Bra förslag i skogsbrandsutredningen
 
Utredningen om sommarens skogsbränder har presenterat sitt slutbetänkande. SKL delar i stort bilden av hur bränderna hanterades och förslagen om hur räddningsinsatserna kan förbättras.
– Det är angeläget att kommun och stat nu hjälps åt med att hantera dessa frågor för att höja samhällets beredskap inför framtida liknande händelser, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
 
Vd-krönika
Vår viktigaste samhällsfråga
 
 
I en färsk enkät från Vårdförbundet med 1 300 svarande vårdchefer framgår att den absolut största utmaningen är kompetensförsörjningen. Jag kan bara instämma. Att klara kompetensförsörjningen i välfärden är kanske Sveriges enskilt viktigaste samhällsfråga de kommande åren.
 
 
Mer från SKL
 
Framtidens välfärd kräver digitalisering
Digitala verktyg och automatisering ger nya möjligheter att klara de växande välfärdsbehoven och samtidigt förbättra servicen till medborgarna. Detta lyfts av Välfärdsrådet, som består av SKL och de fackliga organisationerna, i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Välfärdsrådets förslag för digitalisering
 
Så ser folkhälsan ut i Sverige
Hälsan i befolkningen är fortsatt god men det finns stora skillnader i olika delar av landet. Folkhälsomyndigheten och SKL:s rapport som visar jämförelser av folkhälsan kan användas som ett verktyg för kommuner och regioner i deras folkhälsoarbete. 
Öppna jämförelser folkhälsa 2019
 
Medborgarna känner ansvar för sin krisberedskap
Hur offentliga aktörer bedömer medborgarnas ansvarskänsla och förmåga vid en samhällskris och hur individen själv ser på sitt eget ansvar och förmåga skiljer sig. Det visar en studie som ingår i en ny rapport från SKL och MSB. 
Öppna jämförelser trygghet och säkerhet
 
SKL partner i nytt nationellt AI-samarbete
Samarbetsprojektet AI innovation of Sweden samlar näringsliv, akademi och offentlig sektor för att ta fram framtidens AI-lösningar. SKL ska under året arbeta för att kommuner och regioner ska kunna dra nytta av projektet.
SKL går in i samarbete kring artificiell intelligens
 
Lindriga skador i vården minskar
Lindriga skador i slutenvården minskar, visar den senaste journalgranskningsrapporten från SKL. Det gäller exempelvis mindre allvarliga vårdrelaterade infektioner, trycksår, hudskador eller ytliga kärlskador.
SKL:s journalgranskningsrapport
 
Folkhälsoarbetet är en investering för välfärden
Samtidigt som folkhälsan är god och vi på många sätt tycks må bättre så är de socioekonomiska skillnaderna fortfarande stora. Det skriver SKL:s avdelningschef Fredrik Lennartsson om rapporten Öppna jämförelser folkhälsa.
Vårdbloggen
 
Välfärdens digitalisering kräver ett gott ledarskap
Medborgarnas behov av och krav på välfärd ökar för varje år. Det gör digitalisering nödvändig, då personaltätheten inte kommer att kunna öka i takt med demografins utveckling. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog i Ekonomibloggen. 
Smartare välfärd behövs
 
Arbetskraftsbrist kräver nya sätt att jobba
Runt 55 000 personer med rätt utbildning inom välfärdsyrken kommer att saknas på fem års sikt, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen. Enbart nyrekrytering kommer inte att räcka till, skriver SKL:s avdelningschef Agneta Jöhnk i Arbetsgivarbloggen. 
Många åtgärder krävs
 
Kultur- och demokratiministern på Demokratidagen 
Den 3 april arrangerarar SKL Demokratidagen som är en mötesplats för alla med intresse och ansvar för demokratifrågor och medborgardialog. Deltar gör bland annat kultur- och demokratiminister Amanda Lind. 
Anmälan öppen till Demokratidagen 2019
 
Nytt från omvärlden
 
Inköp från läkemedelssektorn påverkar klimatet
Regionernas inköp av läkemedel påverkar både miljön och klimatet, visar en miljöanalys från Upphandlingsmyndigheten. Analysen baserar sig på vad landsting och regioner har betalat ut till olika leverantörer under år 2016.
Upphandlingsmyndighetens miljöanalys 

Arbetsförmedlingen ger prognos fem år framåt
Arbetsförmedlingen har presenterat en ny prognos för arbetsmarknadens utveckling inom 200 yrken. En majoritet av det förväntade underskottet på arbetskraft finns inom hälso- och sjukvård samt inom olika pedagogiska yrken. 
Arbetsförmedlingens rapport - Var finns jobben?