SKL välkomnar att fyra partier nu kommit överens om förslag som har gjort det möjligt för en ny regering.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKL kommenterar fyrpartiöverenskommelsen
 
SKL välkomnar att fyra partier nu kommit överens om förslag som har gjort det möjligt för en ny regering, men kritiserar förslaget om en statlig skolhuvudman.
– En bra skola behöver utvecklas utifrån de lokala behoven och förutsättningarna samt utifrån nationellt satta ramar. Det kommunala huvudmannaskapet är en garant för det, säger Lena Micko, SKL:s ordförande.
 
 
Vd-krönika
Ingen mer tid att förlora 
 
 
Sverige har en regering på plats. Oavsett var man står politiskt så tror jag många känner en lättnad. Och det borde betyda att vi snart får klarhet runt förutsättningar och överenskommelser i kommuner och regioner. 
 
 
80 000 ungdomar fick sommarjobb i kommunerna
 
Det finns ett stort intresse bland ungdomar för kommunernas feriejobb. Antalet sökande ökade med cirka 4 000 personer jämfört med i fjol. Totalt erbjöds 80 000 ungdomar ett sommarjobb 2018.
Uppföljning av feriejobb 2018  
Ny lagstiftning som rör kommuner och regioner
 
Vid årsskiftet trädde viss ny lagstiftning i kraft och ändringar har skett i lagar och förordningar som rör bland annat kommuner och regioner.
Ny och ändrad lagstiftning från 1 januari 2019
 
 
Mer från SKL
 
Nya patientavgifter 2019
SKL har sammanställt patientavgifterna för 2019. En region har höjt avgiften för läkarbesök i primärvården. Vid årsskiftet höjdes också högkostnadsskyddet för öppen vård till 1 150 kronor.
Sammanställning av patientavgifter för 2019
 
Tidig omställning avgörande framgångsfaktor
Framtidens kompetensförsörjning är en stor utmaning för kommuner och regioner. SKL har tillsammans med de fackliga parterna på vårt avtalsområde tagit fram en principöverenskommelse om tidig lokal omställning (TLO-KL).
Niclas Lindahl skriver på Arbetsgivarbloggen
 
Asymmetrisk uppgiftsfördelning – lättare sagt än gjort
I veckan presenterades SNS Konjunkturrådsrapport 2019. Rapporten är ytterligare en i raden som redovisar välfärdens utmaningar. En del förslag är bra, medan andra fungerar bäst på papperet.  
Annika Wallenskog skriver på Ekonomibloggen
 
Intern kontroll
En bra intern kontroll är en del i arbetet med att upprätthålla hållbara institutioner och en stabil förvaltning. SKL vill i en ny skrift förmedla ett synsätt på intern kontroll som kan vara vägledande i kommunal verksamhet, byggt på praktik och erfarenheter. 
Intern kontroll - för förtroende, trygghet och utveckling
 
Nytt från omvärlden
 
Sveriges nya regering
Statsminister Stefan Löfven har lämnat sin regeringsförklaring i riksdagen och presenterat de statsråd som ingår i den nya regeringen.
Sveriges nya regering och statsråd

Drygt var femte folkvald hoppade av från kommunfullmäktige 
Avhoppen från folkvalda församlingar fortsatte att öka under föregående mandatperiod, störst är ökningen i landstingsfullmäktige. Ökningen av avhopp är större bland män än bland kvinnor. Unga folkvalda i kommun- och landstingsfullmäktige hoppar av mest, rapporterar SCB.
SCB publicerar statistik om avhopp under den föregånde mandatperioden. 

Samverkan som gör skillnad
I en ny skrift belyser Arena för Tillväxt samverkan ur flera olika vinklar. Skriften innehåller exempel som kan öka kunskapen och vara till stöd för lokal och regional utveckling. Den nya skriften presenteras på ett webbsänt seminarium den 30 januari.
Samverkan som gör skillnad - En bok om samverkan till stöd för lokal och regional utveckling