Nyhetsbrev
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ny utbildning i Samarbetsvård psykisk hälsa
 
Under 2019 arrangerar SKL en utbildning i Samarbetsvård psykisk hälsa. Utbildningen vänder sig till hälsocentraler och specialistpsykiatri som tillsammans vill förbättra vården för personer med psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv.

Mer info och anmälan till utbildningen finns här.
Lundavägens korttidsboende först i Malmö Stad
 
Under 2019 kommer arbetsplatserna på Lundavägens korttidsboende testa www.genombrott.nu i sitt förbättrings- och utvecklingsarbete. Förbättringsarbetet är kopplat till sektionsmålen som är nedbrutna från politiskt satta mål i Malmö Stad. De kommer att mäta brukares, närståendes och personalens upplevelse under 2019 samt genomföra förbättringsidéer (PDSA). Två undersköterskor från varje arbetsplats har utbildats till administratörer och för att få spridning och inspiration kommer stödet vara en punkt på agendan även i de multiprofessionella kvalitetsråden.
Workshop om gemensam väg in till Första linjen och BUP
 
Den 25 mars erbjuds en första träff för att diskutera behovet av och förutsättningar för en mötesarena för "intake", en gemensam väg in till Första linjen och BUP. En sådan arena skulle kunna underlätta inhämtning och spridning av information, kunskapsutbyte och utveckling kring gemensamma intake för exempelvis BUP och Första linjen med BCFPI (Brief Child and Family Phone Interview) som triageringsinstrument. 

Workshopen är i Stockholm eller via Skype. Anmälan sker via denna länk. Önskar du delta delar av dagen via Skype mejlas Henrik.Tuner@skl.se
Införande av nationellt vård- och insatsprogram: Schizofreni- och schizofreniliknande tillstånd
 
I april 2019 lanseras det första nationella vård- och insatsprogrammet (VIP) inom psykisk hälsa för Schizofreni- och schizofreniliknande tillstånd. Under året följer program för Ångest och depression, Självskadebeteende, Missbruk och beroende samt ADHD. Samtidigt förbereds stöd för programmens spridning och implementering i berörda verksamheter.
 
Den 9 maj anorndas en konferens som bland annat belyser följande teman:
  • Den nya kunskapsorganisationen – möjligheter och svårigheter
  • Kunskapsspridning med nationella vård- och insatsprogram (VIP)
  • Innehåll och utformning av VIP Schizofreni och liknande tillstånd
  • Nationellt, regionalt och lokalt stöd för spridning och implementering och användning
  • Uppföljning och uppföljningsindikatorer
  • Kommande VIP
Handledarutbildning i kollegiala samtalsgrupper
 

Läs mer om utbildningen här
Ny manual för SIPkollen statistik
 
För att fortsätta utveckla arbetet med SIP är det viktigt att ta reda på hur alla inblandade upplevt planeringen, vilka problem som kan uppstå och vilken effekt planen fått. Webbenkäten SIPkollen är ett exempel på verktyg som kan användas vid utvärdering.

Nu finns en ny och uppdaterad version av manualen som beskriver hur du använder de nya funktionerna på sajten.

Manualen hittar du här.
Brukarkraft
 
Brukarkraft, Verdandis nationella resurscentrum för brukarinflytande, har startat arbetet med det nya projektet Tredje kraften. Arbetet fokuserar på brukarinflytande för unga, 16-26 år, med samtidig psykisk ohälsa och missbruk/beroende och går ut på att skapa en ny modell för ungas inflytande inom psykiatri och missbruksvård.
 
Den nya arbetsmodellen bygger på att unga vårdtagare gör egna kvalitetsundersökningar av myndigheternas insatser för att öka demokratin och kvaliteten i vården.
Projektet löper över tre år, med stöd från Allmänna arvsfonden.