar därför nu en upphandling av förskolebyggnader. Ramavtal beräknas klart hösten 2019.
750 nya förskolor behövs inom fyra år

 
 
Allt färre på sjukhus i onödan
Tiden som färdigbehandlad patient på sjukhus har minskat med en fjärdedel. Det har frigjort 350 vårdplatser under årets första halvår.  Det visar en rapport som är gjord på uppdrag av SKL.
Resurserna utnyttjas mer effektivt
 
Kommunalskatteförändringar 2019
Skatten förändras i både kommuner och regioner nästa år. Både höjningar och sänkningar förekommer. I Sörmland, Blekinge och Värmland sker en skatteväxling, vilket dock inte påverkar den totala skattesatsen.
Kommunalskatteförändringar 2019
 
Snart redovisas mätning av kommunens kvalitet
En stor utmaning för kommunerna är att utveckla dialogen med medborgarna om kvaliteten på servicen och de ekonomiska förutsättningarna skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog på Ekononomibloggen. I ”nya” Kommunens Kvalitet i Korthet har konceptet utvecklats för att leda till än mer användbara resultat.
Presenteras 23 januari
 
 
Nytt från omvärlden
 
Höjd ersättning till kommunerna för mottagandet av nyanlända
Regeringen har beslutat om höjning av den statliga schablonersättningen till kommunerna för mottagandet av nyanlända. Även schablonersättningen för hälsoundersökningar har höjts. 
Schablonersättning per person, i kronor

Statsbidrag på 500 miljoner kronor för extratjänster betalas inte ut
Som en följd av riksdagens beslut om statsbudgeten den 21 december 2018 betalas inte statsbidraget på 500 miljoner kronor ut till kommuner och regioner som, med hjälp av extratjänster, anställt personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.
Statsbidrag på 500 miljoner kronor för extratjänster betalas inte ut

Karensdagen ersätts av ett karensavdrag
Den 1 januari 2019 avskaffades karensdagen och ersattes av ett karensavdrag. Syftet med ändringen är att det avdrag som görs när man är sjuk ska vara rättvist och förutsägbart.
Försäkringskassan om vad karensavdrag innebär