Regeringen bör tänka till inför nästa assistansutredning
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Blogg: Åsa Furén-Thulin
 
Regeringen bör tänka till inför nästa assistansutredning
 
Då var det dags att slänga förslagen om personlig assistans i papperskorgen – igen. Om den nya utredningen ska lyckas, måste den lyssna på kommunerna och brukarrörelsen.
 
Stöd att motverka missbruk bland unga
 
I december beslutade SKL om en handlingsplan för att motverka missbruk och beroende i åldrarna 13-29 år. Till handlingsplanen finns ytterligare stöd för dig som vill utveckla arbetet mot missbruk och beroende bland unga.
Länsdialoger
 
Under 2019 erbjuder SKL länsdialoger där politiker, tjänstemän och andra aktörer i ditt län/region kan få stöd att komma igång med ett samordnat förändringsarbete. Vid dialogen besöker SKL ditt län/region för en gemensam workshop eller ett seminarium.
Länsdialoger
Kunskapsunderlag
 
Till handlingsplanen finns två fördjupande rapporter: En med lärande exempel utifrån handlingsplanens beslutsdel, en om hur nya psykoaktiva substanser (nätdroger) produceras, distribueras och används, samt förslag till åtgärder.
 
Mer från SKL
 
 
SKL positiv till förslag i LSS-utredningen
 
10 januari överlämnades slutbetänkandet "Översyn av LSS och assistansersättningen". SKL är positiv till förslaget att staten ska vara ensam huvudman för personlig assistans, men anser att de också bör ta kostnadsansvaret. 
SKL välkomnar utredningen
 
Nytt material om SIP för äldre
 
Hösten 2018 gjorde SKL en särskild satsning för att ta fram stödmaterial om samordnad individuell plan (SIP) för äldre. Materialet kan användas för att utbilda eller informera om SIP och är anpassat för äldre, anhöriga, personal, chefer och förtroendevalda.
SIP för äldre
 
Brukarundersökningar i Kolada
 
Resultaten för 2018 års brukarundersökningar inom individ- och familjeomsorg, funktionsnedsättning och ensamkommande barns boendesituation är nu publicerade i Kolada. Undersökningarna görs av SKL i samarbete med kommuner. En sammanfattning finns på skl.se.
 
Stödmaterial om barnets rättigheter
 
SKL tagit fram ett stödmaterial med anledning av att Barnkonventionen blir svensk lag 2020. Materialet består av filmer med tillhörande diskussionsfrågor och presentationer som du kan använda för att öka kunskapen om barnets rättigheter, vad konventionen innebär för offentlig verksamhet och hur rättigheterna kan implementeras, med mera.
Lärande samtal om barnets rättigheter
 
Förslag om regler för fastställande av föräldraskap
 
Utredningen "Nya regler om faderskap och föräldraskap" föreslår att faderskap och föräldraskap ska kunna bekräftas elektroniskt. Förslaget gör det enklare för nyblivna föräldrar och avlastar socialtjänstens arbete.
SKL positiv till förslaget
 
Kurser & konferenser
 
Att leda med tillit i socialtjänsten
 
28 februari bjuder SKL in till en heldag om vad Tillitsdelegationens förslag betyder för socialtjänstens framtida ledning, styrning och organisering. Tillitsdelegationen medverkar och vi får ta del av goda exempel från kommuner.
 
 
Massor av kunskap online
 
Många av SKL:s mest populära kurser finns nu tillgängliga online – speciellt framtagna för dig som arbetar i socialtjänsten.

Risk- och skyddsfaktorer i handläggningsprocessen barn och unga

Roboten i det sociala arbetet, hot eller möjlighet?
 
Nytt från omvärlden
 
Utvecklingsmedel för arbete med våld i nära relationer
Fram till den 1 juni kan kommuner söka statsbidrag för utveckling av arbetet mot våld i nära relationer. Medlen fördelas av Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen utvecklingsmedel

Bostad först – väg ur hemlöshet
Stadsmissionen och Lunds universitet ger kostnadsfria kurser i ”Bostad först”, en modell för att ge människor i hemlöshet bostad och stödinsatser. Kurserna hålls vid fler tillfällen i landet.
Bostad först

Räkna på digitaliseringen
Post- och telestyrelsen har tagit fram Digitaliseringssnurran – ett verktyg för att räkna på lönsamheten i att investera i digitala tjänster. Med verktyget kan du bland annat göra beräkningar för digitalisering inom hemtjänst och ekonomiskt bistånd.
Digitaliseringssnurran
 
Webbsändningar
 
Live den 26:e februari
 
10.00–11.00 Sociala barn- och ungdomsvården
13.00–14.00 Agenda för integration
15.30–16.30 Vård- och omsorgsnytt

Titta live eller i efterhand

Vill du medverka eller få information med länk innan sändningen? Kontakta karin.falck@skl.se