Avtalsförhandlingar för räddningstjänst i beredskap
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Avtalsförhandlingar för räddningstjänst i beredskap
 
SKL och Sobona har fastställt mål och inriktning inför förhandlingarna om ett nytt avtal för räddningstjänst i beredskap. Det nuvarande avtalet för räddningstjänst i beredskap, RiB 17, löper ut den 30 april 2019.

− Kommunerna och räddningstjänsterna ska kunna arbeta långsiktigt och strategiskt med att planera och utveckla verksamheten, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKL.

Avtalsförhandlingar för räddningstjänst i beredskap
 
 
Arbetsgivarforum
 
En majoritet i Riksdagen föreslår att år 2026 ska tidigaste åldern för uttag av allmän pension höjas till 64 år samt att LAS-åldern höjs till 69 år. De stora och snart stundande förändringarna innebär arbetsgivarutmaningar, men också möjligheter. Hur får vi fler att förlänga sitt arbetsliv? Vad kan vi göra inom pensions- och försäkringsområdet?

Under ett seminarium på Arbetsgivarforum ger Britta Burreau, verkställande direktör för KPA, och Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten sina perspektiv på betydelsen av höjda åldersgränser.


Program Arbetsgivarforum 2019
Karensavdrag ersätter karensdag
 
1 januari 2019 infördes ett karensavdrag istället för en karensdag. Syftet med ändringen är att självrisken vid sjukdom ska bli mer förutsägbar för arbetstagaren och ge rättvisare förutsättningar arbetstagare emellan.

Se filmen där Alexandra Wåhlstedt, förhandlare Sobona, och Carina Rajala, förhandlare SKL, förklarar de ändringar som införts i kollektivavtalen. Filmen vänder sig främst till medarbetare inom HR och lön men är tillgänglig för alla intresserade.

Karensavdrag
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
Delat ansvar ökar jämställdheten
Dagens Eko rapporterade att mammor tar ut fler obetalda dagar än vad papporna, vilket gör att uttaget av föräldraledighet är mindre jämställt än vad Försäkringskassans statistik visar.

Som Sveriges största arbetsgivare ser SKL det som en självklarhet att kvinnor och män ska ha lika stora möjligheter att utvecklas i sitt yrkesliv. Därför måste alla skillnader i såväl arbetsliv som privatliv som beror på kön försvinna, skriver Niclas Lindahl i ett nytt inlägg på Arbetsgivarbloggen.
 
 
Notiser
 
Konferens om breddad rekrytering i praktiken
Välfärden behöver anställa många nya medarbetare. Men samtidigt som behovet av arbetskraft är stor, står många människor utanför arbetsmarknaden. Hur ändrar vi på detta?

Välkommen till en konferens om att möta rekryteringsutmaningen i välfärden på nya sätt! Konferensen anordnas 2 april i Örebro.

Anmäl mig till konferensen
 
Konferens om sexuella trakasserier
SKL, Sobona , Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen anordnar två konferenser om sexuella trakasserier, trakasserier och aktiva åtgärder.

Under konferenserna diskuteras bland annat vilket ledarskap som behövs för att förebygga sexuella trakasserier.

Två halvdagskonferenser anordnas 1 april
 
Cirkulär om kombinationsanställningar
Flera av landets räddningstjänster har under senare år upplevt svårigheter att rekrytera och behålla beredskapsbrandmän, särskilt i glesbygdskommunerna.

Detta cirkulär belyser bland annat möjligheten att inrätta kombinationsanställningar.

Cirkulär 19:04
 
Konferens om kompetensförsörjning inom skolan
SKL, Sobona, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund bjuder in till en partsgemensam konferens med syfte att stödja det lokala arbetet med strategisk kompetensförsörjning.

Samma konferensupplägg genomförs vid tre olika tillfällen på olika platser i landet.