Staten måste ta ansvar för de arbetslösa 
 
Arbetsförmedlingen meddelar att 130 av 242 kontor läggs ned, framför allt i mindre och medelstora kommuner. SKL uppmanar staten att återta sitt ansvar för arbetsmarknadspolitiken.
– Arbetsförmedlingen måste även fortsättningsvis finnas där de arbetslösa finns – i hela landet, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
 
 
Vd-krönika
Krafttag mot bostadsbristen 
 
 
SKL fortsätter att utveckla sitt stöd till kommunerna i arbetet med att se till att alla invånare, oavsett ekonomisk situation, har ett bra boende. Vi hoppas att din kommun vill vara med och bidra.
 
 
Mer från SKL
 
Fortsatt högt förtroende för vården
Åtta av tio patienter anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Andelen har sjunkit något från föregående år, men tillgången till vård upplevs som god i hela landet. Det visar den nationella undersökningen Hälso- och sjukvårdsbarometern. 
Hälso- och sjukvårdsbarometern 2018
 
Resultaten faller i kommunsektorn
Kommuner och regioner har ett sammanlagt ekonomiskt resultat på 15 miljarder kronor. Skulderna ökade med 51 miljarder. Det visar de preliminära boksluten för 2018, som har sammanställts av Statistiska centralbyrån.
Sammanställning av bokslut för 2018
 
Första redovisningen av nya vårdgarantin
Idag publicerar SKL den första uppföljningen av den förstärkta vårdgarantin i primärvården. Den innebär att alla patienter ska få en första medicinsk bedömning av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal i primärvården inom tre dagar.
Den förstärkta vårdgarantin följs upp
 
Låt studiestartsstödet vara kvar
Vi anser att studiestartsstödet bör vara kvar. Det är ett av flera instrument för kommunerna för att kunna rekrytera vuxna med kort utbildning till studier. Det skriver SKL:s ordförande Lena Micko i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Beslutet att minska anslaget är kortsiktigt 
 
Välkommen debatt om primärvården
Vi står inför ett paradigmskifte med att utveckla en nära vård med individens behov i fokus. Där behövs alla kompetenser för att hitta den bästa lösningen. Det skriver SKL:s ordförande Lena Micko och SKL:s förste vice ordförande Anders Henriksson. 
Debattreplik i Dagens Nyheter
 
Kompetensförsörjning är vårdens största utmaning
Tillgången på vårdpersonal är inte tillräcklig för att möta den  efterfrågan som följer en ökande och åldrande befolkning. Nästan alla regioner redovisar fortsatt brist på ett flertal yrkesgrupper inom sjukvården. Det skriver Agneta Jöhnk, SKL. 
Arbetsgivarbloggen
 
Mötesplatser för nyanlända gav kortare väntetider
Projektet Mötesplats och information har förenklat och påskyndat nyanländas inledande kontakter med myndigheter. Det har också bidragit till bättre samverkan mellan berörda statliga aktörer och kommuner. 
Lyckat samarbete mellan myndigheter och kommuner
 
Konstgjord andning ger oro för konjunktureffekt
"Vi gör i stort sett samma bedömning av konjunkturen nu som i december. Konjunkturen kommer att mattas av, men inte bli till lågkonjunktur", skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog om SKL:s senaste skatteunderlagsprognos.
Ekonomibloggen
 
Kommuner satsar stort på hållbart klimat
Det är olyckligt att Världsnaturfonden ger en bild av att Sveriges kommuner inte har klimatförändringarna högt på agendan. Kommunerna satsar tvärtom stort, skriver SKL:s ordförande Lena Micko på Aftonbladet debatt.
Kommunerna är ledande i klimatarbetet
 
Viktiga lärdomar av Arbetsmiljöverkets rapport
År 2017 inledde Arbetsmiljöverket en nationell tillsyn av arbetsmiljön inom äldreomsorgen. Tillsynen pågår året ut och nyligen presenterades en delrapport med en rad intressanta synpunkter. Det skriver Caroline Olsson, SKL.
Arbetsgivarbloggen
 
Stims nivå på retroaktiv ersättning inte skälig
Den retroaktiva ersättning som Stim nu vill att många kommuner ska betala för sin användning av musik överstiger en korrekt nivå, enligt SKL. Den retroaktiva ersättningen bör beräknas enligt en uppräkning av det senast gällande avtalet.
Ny information om retroaktiv ersättning till Stim
 
Nytt från omvärlden
 
Fortsatt personalbrist i hälso- och sjukvården
Nästan alla regioner redovisar brist på sjuksköterskor, barnmorskor, tandläkare och psykologer. Många regioner behöver också fler specialistläkare. Det visar Socialstyrelsens bedömning av tillgång och efterfrågan på personal inom hälso- och sjukvård för 2019. Rapporten finns tillgänglig på myndighetens webbplats.
Socialstyrelsens webbplats

Brister gör att patienter och brukare inte får behov tillgodosedda
Inspektionen för vård om omsorg, IVO, har lämnat sin rapport till regeringen, som sammanfattar myndighetens arbete för 2018. IVO konstaterar bland annat att patienter och brukare inte får sina behov tillgodosedda när personcentrering och samordning brister.
IVO sammanfattar verksamhetsåret 2018

Effektiva åtgärder för att förebygga avhopp
Goda relationer med eleverna, tydliga rutiner och att snabbt sätta in åtgärder är de största framgångsfaktorerna för att förebygga avhopp i gymnasieskolan. Det visar Skolverkets utvärdering av det stöd de har erbjudit totalt 47 gymnasieskolor.
Viktigt med bra relationer för att undvika avhopp i gymnasiet