Nyheter från SKL
 
 
Seminarium mot fusk, oegentligheter och bedrägeri mot välfärdssektorn
 
Brottsförebyggande rådet, Skatteverket och Vårdföretagarna medverkar och ger tips på arbetssätt för att motverka fusk och oegentligheter. Region Stockholm och Göteborgs stad informerar om hur de arbetat med att förebygga, leta och agera mot fuskande företag.
Välkommen 8 april i SKLs lokaler på Hornsgatan 20, Stockholm

Välkommen debatt om primärvården
 
Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren med flera skriver på DN debatt 23/2 att de vill, precis som många andra, inklusive SKL, reformera primärvården.
Vi välkomnar den debatten
 
Uthyrning av vårdpersonal, mervärdesskatt
 
SKL påtalar att Skatteverket inte kan börja besluta om beskattningsåtgärder för uthyrning av vårdpersonal så länge rättsläget inte är klarlagt.
Mervärdesskattelagens och direktivets bestämmelser måste prövas i högsta instans
 
Tio regioner minskade kostnaderna för inhyrd personal
 
Hälften av landets regioner minskade sina kostnader för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården under 2018 jämfört med 2017.
Förbättring mot slutet av förra året

Webbutbildning stödjer arbete mot korruption
 
Nu lanseras en webbutbildning som ett stöd i att motverka risker för korruption inom vård, omsorg och personlig assistans. Utgångspunkten är att det ska vara lätt att göra rätt.
Ambitionen är att öka medvetenheten om vilka korruptionsrisker som finns i branschen

Tillitsbaserad uppföljningsdialog för primärvård i praktiken
 
Få fördjupad kunskap om tillitsbaserad uppföljning och om en dialogmetod för att omsätta det i praktiken. Staka ut vilka steg din organisation behöver ta för att röra sig mot mer tillitsbaserad uppföljning av primärvården.
Välkommen 2 maj på Saturn konferens, Hornsgatan 15, Stockholm
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Kompletterat stöd om innovationspartnerskap
Innovation är en viktig del i en framtida smart och hållbar tillväxt. Ett exempel på möjligheterna för upphandlande myndigheter och enheter att använda innovation i den offentliga upphandlingen är innovationspartnerskap.
Upphandlingsmyndigheten har stöd om vad innovationspartnerskap är
 
 
Efter IVO:s tillsyn – kommuner genomför kontroller av tillstånd
En granskning av totalt 40 kommuners användning av tillståndspliktiga konsulentverksamheter för placering av barn och unga, visar att flera verksamheter saknade tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
IVO:s tillsyn har haft effekt
 
"Nya momsen kan tvinga vårdcentraler att slå igen"
Idéburen verksamhet riskerar att drabbas hårt av regeringens nya moms på inhyrd vårdpersonal. Och det ger varken ökad rättvisa eller valfrihet för medborgare och patienter. Snarare tvärtom.
Moms på inhyrd personal drabbar vårdgivaren - Debattartikel från Dagens Samhälle