Nyheter från SKL
 
 
Information om nya regler om upphandling av vård och omsorg
 
Den 1 januari 2019 träder nya regler om upphandling under EU:s tröskelvärden av vissa så kallade sociala tjänster, såsom sjukvård och socialtjänst, i kraft.
Reglerna innebär bland annat höjda direktupphandlingsgränser
 
”Färre inhyrda ger högre kvalitet i vården”
 
Att bryta beroendet av inhyrd personal är en av nycklarna till att arbetet för högre patientsäkerhet och bättre kvalitet i vården ska lyckas, skriver SKL i en replik till Kompetensföretagen.
Utvecklingsarbetet inom hälso- och sjukvården handlar om bättre kvalitet - Debattartikel från Dagens Samhälle
 
Lika villkor och olika förutsättningar - om valfrihetssystem
 
SKL presenterar en aktuell bild av skillnader i förutsättningar mellan verksamhet som bedrivs i egen regi i förhållande till verksamhet som bedrivs av externa leverantörer. En viktig frågeställning är om skillnaderna kan, bör eller ska beaktas för att uppnå likabehandling?
Välkommen 11 mars 10.00 - 16.00 hos SKL på Hornsgatan 20 i Stockholm
 
Grundkurs i offentlig upphandling
 
En grundkurs som tar upp alla viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att utföra sitt arbete på bästa sätt.14 maj 2019 10.00 - 16 maj 2019 15.00
Välkommen 14 maj - 16 maj på Högberga Gård, Lidingö
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Smala upphandlingskrav hämmar offentliga affärer
Upphandla med funktionskrav och bidra till mer konkurrens, bättre hushållande med offentliga resurser och mer hållbara lösningar, uppmanar Fredrik Kristiansson, ansvarig för offentliga affärer, Ikea Sverige.
Upphandling med funktionskrav kan spara det offentliga Sverige skattekronor - Dagens Samhälle
 
 
Upphandlingsmyndighten lanserar ett utökat stöd för funktionskrav
Att ställa funktionskrav i sina upphandlingar är ett förhållningssätt. Genom att beskriva vad man vill uppnå istället för hur, öppnar man upp för kreativitet, utveckling och innovation. Upphandlingsmyndigheten publicerar nu nytt utökat stöd för att formulera, utvärdera och följa upp funktionskrav.
Funktionskrav formuleras med inriktning på vad som ska uppnås i stället för hur det ska uppnås - Upphandlingsmyndigheten
 
 
Nu gäller nya upphandlingsregler
Från första januari 2019 gäller nya regler för upphandling av välfärdstjänster som ger betydligt större frihet för upphandlaren. Olle Lindberg och Karolina Kjellberg, Advokatfirman Kahn Pedersen, beskriver vad du behöver känna till om de nya reglerna.
Vilka regler gäller, och när? - Inköpsrådet
 
 
Nya regler för upphandling av välfärdstjänster efter årsskiftet
Från och med den 1 januari 2019 gäller nya regler för upphandling av välfärdstjänster vars värde beräknas understiga 7,1 miljoner kronor. Det införs också en ny möjlighet att reservera upphandling av vissa välfärdstjänster till vissa organisationer.
Nya regler för upphandling av välfärdstjänster 2019 - Upphandlingsmyndigheten