Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om nya rapporter, pågående FoU-projekt, kommande konferens och kurs, nya ramavtal samt några axplock från omvärlden.
 
 
Ny skrifter och rapporter
 
Framgångsrik kompetensförsörjning
 
 
Många offentliga fastighetsorganisationer står inför stora utmaningar med att attrahera, hitta och behålla rätt kompetens, både nu och i framtiden. Företag och organisationer behöver identifiera och besluta vilka kompetenser som är viktiga för att uppnå verksamhetens mål. Kompetensförsörjning och kompetensöverföring behöver även lyftas till en strategisk nivå och kopplas till verksamhetens vision, värderingar och mål.

Det och mer kan du läsa om i denna rapport vars syfte är att visa på vilka framgångsfaktorer som organisationer lyft fram för ett lyckat arbete med kompetensförsörjning.

Läs eller ladda ner rapporten i SKL:s webbutik
God innemiljö
 
Nu finns två skrifter rörande inomhusmiljöfrågor. Syftet med skrifterna är att förenkla dialogerna mellan rektorer, lärare, elever och föräldrar och fastighetsorganisationen vid problem med inomhusmiljön i skolan. Inom serien finns även en rapport som beskriver hur samhällsdebatten sett ut och utvecklats inom området sedan 1970-talet.
 
God innemiljö
Inomhusmiljöproblem är ofta ospecifika och inte självklart kopplade till en viss orsak. Ibland är det lätt att finna orsaken, t.ex. byggnadstekniska brister eller dålig städning av lokalerna, medan det i andra fall kan vara omöjligt.

Denna skrift tar upptar upp olika faktorer som påverkar inomhusmiljön samt ger förslag på åtgärder. Studier utförda 2012 vid Umeå universitet visar att personer är olika känsliga för de faktorer som kan ge besvär. Symptom och upplevelser av brister i miljön varierar därför mellan olika individer.

Syftet med skriften är att förenkla dialogerna mellan rektorer, lärare, elever och föräldrar och fastighets-organisationen vid problem med inomhusmiljön i skolan.

Läs eller ladda ner rapporten i SKL:s webbutik
 
Lagar och regler
I denna broschyr kan du läsa allmänt om lagar och regler samt få för­djupad information om vad som styr hanteringen av innemiljöfrågor och problem i skolan. Kraven utgår från regelverk kring arbetsmiljö respektive miljö- och hälsoskydd och broschyren följer den uppdelningen.

Läs eller ladda ner rapporten i SKL:s webbutik
Samhällsdebatt och kunskapsutveckling
Inomhusproblem i byggnader har diskuterats sedan 1970-talet då de första rapporterna om besvär kom. Den här rapporten ger en tillbakablick på hur debatten sett ut och var vi står idag.

Läs eller ladda ner rapporten i SKL:s webbutik
 
 
Pågående FoU-projekt
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och landstingens fastigheter.
 
Förstudie inför ett nationellt centrum för lärandemiljöer
 
SKL genomför en förstudie om ett nationellt centrum för lärandemiljöer under våren och sommaren 2019.

Det saknas idag ett nationellt centrum för samverkan mellan myndigheter, kommunala och privata huvudmän, leverantörer och forskare gällande utveckling av fysiska lärandemiljöer för förskolor och skolor. Vi ser gärna ett utvidgat samarbete kring lärandemiljöer även med högskolor och universitet.

SKL konstaterar i Ekonomirapporten maj 2018 att kommunerna behöver bygga 350 nya skolor och 750 nya förskolor under perioden 2018-2021. Flertalet kommuner är mitt upp i en byggboom med planering och byggande av nya förskolor och skolor.

I de båda publikationerna Skollokalernas betydelse för lärande (SKL 2018) och Förskolans fysiska miljö (SKL 2018) konstaterar författaren Suzanne de Laval och SKL bl.a. att det finns en del svensk och internationell forskning om kopplingen mellan den pedagogiska verksamheten och lärandemiljöer, men inte tillräckligt.

Nu är ett unikt tillfälle att bygga rätt och kunskapsbaserat.

Utöver Boverkets uppdrag att ta fram en vägledning för förskolans och skolans fysiska miljöer, behövs en tvärvetenskaplig samverkan och gemensamt kunskapsbyggande med tydlig koppling mellan utveckling av verksamhet och fysiska miljöer.

Kontakt för mer information: Lars Benon, lars.benon@skl.se, projektledare för förstudien.

Inom fastighetsgruppen arbetar Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se, med förstudien och frågor som rör utformning av lärandemiljöer.
 
 
Arrangemang och utbildning
 
Du har väl inte missat att anmäla dig till årets nätverksträff – Branschdagarna 2019 i Stockholm 10-11 april
 
Sveriges Kommuner och Landsting anordnar genom FoU-fonden för kommunernas fastighetsfrågor årligen en exklusiv mötesplats för er som arbetar strategiskt med fastighetsfrågor inom kommunal verksamhet, inklusive fastighetsbolag.

2019 års konferens består av gemensamma föreläsningar och parallella spår, med spännande presentationer samt paneldiskussioner. I år kommer vi även att ägna tid åt att tillsammans diskutera och påverka FoU-verksamhetens framtida inriktning.

Kostnaden för deltagande är endast 6 000 kronor exklusive moms. Förutom 2 dagars konferensprogram ingår även måltider inklusive hotellrum för en natt på Clarion Hotel Sign.

Här hittar du konferensprogrammet och anmälningsformulär. Observera att programmet har uppdaterats den 14 februari!

Inom fastighetsgruppen ansvarar Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, för Branschdagarna 2019.
 
 
Mer information från SKL
 
Utbildning – entreprenadupphandlare
 
AffärsConcept håller 8-dagarsutbildning om entreprenadupphandling under 2019. Det är den enda utbildningen i sitt slag och som förhoppningsvis kan minska bristen på upphandlare inom entreprenadsidan.
 
 
Inspiration från medlemmar
 
Skriften ”Löpa linan ut” – implementering av barnkonventionen
 
Barnkonventionen blir svensk lag den 1 januari 2020. Region Gävleborg, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Gotland har tagit fram en skrift som stöd för implementering av barnkonventionen i praktiken. Skriften beskriver en strategisk modell för hur organisationer kan arbeta med barnets rättigheter. Visserligen är skriftens primära målgrupp bibliotekschefer, men modellen fungerar som stöd oavsett vilken organisation eller verksamhet som ska arbeta enligt barnkonventionen.

Mer information på Region Gävleborgs webbsida där skriften kan laddas ner i digitalt format

Med anledning av att Barnkonventionen blir svensk lag år 2020 har SKL tagit fram ett stödmaterial för att öka kunskapen om barnets rättigheter. Materialet tar upp nio olika teman, till exempel varför offentlig verksamhet ska arbeta med barnets rättigheter, vilka rättigheter barn har och hur Sverige arbetar med att implementera rättigheterna på olika nivåer. Materialet består av filmer med tillhörande diskussionsfrågor, presentationer och förslag på litteratur för den som vill fördjupa sig. I filmerna samtalar Karin Lindström, SKL, med Elizabeth Englundh, SKL.

Läs mer om hur SKL arbetar för att stödja medlemmarna kring arbete med barnets rättigheter
 
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Ny digital handbok och webbseminarium om energideklarationer
 
Den 1 januari 2019 ändrades reglerna för energideklarationer och Boverket har tagit fram en ny digital handbok om energideklarationer. Du hittar handboken här.

Boverket sände även ett webbseminarium om reglerna för energiprestanda och energideklarationer den 14 februari. Du kan se seminariet här.
 
Boverket arrangerar konferensen ”Får barnen plats i framtidens städer?
 
Konferensen äger rum i Stockholm den 20 mars 2019.

Får barnen plats i framtidens städer är en nationell konferens om hur vi planerar och bygger stadsmiljöer för barn med fokus på konsekvenser och möjligheter. Den tar avstamp i historiska perspektiv, ny forskning, samhällsekonomiska aspekter och politik.

Mer information och anmälan på Boverkets webbplats
 
 
SKL:s webbutik
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se