SKL och Sobona har tagit initiativ till samtal med de fackliga organisationerna om ett kollektivavtal som reglerar medarbetarnas anställningsvillkor och ersättningar vid en krissituation.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKL tar initiativ till avtal för krissituationer
 
SKL och Sobona har tagit initiativ till samtal med de fackliga organisationerna om ett kollektivavtal som reglerar medarbetarnas anställningsvillkor och ersättningar vid en krissituation.
− Vår ambition är att vi ska ha ett avtal på plats före sommaren 2019, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKL.
Kollektivavtal vid krissituationer
 
 
 
Vd-krönika
Mot ett hållbart samhälle   
 
 
På område efter område sätts ambitiösa politiska mål i kommuner och regioner för att bidra till en hållbar värld. Många ligger i framkant i klimatarbetet. Och det behövs. Det förändrade klimatet och konsekvenserna av det är en av våra största samhällsutmaningar.
 
 
Bra med enklare regelverk för upphandling
 
SKL är positivt till flera av Förenklingsutredningens förslag.
- Vi har under lång tid påpekat att det behövs ett enklare regelverk för upphandling, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
Utredning för enklare upphandlingsregler
 
Kommuner ger allt bättre bemötande och service
 
Åtta av tio frågor via e-post besvaras av kommunen inom en dag. Allt fler av de som ringer till kommunen upplever också ett gott bemötande i telefon. Det visar rapporten Kommunens Kvalitet i Korthet.
 
 
Mer från SKL
 
Kommuner och regioner har högre klimatambitioner
Den nya regeringen prioriterar klimatet högt. Det är viktigt och bra. Men SKL efterlyser ännu fler insatser för att den svenska klimatomställningen ska nå sin fulla potential, skriver SKL:s ordförande Lena Micko i en debattartikel.
Mer krävs för att nå klimatmålen
 
Förslag till mer jämlikt fastställande av föräldraskap
SKL är positivt till de förändringar som föreslås i utredningen om nya regler om faderskap och föräldraskap. Förslaget innebär ökad jämlikhet och en avlastning på socialtjänstens arbete.
Möjlighet att bekräfta föräldraskap elektroniskt
 
Stort intresse för Agenda 2030
Ytterligare 90 kommuner och regioner har antagits i Svenska FN-förbundets och SKL:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Projektet handlar om att arbeta med Agenda 2030 och de globala målen.
Projektet Glokala Sverige växer 
 
Gravida och nyförlösta ska bli mer delaktiga i vården
Alla kvinnor som föder barn i Sverige får vara med och utveckla vården genom att besvara en ny webbaserad enkät.
– Målet är att öka tryggheten för kvinnor i hela landet, säger Fredrik Lennartsson, avdelningschef på SKL.
Graviditetsenkät för utveckling av vården
 
Samtliga kommunstyren klara efter valet 2018 
Förra veckan blev styret i den sista kommunen klart och nu är samtliga politiska styren inrapporterade till SKL. Det blir maktskiften i 128 kommuner. 
Blocköverskridande styren ökar
 
Otydlig styrning av högskolan drabbar välfärden
Efterfrågan på välfärdstjänster ökar – liksom bristen på arbetskraft. För att bättre matcha arbetsmarknadens kompetensbehov behöver styrningen av högskolan förändras. Det skriver Annika Wallenskog, SKL:s chefsekonom, i Ekonomibloggen. 
Högskolan behöver en ny styrmodell
 
Höga ambitioner  men kan förslagen genomföras?
Framtidsvalsutredningen visar en enad syn på behovet av ett förstärkt väglednings- och arbetsmarknadsperspektiv i skolan. Utifrån bristen på studie- och yrkesvägledare är frågan dock om förslagen kan genomföras, skriver Per-Arne Andersson, SKL. 
Skolbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Ny upplaga av Politikernas ekonomibok
Boken syftar till att ge en ökad kunskap om ekonomiska begrepp, samband och förutsättningar som stöd i budgetplanering och styrning i kommunen eller regionen. SKL har skickat ut den reviderade utgåvan till samtliga ordinarie fullmäktigeledamöter. Boken finns även till försäljning via Dagens Samhälle för den som är intresserad av ytterligare exemplar.
Politikernas ekonomibok.

Kommuner får 108 miljoner kronor till grönare städer
Boverket har beviljat över 108 miljoner kronor till 43 projekt runtom i landet. Många av de beviljade åtgärderna ska också bidra till att öka städernas motståndskraft mot framtida klimatutmaningar. 
Bidrag till grönare städer 

Skolverket fastställer teknik för digitala nationella prov
Datorer eller surfplattor med tangentbord till alla elever som gör ett nationellt prov, en skärmstorlek på minst 9,6 tum och en internetuppkoppling som klarar att alla elever gör provet samtidigt. Det är några av de tekniska förutsättningar som måste vara på plats i landets skolor när digitala nationella prov införs 2022.
Tekniska förutsättningar för digitala nationella prov