Demokratidagen 3 april 2019
Välkommen till SKL:s Demokratidag. Demokratidagen 2019 arrangeras den 3 april på Clarion Sign Stockholm. Fördjupa dig inom olika demokratiområden och möt andra som är verksamma inom demokratifrågor i kommuner och regioner.

Här möter du till exempel kultur- och demokratiminister Amanda Lind, Elin Wihlborg professor statsvetenskap vid Linköpings universitet, Hans Abrahamsson docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog, Peter Örn ordförande regeringens demokratikommitté och andra intressanta föreläsare.
 
Utöver föreläsningar i plenum kan du välja två av fjorton olika parallella seminarier på teman som demokratiutveckling, medborgardialog, politiskt ledarskap, revison m.m.

För mer information och program
 
Nya krav på att platsen för valsedlar skärmas av för insyn
Exempel från Stockholms stad
Platsen för valsedlar måste vid all röstmottagning i Europaparlamentsvalet vara avskärmad och fri från insyn. Den exakta utformningen av avskärmningen regleras inte i vallagen eller förarbetena utan det är upp till varje kommun att utifrån lokala förutsättningar bedöma vilken typ av avskärmning som ska användas.

I handboken till Europaparlamentsvalet ger Valmyndigheten vägledning i vad
kommunerna bör tänka på vid planeringen av röstmottagningen och inköp av
avskärmningar. 

Staten ger kommunerna ekonomisk ersättning för inköp av avskärmningar samt för extra röstmottagare i vallokalerna. Senast den 15 mars ska kommunen anmäla antalet vallokaler respektive röstningslokaler till Valmyndigheten
för statsbidrag avseende avskärmning av valsedlar.
Läs mer hos Valmyndigheten
 
Omval i Falun den 7 april
 
Valmyndigheten har efter samråd med länsstyrelsen beslutat att den 7 april 2019 ska vara valdag för omval i Falun. Även om det enbart är omval till kommunfullmäktige i Falun så ska numer förtidsröstning även erbjudas i övriga 289 kommuner.

Omval går i huvudsak till som ordinarie val, men det korta tidsperspektivet för att genomföra omval gör att vissa aktiviteter har kortare tidsperioder. Detta gäller till exempel förtidsröstningen som startar tio dagar före valdagen istället för 18 dagar som gäller vid ordinarie val.

Det är enbart de partier som ställde upp i ordinarie val som är aktuella vid omvalet. Det är däremot möjligt att anmäla ytterligare kandidater utöver de som var anmälda till det ordinarie valet.

Läs mer hos Valmyndigheten
 
Skolvalet 2019
I samband med Europaparlamentsvalet har lärare och elever möjlighet att arrangera Skolval 2019 - självklart med fokus på EU. Skolval är ett sätt att undersöka demokratin och skapa engagemang för politiken.

En bra början är att ta del av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors (MUCF) tips och idéer på hur skolor kan ta Bryssel och Strasbourg till sina klassrum. Uppmuntra gärna skolor i din närhet att anmäla sig till Skolval 2019!
Läs mer om skolvalet hos MUCF
 
Kunskapsnätverk för förtroendevalda
Under 2019 startar ett nätverk som vänder sig till förtroendevalda som är intresserade av att
utveckla och systematisera användningen av medborgardialog och samverkan med civilsamhället. Nätverket är ett kunskapsnätverk och pågår fram till 2022.

Inom ramen för nätverket får du ta del av forskning inom området, goda internationella och nationella exempel samt får möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra. Du anmäler dig till nätverket senast 15 april 2019.
Läs mer om nätverket
 
Lyssna på podden om politiskt ledarskap
Gör som över 2 800 lyssnare har gjort hittills och lyssna på SKL:s poddar om politiskt ledarskap. Toppolitiker och forskare samtalar om glädjen och utmaningar i uppdraget att styra och leda en kommun eller region och att stärka demokratin. 

Det är tio avsnitt som handlar om; makten som toppolitiker, uppdrag demokrati, politiskt ledarskap och tillit, sociala medier och Almedalen, att vara toppolitiker och kvinna, om valet och glädjen i att göra skillnad, framtidens välfärd, förtroende och legitimitet, att samarbeta överblockgränserna samt att styra och leda tillsammans.
 
Finns där poddar finns eller på skl.se/politisktledarskap
Till poddarna
 
Lärdomar från valet 2018 och nyheter inför EP-valet 2019
 
SKL bjuder in valnämnder och valsamordnare till seminarieserien Ett säkert val – lärdomar och nyheter. Konferensen hålls vid fyra tillfällen i Stockholm, Göteborg och Malmö i mars.

Under seminariedagen diskuteras frågeställningar som: Vilka lärdomar tar vi med oss från valet 2018? Vad innebär förändringarna i vallagen inför valet till Europavalsparlamentet 2019? Hur kan kravet på avskärmning av valsedlar hanteras så att valhemligheten säkras? Hur kan utbildningen inför valet förbättras? Hur kan valnämnder arbeta för ett högt och jämnt valdeltagande?

Förutom inspel från SKL, Valmyndigheten och goda kommunexempel bjuder dagen framför allt på möjligheter till idé- och erfarenhetsutbyte för er som arbetar och ansvarar för valets genomförande.
Mer information och anmälan
 
Fullmäktiges presidieutbildning via webb
Mandatperiodens första presidekonferens för fullmäktige berörde ämnen som kommunalrätt och fullmäktiges arbete samt hot och hat mot förtroendevalda? Sitter du i fullmäktiges presidium, men missade konferensen finns nu en möjlighet att se en av konferenserna i efterhand.

Anmäl dig via följande länk och se seminariet på egen hand eller tillsammans med ditt presidium.
Anmälan
 
Stöd och utbildning för nyvalda politiker
 
I samband med valet kommer SKL att lansera en portal med stödmaterial och utbildningar, för  nyvalda eller omvalda förtroendevalda, inom olika områden som rör det politiska uppdrag. Även den som är utbildningsansvarig i kommun, landsting eller region kan ta del av materialet för sin utbildningsplanering för kommande mandatperiod.

Materialet som presenteras i denna ingång är på grundläggande basnivå innehåller bland annat:
  • kostnadsfria webbutbildningar och kunskapsfilmer
  • erbjudande om grundutbildningar
  • publikationer och annat material att ladda ned eller beställa