Nyhetsbrev
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nya skrifter om SIP finns nu för nedladdning
 
Använd SIP - ett verktyg vid samverkan för alla över 18 år, vuxna och äldre 3.0
 
I skriften kan du, förutom att läsa om SIP utifrån lagstiftningen 2010, ta del av hur SIP ska användas vid tillämpning av lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Du kan också ta del av erfarenheter blandade med praktiska tips och exempel på SIP:ar. Ladda ner skrift här
Till dig som är förtroendevald som arbetar med frågor rörande socialtjänst och hälso- och sjukvård
 
Ny skrift om SIP och tillhörande presentation med talmanus finns nu framtaget och kan laddas ner här
Psykiatrin i siffror – även 2019
 
Insamlingen till kartläggningen 2019 pågår som bäst och omfattar siffror från 2018 i samtliga regioner. Det är den sjunde kartläggningen av barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin och rättspsykiatrin i Sverige. Den fokuserar framförallt på att presentera jämförelsetal mellan regionerna gällande den psykiatriska vården i Sverige, som till exempel antal vårdplatser, antal unika patienter och bemanning. Årets rapport kommer att presenteras på ett seminarium den 15 maj i centrala Stockholm. 

Läs mer om tidigare års kartläggningar här.
Effektiva insatser för minskad sjukfrånvaro och en hälsofrämjande arbetsplats
 
Uppdrag Psykisk Hälsa erbjuder regioner och kommuner utbildningstillfällen för att ta del av material och insikter från ett flerårigt utvecklingsarbete. Som underlag för utbildningen finns ett omfattande material som beskriver processer och metoder i arbetet för att minska sjukskrivning och stärka den hälsofrämjande arbetsplatsen.

Läs mer här
Nya funktioner i Genombrott.nu
 
Genombrott.nu är ett visuellt och lättanvänt verktyg, som gör det enklare att förändra och förbättra verksamheter. Både patienter/brukare, närstående och personal kan lämna förslag på hur verksamheten kan förbättras. Nu finns det nya funktioner i verktyget, bland annat att man som till exempel verksamhetschef kan följa förbättringsarbetet på flera arbetsplatser samtidigt. Man kan också skapa en egen enkät med eget målområde och egna förbättringsområden och chatta med andra användare samt få tips på hur de genomfört sina förbättringar. 

Läs mer om verktyget här. 
Ledningsseminarium nationellt vård- och insatsprogram schizofreni och schizofreniliknande tillstånd
 
Under våren 2019 övergår VIP schizofreni i förvaltningsfas och implementeringen av programmet ska påbörjas enligt framtagna spridningsplaner. Därför ges ett tillfälle för verksamhetschefer att lära mer om och diskutera innehållet, användbarheten och implementeringen av VIP schizofreni. Seminariet äger rum den 8 mars i Stockholm. Anmälan sker via denna länk. För mer information: louise.kimby@psykosr.se 
Handlingsplan mot missbruk och beroende bland unga
 
SKL:s styrelse har beslutat om en handlingsplan med 43 punkter för att tidigare upptäcka och bättre ta hand om unga, 13–29 år, som hamnat i missbruk. Handlingsplanen ska underlätta samarbetet mellan huvudmän. Nu fortsätter arbetet med spridning och implementering.

Läs mer om det fortsatta arbetet, erbjudande om länsdialoger och ladda ner handlingsplanen här.
Ojämlikheter i psykisk hälsa syns tidigt
 

Läs mer och ladda ner rapporten här