Nyheter från SKL
 
 
Utmaningarna i välfärden kräver nytänkande och samverkan
 
Höstens Ekonomirapport visar dämpad tillväxt av skatteunderlaget, ökade välfärdsbehov och stora utmaningar. SKL vill ha en samsyn med staten kring hur välfärdens finansiering ska hanteras.
Ökade välfärdsbehov kräver digitalisering
 
Bra med enklare regelverk för upphandling
 
SKL har sedan EU-direktiven om offentlig upphandling lagstadgades i Sverige påtalat behovet av ett enklare regelverk. SKL ställer sig därför i remissyttrandet positiva till flera av Förenklingsutredningens förslag. SKL anser att direktupphandlingsgränsen bör höjas rejält och att möjligheterna att komplettera och förtydliga inlämnade anbud bör ökas. Det är också bra att åtgärder vidtas för att minska antaltet överprövningar.
"Överprövningar av upphandlingar kostar miljarder"
 
Samhällsekonomiska konsekvenser behöver ges större betydelse när nya regler övervägs för prövning av offentliga upphandlingar, skriver VD för SKL och VD för SKL Kommentus i en debattartikel.
Ingen tjänar på långdragen handläggning

Granskning av kostnader till följd av överprövningar
 
SKL Kommentus och SKL har granskat kostnader som uppstår till följd av överprövningar av upphandlingar. Det har skett genom ett uppdrag till P.P.A Pro Public AB, som nu har gjort en undersökning av tre stycken exempelupphandlingar med överprövningar som visas i rapporten.
Exempelupphandlingarna visar högre värden i tid och kostnader

Intern kontroll för förtroende, trygghet och utveckling
 
Skriften riktar sig till alla anställda i kommuner och regioner - särskilt de tjänstemän som har ett uppdrag att bygga och utföra den interna kontrollen. För ansvariga och politiker kan skriften ge en orientering inom området.
SKL vill med denna skrift förmedla ett synsätt på intern kontroll som kan vara vägledande i kommunal verksamhet

Köp av verksamhet 2017
 
SKL följer utvecklingen av köpt verksamhet i kommuner och landsting/regioner. Att köpa verksamhet är ett alternativ till att utföra det själv. Allt fler medborgare får kommunal service av privata utförare. basåret för uppföjningen är 2006 och tidsserien omfattar 12 år.

Denna rapport kommer att publiceras i SKL:s Webbutik 14 februari. Du kan redan nu passa på att se vilka fler publikationer i Webbutiken som kan vara intressanta för dig.
SKL:s Webbutik

Lika villkor och olika förutsättningar - om valfrihetssystem
 
Offentlig respektive privat driven verksamhet har delvis olika förutsättningar, men ska klara sitt uppdrag på de villkor som angetts i valfrihetssystemets förfrågningsunderlag. Seminariet belyser likheter och skillnader i förutsättningarna för utförarna i valfrihetssystem och diskuterar möjliga lösningar för bättre konkurrens.
Anmälan och program
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Fortsatt valfrihet i Umeå
Förslaget om att ersätta LOV med LOU inom hemtjänsten har varit en politiskt extremhet potatis i Umeå kommun. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lyckades dock inte bli av med valfrihetssystemet.
Enligt Arbetarpartiet är varken LOV eller LOU optimalt för välfärdstjänster - Inköpsrådet
 
 
Val och byte av hemtjänst upplevs som krångligt och komplicerat
Äldre som ska välja hemtjänst får inte tillräcklig information om vilka valmöjligheter som finns. Bristande kontinuitet hos personalen som ska utföra hjälpen och osäkerhet om när hjälpen kommer begränsar de äldres inflytande över vardagslivet. Det visar forskning från Göteborgs universitet.
Få äldre utnyttjade möjligheten att ändra sitt ursprungliga val - Göteborgs Universitet
 
Fortsatt granskning av digitala vårdtjänster
I en tvåårig nationell tillsyn kommer IVO att fortsätta granska aktörer och vårdgivare som bedriver digitala vårdtjänster. Granskningen inriktas på att vården ska vara säker för patienten, kunskapsbaserad och ändamålsenlig.
Risker när vårdgivaransvaret är oklart - IVO
 
Checklista kan vara ett stöd i arbetet med ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete
Nu finns det en checklista på Kunskapsguiden som kan vara ett stöd i arbetet med ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete.
All verksamhet enligt HSL, SoL och LSS ska ha ett ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete - Kunskapsguiden
 
Arbetsförmedling à la LOV väcker många frågor
Ett LOV-system som bygger på certifiering och kvalitetssäkring och som effektivt ska begränsa antalet aktörer. Det ska vara grunden för en ny arbetsförmedlingsmodell där ansvarigt statsråd värjer sig mot upphandling som begrepp.
Senast 2021 ska förändringarna vara genomförda - Upphandling 24
 
 
Privat Vårdfakta 2018
För sjunde året i rad ger Vård­företagarna ut Privat Vårdfakta – Sveriges mest omfattande faktaskrift om den privat drivna vården och omsorgen. Här hittar du den senaste statistiken om branschen, alltid med tydliga källhänvisningar.
Faktaskrift om den privat drivna vården och omsorgen - Vårdföretagarna