Fler blocköverskridande styren än någonsin
 
Valet 2018 blev det val som ledde till flest antal blocköverskridande styren och minoritetsstyren. Det blev också valet med många maktskiften. SKL har nu sammanställt viktiga fakta om 2018 års kommun- och landstingsval i skriften 310 val. 
 
Vd-krönika
En ohållbar situation
 
 
Det har nu gått två månader av 2019 och fortfarande väntar regioner och kommuner på flera miljarder kronor i tidigare utlovade satsningar. En ohållbar situation.
 
 
Mer från SKL
 
Kommuner planerar för fler bostäder än det byggs
Att kommuner inte ser till att det finns tillräckligt med mark för företag att bygga bostäder på är ett felaktigt påstående. Tvärtom planerar kommunerna för många fler bostäder än det byggs, skriver Lena Micko, SKL:s ordförande, i en debattreplik i DN.
Viljan att bidra till ökat byggande är stor
 
Tio regioner minskade kostnaden för hyrpersonal
Kostnaderna för inhyrd personal minskade i hälften av landets regioner under det sista kvartalet 2018 jämfört med samma period 2017. Det visar SKL:s bemanningstrend som sammanställer kostnader för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården.
SKL:s redovisning av kostnader för inhyrd personal
 
Ny webbutbildning stödjer arbete mot korruption
SKL tillsammans med Arbetsgivarföreningen KFO, Vårdföretagarna och Institutet Mot Mutor lanserar nu en utbildning för att motverka risker för korruption inom vård, omsorg och personlig assistans. Utgångspunkten är att det ska vara lätt att göra rätt. 
 
Det handlar om kvalitet och trygghet
Att bryta beroendet av inhyrd personal inom vården är en fråga om kvalitet och trygghet. Bortom behovet av att få bukt med skenande kostnader finns ett högre syfte: en säkrare och tryggare vård för patienterna, skriver Fredrik Lennartsson, avdelningschef på SKL.
Debattartikel i Sydsvenskan om inhyrd personal
 
Onödigt dyster bild av vuxenutbildningen 
Skolinspektionen presenterade nyligen en granskning av flexibilitet och individanpassning i komvux på gymnasial nivå. Det är olyckligt att den sammanfattande rapporten har en slagsida åt det negativa, skriver Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL, i Skolbloggen.
Besluten i granskningen visar diversifierad bild
 
Det behövs mer industri – inte mindre vård
Både privat och offentlig sektor står inför stora utmaningar att hitta rätt kompetens för att upprätthålla samma service och produktivitet som idag. Det skriver Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL, i en debattreplik i Dagens Samhälle.
Behovet av utbildad arbetskraft inom vård är gigantiskt
 
Jämställdhetsperspektiv i utbildning om hot och hat
Förtroendevalda kvinnor som utsätts för hot och hat drabbas hårdare än män som utsätts. SKL kompletterar därför webbutbildningen om hot och hat med ett avsnitt om jämställdhet.
Hot mot politiker – hot mot jämställdheten
 
Nytt från omvärlden
 
Regeringen föreslår en sammanhållen organisation för servicekontor
Regeringen överlämnar idag en proposition till riksdagen som ger Statens servicecenter förutsättningar att erbjuda lokal statlig service vid servicekontoren. Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, MIljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna fastslår att fler servicekontor ska etableras i hela landet.
Förslag om ny organisering av statliga servicekontor

Samhället långt ifrån jämlikt för personer med funktionsnedsättning 
Införandet av den nationella funktionshinderspolitiken kan bli mer aktiv och träffsäker. Ambitionen finns, men ofta saknas verktyg och konkreta mål. Det visar Myndigheten för delaktighets årliga uppföljning.
Uppföljning av funktionshinderpolitiken 2018

Fler datorer i skolan men teknikkrångel skapar problem
Sedan 2015 har tillgången till datorer i grundskolan ökat. Lärare undervisar också mer om källkritik och säker internetanvändning. Samtidigt finns det problem med krånglande teknik och bristande tillgång till support. Det visar en undersökning från Skolverket.
Skolverkets rapport om skolans digitalisering

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige
Enligt förslaget ska en ny institution för mänskliga rättigheter inrättas som en ny myndighet under regeringen. Institutionen ska bevaka att de mänskliga rättigheterna följs. Regeringen har nu skickat förslaget på remiss. 
Ny institution för mänskliga rättigheter