SKL:s valnämnd har fastställt resultatet av ombudsvalet för mandatperioden 2019-2023.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ombudsfördelning inför SKL:s kongresser fastställd
 
SKL:s valnämnd har fastställt resultatet av ombudsvalet för mandatperioden 2019-2023. Den visar ombudsfördelningen för SKL:s valkongress i Stockholm den 19 mars och SKL:s ordinarie kongress 27-28 november i Linköping.

SKL:s valkongress beslutar bland annat om ledamöter i SKL:s styrelse och ordförande. Ordinarie kongress i november beslutar bland annat om SKL:s verksamhetsinriktning under mandatperioden.
 
 
Vd-krönika
Med transparens ökar tilliten
 
 
SKL har publicerat öppna jämförelser sedan 2006. Vi har nu analyserat och skruvat för att jämförelserna på ett ännu bättre sätt ska bidra till verksamhetsutveckling i kommuner och regioner. Det handlar främst om att lära av varandra och om transparens gentemot medborgarna.
 
 
 
SKL välkomnar utredning om LSS 
 
Regeringens utredare föreslår bland annat förändringar som rör personlig assistans. SKL är positivt till att staten blir ensam huvudman men anser att staten också bör ta hela kostnadsansvaret.
SKL välkomnar LSS-utredning
Ny överenskommelse inom rehabilitering
 
SKL och regeringen har tecknat en ny överenskommelse för fortsatta insatser inom området sjukskrivning och rehabilitering under 2019.
1,3 miljarder avsätts
 
 
Mer från SKL
 
Viktigt med långsiktigt läkemedelssystem 
Läkemedelsutredningen har lämnat sitt slutbetänkande. Förslaget innebär stora förändringar och SKL ser risker med att det kan
innebära svårbudgeterade kostnader för regionerna.
Tydligare system för finansiering behövs
 
Oberoendet av hyrpersonal gäller kvalitet och trygghet
Att bryta beroendet av inhyrd personal i vården är en av nycklarna till att arbetet för högre patientsäkerhet och bättre kvalitet ska lyckas, skriver Fredrik Lennartsson, SKL, i en replik i Dagens Samhälle.
Debattartikel
 
En ny vårdgaranti ska ge patienten rätt vård i rätt tid
"Den förstärkta vårdgarantin är ett led i arbetet med att ställa om hälso- och sjukvården. Vi tar steg för steg för att primärvården ska bli en tydlig bas för patienterna och en första linje i en god och nära vård." Det skriver SKL:s 1:e vice ordförande Anders Henriksson i en debattreplik.
Debattartikel
 
Välfärdsbehoven styr verksamheten
När befolkningens behov av välfärd ökar så måste viktiga välfärdstjänster svara upp mot de behoven. Att välja ambitionsnivå eller att neka medborgarna vård, skola och omsorg är inte ett alternativ, skriver Agneta Jöhnk, SKL, på Arbetsgivarbloggen.
Arbetsgivarbloggen
 
Förvirring om kommunalskatt – så här ligger det till
SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog skriver på Ekonomibloggen om de olika buden om kommunala skatteförändringar: "Fakta är att sju kommuner sänker skatten medan tolv kommuner och tre regioner höjer den." 
Ekonomibloggen
 
Myter om vårdpersonal
"Det går inte att säga att vårdpersonal flyr yrket. Många, många är stolta över sitt yrke och tycker att de gör nytta. Som arbetsgivare gäller det att ta vara på personalen och på alla sätt underlätta. Det arbetet pågår ständigt." Det skriver Fredrik Lennartsson i Vårdbloggen.
Vårdbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Webbutbildning i plan- och bygglagen för förtroendevalda
Boverket har, i samverkan med SKL, lanserat en webbutbildning för dig som är förtroendevald och som behöver veta mer om plan- och bygglagen (PBL).
Webbutbildning i plan- och bygglagen för förtroendevalda