För dig som arbetar med järnvägens signalsystem erbjuder Trafikverksskolan ett flertal kurser.

De kurser som genomförs i Ängelholm ger deltagarna möjlighet till en mycket verklighetstrogen och praktisk träning i Trafikverksskolans unika övningsanläggningar.

Här kan du läsa mer om några av de kurser som vänder sig till dig som är tekniker eller ingenjör inom signlateknik.
Ställverk 85, del 2
 
Kursen "Ställverk 85, underhåll och felavhjälponing del 2" riktar sig primärt till dig som ska arbeta som specialist / tekniker på ställverk 85. 

Under kursen får du ta del av ämnen som förreglingsdatorernas uppbyggnad, felanalys i ställverksdatorn APN 586, transmissionsslingor, manöversystemet man 900 och mycket annat.

På kurstillfället som äger rum den 1-12 april i Ängleholm finns en ledig plats.

Klicka här för att läsa om kursen och göra en anmälan
Kurskod: BS85UF2
Signaltekniska principer & grunder
 
Under kursen "Signaltekniska principer & grunder" går vi igenom vilka grunder som de signaltekniska anläggningarna är uppbyggda på och vilka regler som styr säkerhetsstyrning inom svensk järnvägsdrift.

Kursen vänder sig till dig som ska arbeta med underhåll och driftsättning av signalsäkerhetsanläggningar.

Nästa kurstillfälle genomförs i Ängelholm mellan den 6-12 maj och här finns i dag två lediga platser.

Klicka här för att läsa om kursen och göra en anmälan
Kurskod: BSGS
Slutbesiktning
 
Under kursen "Slutbesiktning av signalsäkerhetsanläggningar" får du lära dig mer om vilka föreskrifter som styr utformningen av signalsäkerhetsanläggningarnas utförande så att du ska kunna planera, tillämpa och dokumentera en ibruktagningsbesiktning.

Kursen omfattar praktiska övningar där du kommer att vara medhjälpare vid de olika besiktningsmomenten i såväl reläbaserade som datorbaserade anläggningar.

10-14 juni i Ängelholm

Klicka här för att läsa om kursen och göra en amälan
Kurskod: BSIÖSB
ATC
 
För dig som arbetar med installation, underhåll och felavhjälpning av ATC-system erbjuder Trafikverksskolan kursen "ATC, seriell markutrustning".

Genom flera praktiska övningar kommer du att lära dig, utifrån gällande krav, att programmera, testa och kontrollera kodare.

För att tillgodogöra dig kursen så behöver du har gått kursen "ATC, fordons- och banutrustning samt systemfunktioner" (BSATC).

Kursen genomförs i Ängelholm den 10-11 juni.

Klicka här för att läsa om kursen och göra en anmälan
Kurskod:
BSATCM
Projektering av ATC
 
Är du projektör av signalanläggningar så kan kursen "Projektering av ATC" vara något för dig.

Förutom genomgång av teoretiska moment får du även öva dig på att projektera ATC för signaler, hastighets- och orienteringstavlor, vägskyddsanläggningar och mycket mer.

Kursen genomförs i Ängelholm med start den 23 september och avslutas 4 oktober.

Klicka här för att läsa om kursen och göra en anmälan
Kurskod: BSATCPR
Linjeblockering
 
Kursen "Linjeblockering" ger dig kunskap och förståelse för signaltekniska kretsscheman så att du ska kunna arbeta med underhåll och felavhjälpning. Du får även orientering om de väsentliga nyheter och förändringar som införts i signalsäkerhetsanläggningar i samband med snabbtågsutbyggnaden.

För att tillgodogöra dig kursen behöver du ha genomfört utbildningarna "Grundutbildning 1 & 2 för signaltekniker" (BSG1, BSG2).

Kursen är teoretisk men varvar flera tillämpade övningar i mindre grupper. De realistiska övningarna genomförs på Trafikverksskolans modellbana.

Det finns lediga platser den 30 september-11 oktober i Ängelholm.

Klicka här för att läsa om kursen och göra en anmälan
Kurskod: BSLIB
ERTMS/ETCS i Sverige grund
 
För dig som vill veta mer om European Rail Traffic Management System (ERTMS) och European Train Control System (ETCS) erbjuder Trafikverkskolan kursen ”ERTMS/ETCS i Sverige grund”. Du får under en dag lära dig mer om ERTMS och ETCS och hur dessa system fungerar i Sverige. Du kommer också att få information om projekt som pågår i Sverige.

Kurstillfälle:
16 oktober i Stockholm

Klicka här för att läsa om kursen och anmälan
Kurskod: BSERTMSG
ERTMS Projektering
 
Har du kunskap om projektering av vårt traditionella signalsystem och vill kunna mer om ERTMS? Då är kursen ”ERTMS projektering” någonting för dig. Kursen som är på tre dagar varvar teori med praktiska övningsuppgifter.

Kursen innehållet bland annat:
  • ETCS, övergripande nivåer och funktioner
  • TRV-SRS upplägg på funktionsprodukt, kravspecifikationer, funktioner och begrepp
  • ETCS language kunna förstå TDOK där paketnummer står, ta reda på vilken information som finns i paket och variabler
  • Signaleringsprinciper (TDOK) med uppdatering samt nya delar i regelverket
  • Tekniska funktionskrav med förståelse för hur en anläggning beställs/kravställs samt genomgång av TF för en ERTMS bana
  • Datainnehåll/systemuppbyggnad BT nivå 2 samt Ansaldo nivå 2
För att kunna tillgodogöra dig kursens innehåll rekommenderar vi att du har kunskap motsvarande Trafikverksskolans kurser i Signalteknik för ingenjörer del 1-3 samt god kännedom om vad ERTMS/ETCS är.

Kurstillfälle:
11-13 juni i Stockholm

Klicka här för att läsa om kursen och anmälan
Kurskod: BSERTMS-PR
Repetition ERTMS Projektering
 
Kursen "Repetition ERTMS Projektering" riktar sig till dig som tidigare gått ”ERTMS Projektering”. Sedan denna kurs senast erbjöds har ny ETCS baseline 3 tillkommit samt att Trafikverket har uppdaterat system och de regelverk som är baserat på erfarenheter från pilotanläggningarna.

Repetitionskursen går igenom de förändringar som skett av Signaleringsprinciper (TDOK), TrV-SRS och ETCS sedan 2013.

Under kursen som är på två dagar genomförs ett antal praktiska övningsuppgifter där den senaste styrande dokumentationen appliceras.

Kurstillfälle:
4-5 juni i Ängelholm

Klicka här för att läsa om kursen och anmälan
Kurskod: BSERTMS-PR REP
Just nu pågår uppdateringen av Trafikverksskolans kontaktregister enligt de nya dataskyddsbestämmelserna. Då vi inte är helt färdiga kan det innebära att du får mail som du avbeställt. Vi ber om överseende för det, alla ändringar kommer att genomföras.
Vill du ändra dina utskick från skolan så kan du göra det här. Du kan när som helst avregistrera dig från utskicken. Läs mer om vår behandling av personuppgifter.