Den statliga detaljstyrningen av kommuner och regioner har ökat visar ny rapport.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Statens styrning ökar - utvecklingen måste vända 
 
Den statliga detaljstyrningen av kommuner och regioner har ökat, visar en ny rapport från Statskontoret. Rapporten konstaterar bland annat att det har tillkommit 33 nya riktade statsbidrag under förra året.
– Detaljstyrning och allt fler riktade statsbidrag minskar effektiviteten och möjligheten att bedriva god välfärd, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
 
 
Vd-krönika
Lyssna på kommunerna
 
 
Det är mycket på gång nu på arbetsmarknadsområdet, med utredningar och förändring av Arbetsförmedlingen. Det behövs en långsiktig plan. Regeringen behöver också lyssna på kommunernas erfarenheter. 
 
 
Mer från SKL
 
Avtalsförhandlingar för räddningstjänst i beredskap
SKL och Sobona har fastställt mål och inriktning inför förhandlingarna om ett nytt avtal för räddningstjänst i beredskap. Nuvarande avtal löper ut den 30 april 2019. 
Ny överenskommelse förhandlas under våren.
 
SKL kommenterar Arbetsmarknadsutredningen
SKL håller med Arbetsmarknadsutredningen om att det arbetsmarknadspolitiska regelverket behöver förtydligas. Men utredningens förslag saknar i flera avseenden det kommunala perspektivet.
Mer flexibilitet och fler lokala lösningar behövs
 
Överprövningar av upphandlingar kostar miljarder
Samhällsekonomiska konsekvenser behöver ges större betydelse när nya regler övervägs för prövning av offentliga upphandlingar, skriver Vesna Jovic, vd på SKL, och Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd på SKL Kommentus, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Ingen tjänar på långdragen handläggning
 
Värna lokalt självstyre och lokal demokrati
Varje kommun och region känner bäst till sina lokala förutsättningar och medborgares behov. När röster höjs om ett förstatligande undrar jag därför om man egentligen förstår vad det innebär, skriver Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
Ekonomibloggen
 
Vi behöver lyssna på alla kvinnor som föder barn
För att kunna utveckla mödrahälso- och förlossningsvården behöver alla gravida och nyblivna mammor vara delaktiga. Två regioner har nu startat arbetet med graviditetsenkäten, där kvinnor får dela med sig av sina erfarenheter och hur de upplevt vården. 
Vårdbloggen
 
Samverkan centralt för högskolans styrmodell
En förändrad styrmodell måste möta arbetsmarknadens behov av kompetens på ett bättre sätt än idag. Samverkan mellan högskolan, kommuner och regioner behöver vara i fokus, skriver Per-Arne Andersson, SKL, om den nya styr- och resursutredningen.
Skolbloggen
 
Ny information kring avtal för musikanvändning
SKL fortsätter under 2019 att förhandla med Stim om normavtal. Flera kommuner som har använt en tillfällig möjlig avtalslösning har fått nya avtalsförslag från Stim. För dessa kommuner finns nu ett exempel på svarsbrev att använda.
Avtal för kommuners och regioners musikanvändning
 
Nytt från omvärlden
 
Utredning presenterar förslag om högskolans styrmodell
Styr- och resursutredningen har haft i uppdrag att göra en samlad översyn av universitetens och högskolornas styrning och resurstilldelning. Utredningen har nu överlämnat sitt betänkande till Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning. 
En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan 

Naturvårdsverket föreslår åtgärder för bättre luft 
Fasa ut äldre dieselfordon, inför fler elfordon och minska det totala trafikarbetet. Det är några av de åtgärder som lyfts när Naturvårdsverket nu lämnar ett första förslag till nationellt luftvårdsprogram till regeringen.
Nationellt luftvårdsprogram