Nyheter från SKL
 
 
Trendbrott - Välfärd under press
 
Andelen kärnverksamhet som kommuner, landsting och regioner köper minskade under 2017 för första gången sedan mätningarna började 2006. Det visar SKL:s årliga rapport Köp av verksamhet 2017.
Framtidens välfärd kräver digitalisering
 
Digitala verktyg och automatisering ger nya möjligheter att klara de växande välfärdsbehoven och samtidigt förbättra servicen till medborgarna.
Välfärden står inför stora utmaningar
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Hållbar innovativ upphandling
Vad är hållbar upphandling? Hur genomförs en upphandling? Vad finns det för vanliga fallgropar? Välkommen till tre inspirerande halvdagar med kunskapsspridning, workshops och nätverkande hos Sustainable Innovation – hela tiden med fokus på innovativ upphandling inom bygg, bostäder och lokaler.
Tre delar av upphandling - förbereda, genomföra och följa upp
 
 
"Forskare: Nätläkare har blivit en symbolfråga"
Nätläkare har kommit att bli en symbolfråga som i grunden handlar om spänningar mellan privat och offentlig sjukvård. Men samtidigt som nätläkare ofta kritiseras i debatten ökar antalet digitala patientmöten kraftigt. Det skriver Mårten Blix, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning, på DI Debatt.
Nätläkare har blivit en symbolfråga - debattartikel från Fplus
 
 
Nu publicerar Upphandlingsmyndigheten mer information om EU:s statsstödsregler
Kommuner och landsting berörs av EU:s statsstödsregler i många sammanhang. Du som hanterar dessa frågor hittar nu mer information om regelverket på UM:s webbplats. UM svarar på frågorna kring vad som räknas som statsstöd och vad de olika statsstödskriterierna innebär.
Vägledning i statsstödsfrågor till kommuner och landsting
 
Upphandlingsreglerna – en introduktion
Den här skriften ger en introduktion till bestämmelserna i lagen om offentlig upphandling och lagen om upphandling inom försörjningssektorerna. I skriften informerar Konkurrensverket översiktligt om lagstiftningen.
Informationsmaterial om Upphandling 2019
 
Det ska vara lätt att göra rätt
Flera av de förslag till förenkling av upphandlingsreglerna som lämnas i betänkandet ”Möjligt, tillåtet och tillgängligt” är bra och bör genomföras. Det framhåller Konkurrensverket i ett yttrande till regeringen.
Det blir tydligare vilka regler som ska användas
 
 
Efterannonsering - ett sätt att öka anbud
Upphandlingar över tröskelvärdena ska efterannonseras. Huvudsyftet är att skapa insyn och transparens. Genom efterannonsering samlas information om genomförda upphandlingar. Det ger också ett bättre underlag för statistik och vidareutveckling av de offentliga affärerna. Upphandlingsmyndigheten har nu tagit fram stöd för efterannonsering.
Efterannonsering ska ske i ett särskilt formulär
 
Befolkningens värdering av digitala vårdbesök
Hur värderar befolkningen digitala vårdbesök inom primärvården? Finns det skillnader mellan hur olika grupper värderar digitala vårdbesök? Vad beror skillnaderna i sådana fall på och hur kan digitala vårdbesök utvecklas? Projektet kommer att redovisas under 2019 av Vårdanalys.
Antalet digitala vårdbesök har ökat snabbt på kort tid
 
Effektivitet och jämlikhet i konsumtion av digitala vårdbesök
Hur påverkar digitala vårdbesök samhällets kostnader? Leder besöksformen till ökad effektivitet i hälso- och sjukvården och hur påverkas vårdens jämlikhet? Projektet kommer att redovisas under slutet av 2019 eller början av 2020 av Vårdanalys.
Vårdanalys analyserar användandet av digital vård