Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om pågående FoU-projekt, kommande konferens, temadag och kurs, nya ramavtal samt några axplock från omvärlden.
 
 
Branschdagarna 2019 i Stockholm
 
Sveriges Kommuner och Landsting anordnar genom FoU-fonden för kommunernas fastighetsfrågor årligen en exklusiv mötesplats för er som arbetar strategiskt med fastighetsfrågor inom kommunal verksamhet, inklusive fastighetsbolag. Branschdagarna 2019 äger rum på Clarion Hotel Sign i Stockholm den 10-11 april.

2019 års konferens består av gemensamma föreläsningar och parallella spår med spännande presentationer, workshops samt paneldiskussioner. I år kommer vi även att ägna tid åt att tillsammans diskutera och påverka FoU-verksamhetens framtida inriktning. Programmet kommer inom kort.

Kostnaden för deltagande är endast 6 000 kronor exklusive moms. Förutom 2 dagars konferensprogram ingår även måltider inklusive hotellrum för en natt på Clarion Hotel Sign.

Mer information samt anmälningsformulär finner du här

Inom fastighetsgruppen ansvarar Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, för Branschdagarna 2019.
 
 
Pågående FoU-projekt
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och landstingens fastigheter.
 
Referenspersoner sökes: Granskning av blanketter om funktionskrav för särskilda boendeformer
 
SKL och SKL Kommentus Inköpscentral (SKI) arbetar med att utforma blanketter för kommuners lokalt fastställda funktionskrav gällande särskilda boenden (socialpsykiatri, funktionshinder och äldreomsorg) samt trygghetsboende, för att underlätta avrop med förnyad konkurrensutsättning från SKI:s ramavtal Bostadshus 2016 – Nya hus för dessa boendekategorier.

Referenspersoner sökes från kommunernas omsorgs- och fastighetsorganisationer. Arbetsmaterial kommer att skickas ut via e-post för respons under februari 2019, innan blanketterna fastställs och publiceras under mars 2019.

Intresserad? Kontakta då Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, för att anmäla ditt intresse.
 
Praktisk handledning – LOU vid inhyrning av externa verksamhetslokaler
 
AffärsConcept har fått uppdraget att uppdatera SKL-skriften LOU i lokalanskaffningsprocessen från 2014. En praktisk handledning kommer att utarbetas som stöd för medlemmarnas planering och arbete med att hyra in externt ägda verksamhetslokaler i förhållande till lagen om offentlig upphandling, LOU.

Vi söker kommun- och regionrepresentanter som arbetar med inhyrning av externa verksamhetslokaler till en ”remissinstans” inför slutversionen av den praktiska handledningen. Arbetsmaterial kommer att skickas ut via e-post för respons under april-maj 2019, innan vägledningen fastställs och publiceras under maj 2019.

Intresserad? Kontakta då Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, för att anmäla ditt intresse.
 
Kommuners lokalförsörjning – inspirerande kommunprocesser sökes
 
SKL kommer under våren 2019 att starta upp projektet Lokalförsörjningsprocesser gällande kommunernas arbete med att planera för verksamhetslokaler och särskilda boenden.

Hur arbetar din kommun med lokalförsörjningsprocessen? Vi söker kommunexempel både till projektet och inför den årliga konferensen Branschdagarna den 10-11 april 2019 för medlemmarna som är med i Kommunfonden, d.v.s. SKL:s FoU-fond för kommunernas fastighetsfrågor.

Skicka ett kortfattat mejl till Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, så kontaktar vi dig för en avstämning av er process och ert arbete med lokalförsörjning.
 
 
Arrangemang och utbildning
 
Temadag: Vårdarkitektur för politiker
 

Chalmers Centrum för vårdens arkitektur arrangerar temadagen Vårdarkitektur för politiker den 21 mars 2019 kl. 10-16 i Stockholm.

Politiker i regioner fattar just nu de största investeringsbesluten i vårdbyggnader på många decennier. Parallellt växer insikten om att vården behöver genomgå omfattande omställningar. Sjukhusens roll förändras. Framtidens vård spås flytta alltmer ut i samhället, närmare medborgarna. Patienter erbjuds ökad delaktighet och större ansvar.

Investeringar i vårdbyggnader har långsiktiga konsekvenser. Det är därför viktigt att besluten fattas på så bra kunskapsunderlag som möjligt. Samtidigt har kunskapen om hur vårdarkitektur kan bidra till patientsäkerhet, vårdens resultat och effektivitet samt patienternas upplevelse av vård vuxit dramatiskt.

I syfte att belysa och diskutera detta tillsammans med dig som är politiker och beslutsfattare, presenteras på denna temadag ett antal kunskapsområden som är i snabb utveckling inom svenskt och internationellt vårdbyggande just nu.

Anmälan till temadagen för politiker

Centrum för vårdens arkitektur (CVA) är en nationell arena för skapande, översättning, utbyte och spridning av kunskap om vårdarkitektur. CVA bedriver forskning, grund- och vidareutbildning samt arrangerar regelbundet öppna temadagar, workshops och seminarier. CVA ingår i det nationella Aktörsnätverket för vårdens byggda miljöer tillsammans med Regionernas Fastighetsrådet, d.v.s. SKL:s FoU-fond för regionernas fastighetsfrågor, Forum Vårdbyggnad, PTS och Boverket.

Programmet för temadagen  21 mars 2019
Chalmers Centrum för vårdens arkitektur
 
KTH-kurs Fastighetsföretagande i offentlig sektor – save the dates!
 
Den återkommande kursen Fastighetsföretagande i offentlig sektor planeras genomföras även 2019. Program kommer i ett senare nyhetsbrev men datum blir del 1 20 – 22 maj och del 2 26 – 28 augusti.

Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, är kursansvarig inom SKL.
 
Ny mötesplats för samhällsbyggande
 
Den 17–18 juni 2019 arrangerar SKL Mötesplats Samhällsbyggande. Här samlar vi erfarenhet och kunskap inom miljö, planering och byggande, näringslivsutveckling, infrastruktur, kollektivtrafik, samhällsfastigheter, kultur och fritid.

Konferensen vänder sig till förtroendevalda och ledande tjänstepersoner i kommuner och regioner med ett innehåll som sträcker sig tvärsektoriellt över kommunala och regionala ansvar och förvaltningar.

SKL:s Mötesplats Samhällsbyggande har ambitionen att bli en av landets viktigaste mötesplatser på området. Här samlas intressanta föreläsare för att diskutera aktuella frågor, praktikexempel presenteras och möjlighet ges att delta i studiebesök.

Mötesplats Samhällsbyggande
 
Webbkonferens om kriskommunikation
 
Frågan är inte om en kris kommer att inträffa. Frågan är när den kommer och hur förberedd du och din organisation då är.

På SKL:s webbkonferens om kriskommunikation den 7 mars får du bland annat ta del av hanteringen av och erfarenheter från olika aktuella kriser, om förebyggande krisberedskap och vilket stöd som finns att ta till i krisens hetta.

Läs mer och anmäl dig här
 
 
Mer information från SKL
 
Ny rapport
Råd vid lokaluthyrning
 
 
De flesta kommuner upplåter emellanåt lokaler som idrottsanläggningar och skolor för olika sammankomster, då de annars hade stått tomma under exempelvis kvällar och helger. Men måste en kommun upplåta lokaler till alla som vill hyra eller finns det utrymme att säga nej till vissa? Kan man ställa krav på värderingar hos den som hyr eller använder lokalen?

Skriften Råd vid lokaluthyrning är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), med stöd av Center mot våldsbejakande extremism (CVE) för att beskriva de principer som gäller enligt lag vid uthyrning och upplåtelse av kommunala lokaler. Principerna gäller även då landsting och regioner upplåter lokaler till föreningar.

Om du har frågor om rapporten, kan du kontakta Malin Svanberg, malin.svanberg@skl.se.

Rapporten kan läsas och laddas ner i SKL:s webbutik
Ny rapport: Arbetsmiljön i kommuner och regioner
 
Rapporten vill belysa hur medarbetare i kommuner och regioner upplever sin arbetsmiljö. Statistiken baseras på ett urval av frågorna i Arbetsmiljöundersökningen, som Statistiska Centralbyrån (SCB) genomför vartannat år. I rapporten jämförs arbetsmiljön med tidigare undersökningar samt hur arbetet upplevs i kommuner och regioner i jämförelse med andra sektorer och arbetsmarknaden som helhet.

Om du har frågor om rapporten, kan du kontakta Gunnar Sundqvist, gunnar.sundqvist@skl.se

Rapporten kan läsas och laddas ner i SKL:s webbutik
 
SKL Kommentus Inköpscentral – nya ramavtal klara
 
Ett nytt ramavtal omfattar park- och lekplatsutrustning för lekplatser, skolgårdar, förskolors utemiljö samt för parker och andra offentliga miljöer utomhus. Det ersätter Lekplatsutrustning 2013 som löpte ut i augusti 2018. Läs mer

Ramavtalet Möbler 2017 innehåller ett brett sortiment av möbler till offentlig förvaltning som täcker största delen av ert möbelbehov. Sortimentet innefattar bl.a. giftfri inredning till förskola, trygg förvaring av handlingar, möbler för ett modernt hållbart kontor och trivsamma uteplatser och väntrum. Läs mer
 
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Skolverkets granskning av statsbidraget för mindre barngrupper i förskolan
 
77 procent av kommunerna och ansvariga för fristående förskolor anser att bidraget för att minska barngruppernas storlek har påverkat deras ambitioner att göra barngrupperna mindre.
Drygt hälften anser också att Skolverkets riktmärken för gruppstorlekar påverkar. Det visar Skolverkets utvärdering av statsbidraget.

Antalet anställda per barngrupp har också minskat
 
Konkurrensverket: motivera varför upphandlingen inte delas
 
Fler än hälften av granskade kommuner har brister i hur de motiverar att inte dela upp kontrakt så att fler små och medelstora företag kan lägga anbud, visar en kartläggning av Konkurrensverket. Enligt upphandlingsreglerna ska det motiveras varför större upphandlingar inte delas upp.

Lagkrav om att motivera skriftligen infördes 1 januari 2017
 
Elsäkerhetsverket – Elsäkerhet i bostäder
 
Elsäkerhetsverket har nyligen publicerat en delrapport om Elsäkerhet i bostäder.

Rapporten på Elsäkerhetsverkets webbplats
 
Riksrevisionens rapport om investeringsstödet till särskilda boenden för äldre
 
Riksrevisionen bedömer att utvecklingen av behov och tillgång till särskilt boende behöver följas upp. Det kan finnas behov av att analysera om det finns alternativa lösningar för att stimulera byggandet av fler platser i särskilt boende.

Läs mer på regeringens webbplats
 
Sveriges Byggindustrier och Byggnads – samtal om schyssta byggen och en sund konkurrens
 
Alla som vill kan fram till den 31 mars bidra med sin kunskap och erfarenhet när det gäller sund konkurrens och schyssta byggen. Syftet är att få så många som möjligt i och kring branschen, att diskutera hur byggbranschen ser ut idag och hur vi skulle vilja ha det. Komplett workshopmaterial kan laddas ned från organisationernas webbsidor:

Sveriges Byggindustrier
Byggnads
 
Rapporten Tillgängliga kulturhistoriska byggnader och miljöer
 
Statliga byggherrar och förvaltare samverkar kring fastighetsrelaterade frågor i Samverkansforum. Samverkansforum har nyligen publicerat rapporten Tillgängliga kulturhistoriska byggnader och miljöer.

Information om Samverkansforum

Tillgängliga kulturhistoriska byggnader och miljöer (nedladdningsbar pdf)
 
 
SKL:s webbutik
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se