Fler förtroendevalda behöver anmäla hot och hat 
 
Hot och hat mot förtroendevalda har ökat, men endast var femte utsatt anmäler. För att få fler att polisanmäla lyfter en ny skrift fram fall som har lett till fällande domar.

– Att vara utsatt är tufft och händelser bör alltid anmälas, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.
 
Svagare tillväxt i skatteunderlaget i SKL:s prognos
 
Arbetsmarknaden är fortsatt stark. SKL bedömer dock att konjunkturen kommer att mattas av och att tillväxten av skatteunderlaget kommer att bromsa in under året. 
– Framtidstron bland såväl hushåll som företag har försvagats markant på sistone. Det stödjer vår bedömning att konjunkturen kommer att fortsätta mattas av, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
 
Vd-krönika
Hot aldrig den enskildes problem 
 
 
Dödshot via sociala kanaler. En död fågel på en ytterdörr med budskapet ”åk hem”. Förföljare. Hoten mot våra förtroendevalda kommer i många former. SKL utbildar och stöttar. Den utsatta ska aldrig behöva stå ensam. 
 
 
Mer från SKL
 
Trendbrott i andelen köp av privat verksamhet
Andelen kärnverksamhet som kommuner och regioner köper minskade under 2017 för första gången sedan mätningarna började. Det inkluderar bland annat köp av vård, skola, omsorg samt åtagande för flyktingmottagande.
SKL:s årliga rapport om köp av verksamhet
 
Vårdens tillgänglighet löser vi bäst lokalt
Förväntningarna på den svenska hälso- och sjukvården ökar. Men lösningen på vårdens tillgänglighet handlar inte om att flytta över ansvaret för vården till staten. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKL, i en debattreplik i DN.
Utmaningarna handlar inte om huvudmannaskapet
 
Omval till kommunfullmäktige i Falun
Den 7 april ska omval hållas i Falun. Det har Valmyndigheten i samråd med länsstyrelsen beslutat. Även om det enbart är omval till kommunfullmäktige i Falun så ska förtidsröstning också erbjudas i övriga 289 kommuner. 
Alla kommuner ska erbjuda förtidsröstning
 
Uppdrag fullföljd utbildning
SKL erbjuder ett utvecklingsprogram med fokus på att förebygga studieavbrott och öka andelen fullföljda gymnasiestudier. Programmet riktas till huvudmän och deras verksamheter för att stötta lokal och regional utveckling. 
SKL satsar långsiktigt tillsammans med medlemmarna
 
Nytt stödmaterial om barnets rättigheter 
Barnkonventionen blir svensk lag 2020. För att öka kunskapen om barnets rättigheter har SKL tagit fram ett stödmaterial för den som vill fördjupa sig. Materialet hjälper till att reda ut begreppen och ger kunskap om barnets rättigheter i barnkonventionen.
Lärande samtal om barnets rättigheter
 
Välfärdsutmaningarna på bästa sändningstid
SVT:s Svenska Nyheter lyfte i fredags demografins utmaningar och konsekvenser för välfärden. Dagen därpå togs kompetensbristen i transportsektorn upp i Ekots lördagsintervju. Det är frågor som SKL driver stenhårt, skriver Annika Wallenskog, SKL.
Ekonomibloggen
 
En skola i en digital värld – ett uppdrag på egna ben
SKL har det senaste året haft en bred dialog om skolans digitalisering och kan konstatera en sak: Skolans digitalisering är en fråga som engagerar! Och vi ser att det fortsatt finns en hel del kvar att göra, skriver Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.
Skolbloggen
 
Regeringen bör tänka till inför nästa utredning
Då var det dags att slänga förslagen om personlig assistans i papperskorgen – igen. Om den nya assistansutredningen ska lyckas, måste den lyssna på kommunerna och brukarrörelsen. Det skriver Åsa Furén-Thulin, sektionschef på SKL.
Socialtjänstbloggen
 
Delat ansvar ökar jämställdheten
Uttaget av föräldraledighet är mindre jämställt än vad Försäkringskassans statistik visar, enligt Ekot. För ökad jämställdhet behöver kvinnor och män dela på föräldraledigheten och fler kvinnor arbeta heltid, skriver SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl.
Arbetsgivarbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Valmyndigheten ser behov av förändringar efter valet 2018 
Valmyndighetens samlade erfarenhet är att valet 2018 har genomförts på ett korrekt, effektivt och rättssäkert sätt. Samtidigt är delar av det svenska valsystemet i stort behov av förändring, bland annat när det gäller valsedelssystemet och utlandsröstningen. 
Valmyndighetens erfarenhetsrapport från valet 2018

Tydligare villkor för kommuners habiliteringsersättning
Regeringen förtydligar nu villkoren gällande stimulansbidrag för habiliteringsersättning genom en ändring i Socialstyrelsens regleringsbrev. Syftet är att de statliga medlen ska nyttjas i högre grad, och komma fler människor till del.
Förtydligande om stimulansbidrag för habiliteringsersättning

Ny prognos från Migrationsverket om antalet asylsökande
Den politiska överenskommelsen om att förlänga den tillfälliga lagen leder till minskad osäkerhet kring antalet asylsökande. Det skriver Migrationsverket i sin februariprognos. Det beräknade antalet asylsökande för 2019 och 2020 minskar jämfört med den förra prognosen. 
Migrationsverkets februariprognos